Pesti Zsibongó

2024. április 25. csütörtök
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow ERŐ-tér arrow Mutasd a kezed - megmondom, mi vagy!
Mutasd a kezed - megmondom, mi vagy!

Lehet, hogy a cigányasszonyok csakugyan tudtak valamit, amikor tenyérből jósoltak? Az egészségi állapotunkról legalábbis sokat elárulnak a kezeink.

Bal-jóstenyér?
Jóstenyér

A tenyérjóslás csak egy ősrégi tudomány, a chiromantia egyik kinövése. Minden időben voltak chiromanták, vagyis kézolvasók, és a világtörténelem majdnem minden jelentős személyisége foglalkozott ezzel az ősi, szinte szent tudománnyal. Arisztotelész a kezet „a szervek szervének, az emberi test eszközei eszközének" nevezi, mivel az ókori filozófus szerint „itt nemcsak az emberi egyéniség fejeződik ki, hanem a kozmikus behatások ki".

A chiromantia elsősorban a tenyér alakja és a kézhajlat barázdái közti megfeleléseket veszi figyelembe. Az egyes dombok és vonalak asztrológiai kapcsolatát is számításba veszik. Mi több, egyes tenyérjósok a tenyeret az egész makrokozmosz lenyomatának tekintik. Mások a szignatúratan egyik fajtáját látják benne. Évzázadokon keresztül az egyetemeken is tanították, mígnem a modern orvostudomány megjelenésével háttérbe szorult.

Az utóbbi évtizedekben azonban újra feléledt a kézolvasás, főleg az azzal kapcsolatos orvosi kézdiagnózis alkalmazása. Felvirágzását elsősorban az egészleges gyógyászat előtérbe kerülésének, és annak a felismerésnek köszönheti, hogy a szervezetünkben zajló folyamatok összefüggenek egymással: az arcvonások, a koponya formája, a végtagok mérete, a testtartás, a járás, a tekintet, a hang, a testszőrzet, még a kézírás is.

Az emberré válás ötödik hónapjában már kialakulnak a kéz vonalai, amelyek az élet folyamán egyáltalán vagy csak nagyon kevéssé változnak meg. A bőr vonalai csak a hetedik hónapban alakulnak ki, tehát a kéz után.

De az összes misztikumtól eltekintve a „gyakorló" orvosok számára is olyan testrész a kéz, amely kiválóan alkalmas a szervezetben rejtőző betegségek felismerésére. A kézízületek deformálódásai például köszvényre vagy reumára utalnak. A lényegesen diszkrétebb vagy alig látható jellegzetességek is igen tanulságosak, és sok betegséget már lappangó stádiumukban lelepleznek.

Fontos vizsgálati szempont a kézfogás is: a lágy, kedélyes kézfogás gyakran labilis emberekre utal, sokszor viszont depressziók vagy egyéb kedély- vagy idegbetegségek rejlenek mögötte. A betegség miatt működésében gátolt kéz (például köszvény, reuma, sérülés vagy bénulás miatt) sem képes az erős kézfogásra. A nedves tenyér gyakran vegetatív érzékenységre vagy neurózisra utal.

A kezek és az egész test tapintása, vizuális látványa gyakran kombinálható, és a jó megfigyelő számára meglepően tiszta és gyors diagnózist adhat. A következőkben bemutatjuk a „tünetes" kezek és a „betegséggyanús" körmök néhány példáját.

 

MIT ÁRUL EL A KÉZ

A pigmentált kézfejek gyakran a bél önfertőződésére utalnak, amelyet a máj vagy a hasnyálmirigy okozhat. Máskor vastagbélpolipok, bélgyulladások, bélösszenövések jele lehet.

A felső részén megtört kisujj szinte csak nőknél fordul elő, és a medence szöveteinek gyengesége által okozozott méhsüllyedésre való hajlamra utal.

A fémes elszíneződések a gyűrűsujj gyűrűjének eltávolítása után hormonális elváltozásra vezethetők vissza, ami többnyire a havi vérzés idején lép fel. A bizsuk elszíneződése miatt a nők idegesek, ingerlékenyek, nem ritkán agresszívak lesznek.

A vastag, rövid hüvelykujj általános akaratgyengeségre utal (evés, ivás, élvezeti szerek). Ezzel szemben az egyenes, de túl rövid hüvelykujj a makacs emberekre vall, akik gyakran fejjel mennek a falnak, és sok bajt okoznak maguknak.

Az ujjak és a kézízületek deformációi a krónikus sokízületi gyulladás vagy a köszvény tipikus tünetei.

Az egyes ujjak felpuffadása artritisznél gyakori. Ritkábban tuberkulotikus csontgyulladásra utal.

A tenyerek kivörösödése, különösen a kisujjaké, gyermekkorban ártalmatlan. 30 év felett azonban májbetegségre, különösen hepatitiszre és májcirózisra utalhat, ritkábban sokízületi gyulladásra vagy rosszindulatú daganatra.

A dobverőszerű ujjak és az óraüvegszerű körmök kombinációja gyakran szív- és tüdőbetegségek, különösen a szívbillentyűhibák és a tüdő- vagy hörgőrák kísérő jelenségei.

 

MIRŐL ÁRULKODNAK A KÖRMÖK

Egészség:
A körmök valamivel hosszabbak, mint amilyen szélesek, enyhén boltozatosak, a fehér félhold a köröm egynyolcadát teszi ki.

Gyomorbaj:
A körmök igen rövidek és szélesek, részben töredezettek. Ez szexuális problémákra is utal.

Cukorbaj:
Nagy, mandula formájú körmök, a félhold nagy, ami anyagcserezavarok jele.

Tüdőbetegség:
Örökletes hajlam, golyó formájúan boltozatos körmökről ismerhető fel.

Szívbaj:
Háromszögletű körmök, alul hegyesek. Ez gerincvelő-problémákra is utalhat.

Bélbetegség:
Hosszanti árkok a középső ujjak körmein. Más ujjakon: vérellátási zavarok jele.

Vízkór:
Hosszanti és keresztárkok valamennyi körmön, az ujjak formája nem lényeges.

Lépbetegség:
Rovátkaszerű lyukak és gödrök a körmökön; estleges vesezavarra is utalhat.

Érelmeszesedés:
Keresztben futó megvastagodások (lerakódások) valamennyi körmön, minden féle formában.

Olvasta: 11197
Hozzászólások (4)Add Comment
Kóklerség
Írta: Józanész, 2008.12.04. 19:30
Jól tették, hogy a kétértelmű cím ellenére nem léptek bele teljesen az ezotéria csapdájába ezzel a kézolvasással. Mert borzasztó, hogy mit művelnek manapság ebben az iparágban. Az egy dolog, hogy visszaélnek a jóga, a csigong, az ajurvéda és más hagyományos gyógymódokkal. Az meg egy másik dolog és felháborító, hogy egyre többen látnak jó üzletet abban, hogy az élet összes problémájára kártyavetéssel, horoszkóppal és egyéb hókuszpókuszokkal kínálnak megoldást a hozzájuk forduló tájékozatlan embereknek. Csak azt nem értem, hogy amikor mindenki panaszkodik a pénzhiány miatt, miért költenek az emberek egyetlen forintot is ilyen kóklerekre, akik semmilyen felelősséggel sem tartoznak senkinek. Ezek a sarlatánok nagyon hasonlók a pszichiáterekhez. Nem naivitás azt hinni, hogy pont azok fogják tartósan megoldani a problémáimat, akik éppen az én problémáimból élnek?
Válasz Józanésznek
Írta: Aurora, 2008.12.10. 23:18
Nem teljesen van igazad Józanész. Vannak kóklerek, de nem mindenki sarlatán, aki ezotériával foglalkozik. És nem mindenki tájékozatlan, aki hozzájuk fordul. Ma már nagyon sok információhoz lehet jutni ebben a témában az interneten is meg könyvekből is. Ezen a téren is ugyanúgy mérlegelni kell az információkat, mint mindenben.
proszit
Írta: brex, 2008.12.25. 18:55
ugyanígy mondhatnánk az orvosokról is,hogy belőlünk élnek és ezért nem érdekük meggyógyitani senkit. De az az igazság sztem hogy nekik baromira mindegy. vagy bárkit nézzél,senki sem törődik a másik emberrel és nem felelös senkiért se. Szval magadért vagy felelős
naná
Élj egészségesen stb.stb. (EGY SZART.)
csórikám meg bedől nekik mikor jjönnek és megmondják hogy mi az egészséges. Amit ők el akarnak adni. joghurt, fogkrém, bőrkrém stb.stb.
...
Írta: koviubi, 2009.01.04. 14:30
brexnek igaza van de azér van a józan ész,hogy amit reklámoznak azt nem köll bekajálni,merhogy a JÓ BORNAK NEM KELL CÉGÉR!!!

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk
Ajánló

Írtánc-paródia: az X-faktor

Írtánc-paródia a 2009-es brit X-Factor tehetségkutatón

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...
Támogatom a Pezsit >>
PayPal számlán keresztül
PayPal - a biztonságos és egyszerű módja az online fizetésnek!
Amennyiben cikkeink, vagy akár csak egyetlen anyagunk is tetszett, az hasznosnak bizonyult, örömöd lelted benne, vagy egyszerűen csak értékazonosságot érzel lapunk szellemiségével, és valamilyen szimbolikus, de anyagai értelemben vett módon szeretnéd támogatni a kiadvány megmaradását, az ilyen fajta közlésformák kiteljesedését, akkor megteheted ezt egyszerűen és biztonságosan, a PayPal globális internetes banknál létesített "Pesti Zsibongó támogatói számla" javára, a PayPal biztonságos fizetőkapuja segítségével, tranzakciós költségektől mentesen.
Bankkártyával is!
Ha nem rendelkezel PayPal számlával és nem is szeretnél nyitni, de támogatnád a Pezsit, akkor ugyancsak a PayPal biztonságos felületén >> PPal számla nélkül is utalhatsz bankkártyával.

Kapcsolódó cikkek

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!