Pesti Zsibongó

2024. április 20. szombat
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow ERŐ-tér arrow Önvédelmi lecke lányoknak
Önvédelmi lecke lányoknak
Írta: Barbara Dupecka   

Ha megtámadnának, biztosan tudod, hogy mi a teendő? Ha mégsem – adunk pár tippet. Receptjeinket kezdők és haladók egyaránt hasznosíthatják, sőt egyénenként továbbfejleszthetik. Garanciát azonban nem tudunk vállalni értük.

ALAPFOK

Légy mindig figyelmes. Gyakran akkor kapnak el, amikor fáradtan, cekkerekkel megpakolva, elgondolkodva battyogunk haza a munkából.

(Rém)álom vagy valóság
Éberség - a látszat néha csal
  • Ne légy áldozat-típus. Éberség mindenkor. Építs bátran az ösztöneidre. Igyekezz a veszélyt időben kiszimatolni. Ülj át egy másik metrószerelvénybe, szállj le, vagy szállj fel, menj át a túloldalra, válaszd az aluljáró másik feljáróját, és inkább kerülj a felszínen, a nagy forgalmú zebrás átkelőknél stb.

  • Mindig legyen valamilyen eszköz a kezed ügyében, egy mobiltelefon, egy masszívabb golyóstoll, ceruza, hajlakk kupak nélkül.

  • Mindig célozd meg a támadó gyengébb pontjait: szemét, orrát, fülét, ágyékát.

  • Ha a támadód sérülést szenved, vád alá kerülhetsz, és be kell bizonyítanod, hogy önvédelemből cselekedtél, és az elhárításhoz alkalmazott eszközök arányban álltak a támadás súlyosságával. Bár ez egy korrekten csengő logika, de alapvetően sajnos a támadót védi. Képzeljük el, hogy 40 kilóval nehezebb, egy fejjel magasabb támadónk már átölelt, dulakodás közben lekevert egy pofont, és mi erre nem fújhatjuk a szemébe a spraynket, esetleg nem nyomhatjuk ki egyik szemét, csak annyit tehetünk, hogy a halálos öleléséből még adhatunk neki egy utolsó pofont. Ez bizonyosan nem fog aránytalan kárt okozni benne, de hogy velünk aránytalan méltatlanság fog megesni, az is biztos.

  • Na mi van kisapám
    Így persze egy kicsit más a gyerek fekvése
  • Az elmondottak miatt is jobb, ha tartod magad a legjobb harcművészek alapelvéhez: inkább elfutni, semmint harcba keveredni. A futás nemcsak azért nem szégyen, mert esetleg az életünket mentjük, hanem azért sem, mert még ha sikeres is az önvédelem, a jog könnyen ellenünk fordulhat, a későbbi bosszúról még nem is szólva.

felsőfok

 

 

Mobil-injekció: ha minden kötél szakad
Tartsuk a kezünk ügyében a mobilunkat. Amint a támadó közeledik, emeljük magasba a készüléket. Ha korszerűtlenebb antennás eszközről van szó, akkor az antennás végével, mint egy késsel sújtsunk le a támadó szemére. Ha nincs szerencsénk - bár eredetileg csak kicsit kirabolt volna, esetleg megerőszakol -, és egy igazán állatias, veszíteni nem tudó bűnözőt fogtunk ki, akkor a sikeres szemműtétet követően lehet, hogy mi mind a két szemünk világát elveszítjük. Mindenesetre az antenna nélküli készüléket csapjuk rá az orrnyergére (ezért kevesebbet fogunk kapni).


Térdblokk
Ezzel mint egy távtartóval biztosíthatunk magunknak életfontosságú mozgásteret. Ahogy támadónk igyekszik szűkíteni a közöttünk lévő távolságot, egyidejűleg emeljük fel egyik térdünket, és illesszük azt ágyékának lágy támasztékába. Amennyire kényelmes lesz ez a térdízületünknek, olyannyira nem lesz kíméletes támadónk nemzőképességével. Ha tehetjük, és mégis kíméletesek akarunk lenni, akkor az illesztési pontot valahol a gyomra táján keressük meg. Ezzel egyidőben kezünkkel vagy egy jól megmarkolt használati tárgyunkkal támadjuk meg a szemgolyóit, vagy szánalom esetén az orrát. Amint átmenetileg hátratántorodik, de legalábbis enyhít a szorításán, eljön a nagy futásunk pillanata.


Térdzúzás
A támadó megállításának nagyszerű, gyógyíthatatlan módja a térdkalácsa eltörése. Amint nevéhez méltóan támadóállásban előretör, súlypontját az elöl lévő lábára helyezi. Na, itt lépünk mi a képbe, pontosabban a térdébe. Lendítsük meg a támadó lábbal szemben lévő lábunkat, és csűddel, vagyis a lábfej felső részével kívülről kaszálva rúgjunk hatalmasat a térdébe. Ha el nem is törjük, de talán sikerül kirúgni alóla a lábát, hogy elvágódhasson. A térdtöréshez egy jellegzetes kifordulós, talppal, talpéllel történő, szemből elhelyezett karate-rúgást kellene alkalmazni, melyet bármely huligántól eltanulhatunk, de a gyerekek is ezt gyakorolják óvodától felfelé.


Amazon
Ezek nem mi vagyunk

Torokra fel
Ebben a leckében az ádámcsutka megdolgozását sajátítjuk el, ezzel leléptetve a további küzdelemből sportszerűtlen ellenfelünket. A gyakorlatsor eszméletlenül hatásos! Amint támadónk lassan egyre közelít, mi szép suttyomban formáljunk markunkból és hüvelykujjunkból egy erőteljes kis csípőfogót. Ezzel az ideiglenes szerszámmal ragadjuk meg szemből gátlástalanul az illető úr (esetleg hölgy) gigáját, szinte körben mögényúlva, mint egy csövet kiemelve. Amint felvettük a testkontaktusnak eme szokatlan formáját, kezdjünk el szorítani, amennyire csak bírunk. (Idősebbek gondolhatnak az első szülésükre). Ha közben ne adj isten velőtrázóan üvöltünk is, az tovább fokozza ellenfelünk idegi megrázkódtatását, és miközben a szorításból egy jottányit sem engedünk, szép lassan toljuk el őt magunktól. Akár hiszik, akár nem, a legnagyobb hústorony is el fog kezdeni, ha csak centiről, centire is, de bizony távolodni. Mondanunk sem kell, hogy megint jön az „irány haza!” című sprint.


Fültépés
Ha egy megrontásra készülő gaz már földre tepert, az általában mindkét kezünket szorosan tartani fogja. Ha csak egy pillanatra is ki tudjuk valamelyiket szabadítani, akkor jött el a mi időnk. Ha nem, akkor nem jött el a mi időnk. Szóval ha mégis, akkor feszítsük be markunk belső oldalát az állkapocsízületébe, és ujjainkkal markolászva ragadjuk fülcimpán. Csavarjuk a cimpáját tépve lefelé, a szája irányába, aztán használjuk a karunkat, könyökünket vagy a térdünket, ahogy csak hasznosítani tudjuk.


Megjegyzés:
Ezeket az intenzív gyakorlatokat csak szélsőséges helyzetekben próbáljuk ki, nehogy túllőjünk a célon, és esetleg visszafelé süljön el az önvédelem. Ha valaki nem akar mást, csak a mobilunkat vagy a retikülünket, az isten szerelmére, hagyjuk, hadd vigye. Legyen vele boldog...


Kapcsolódó cikkek
Olvasta: 12252
Hozzászólások (5)Add Comment
Rendben
Írta: Susu, 2009.02.18. 18:41
Naggyon tanulságos és szórakoztató cikk.. Fiúknak is .Én pl szófogadok és tartom magam a legjobb harcművészek alapelvéhez: inkább elfutni, semmint harcba keveredni. Csak gondolatban gyakorlom az ádámcsutkás megoldást
Wing Tsun
Írta: Patricia, 2009.02.21. 18:08
Jópofa és 2 közmondást juttat egyszerre az eszembe. 1.) Szégyen a futás , de hasznos. 2.) Legjobb védekezés a támadás. A kettő nem mond ellent , mindig a helyzet dönti el hogy melyiket válaszd - tehát gyakorold a futást és tanulj meg legalább egy önvédelmi sportot. Lányoknak én a Wing Tsunt ajánlanám, ami a kungfu egyik változata és 2-300 évvel ezelött egy buddhista apácanő találta ki.
szupi
Írta: orsibea, 2009.04.12. 16:13
jot rohogtunk rajta + olvastuk volna tovabb szorakozasbol + hatha lesz olyan gyakorlat amit mi is +merunk kockaztatni
zsir
Írta: probioti, 2010.02.21. 19:36
térgyel neki szemit kinyomom sannyi
Vigyázat - szatíra!
Írta: timur, 2010.04.07. 22:48
Nem vettétek észre, hogy ez egy szellemes írás, egy szatíra, de nem szatíroknak, hanem lányoknak? Az isten szerelmére, nehogy komolyan vegyétek, gyerekek! Olvassátok akkor a pezsin a bírkózó lányokat, vagy a karatés cikkeket, ezen meg röhögjetek jót. Barbara stílusát ismernetek kell (ő jegyzi pl. a Klímagyilkosokat is, na az is kész röhej...)

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Írtánc-paródia: az X-faktor

Írtánc-paródia a 2009-es brit X-Factor tehetségkutatón

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...
Támogatom a Pezsit >>
PayPal számlán keresztül
PayPal - a biztonságos és egyszerű módja az online fizetésnek!
Amennyiben cikkeink, vagy akár csak egyetlen anyagunk is tetszett, az hasznosnak bizonyult, örömöd lelted benne, vagy egyszerűen csak értékazonosságot érzel lapunk szellemiségével, és valamilyen szimbolikus, de anyagai értelemben vett módon szeretnéd támogatni a kiadvány megmaradását, az ilyen fajta közlésformák kiteljesedését, akkor megteheted ezt egyszerűen és biztonságosan, a PayPal globális internetes banknál létesített "Pesti Zsibongó támogatói számla" javára, a PayPal biztonságos fizetőkapuja segítségével, tranzakciós költségektől mentesen.
Bankkártyával is!
Ha nem rendelkezel PayPal számlával és nem is szeretnél nyitni, de támogatnád a Pezsit, akkor ugyancsak a PayPal biztonságos felületén >> PPal számla nélkül is utalhatsz bankkártyával.

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!