Pesti Zsibongó

2024. április 24. szerda
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow JÁTSZÓ-tér arrow Szülinapos törpikék
Szülinapos törpikék
2008.08.15.
Hupik
Hupifalva

Kicsik, kékek, fehér sapkát hordanak, és majdnem minden gyerek ismeri őket. Az idén ötvenéves Hupikék törpikék hamarosan visszatérnek a képernyőre, sőt 3 D formátumú mozifilmen is láthatók lesznek.

A nyolcvanas években valóságos törpmánia söpört végig a világon. Akkoriban egyetlen gyerekszobából sem hiányozhattak a kék rajzfilmfigurák. A törpikék európai diadalmenete egy 1975-ös animációs mozifilmmel kezdődött, de igazán akkor lettek világhíresek, amikor William Hanna és Joseph Barbera amerikai tévésorozatot csinált belőlük.

A két és fél almányi nagyságú, manószerű lények 1958-ban pattantak ki egy Pierre Culliford nevű belga grafikus – népszerű becenevén Peyo – agyából. Először a Janó és Bibice nevű képregénysorozat mellékfiguráiként szerepeltette őket, de annyira megtetszettek a közönségnek, hogy Peyo külön sorozatot szentelt nekik. Végül 16 kötetnyi képregényt készített törp-témában 1992-ig. Ekkor ugyanis elhunyt, és azóta a manógyár a fia, a lánya és a felesége felügyelete alatt működik tovább.

Ahhoz képest, hogy az idén októberben lesznek ötvenévesek a törpök, egyáltalán nem látszik meg rajtuk az idő múlása. Sőt, ma is szakadatlanul szorgoskodnak, és több mint harminc országban követhetik őket nyomon a gyerekek a képernyőkön.

A 256 részes sorozatból eddig 108-at sugároztak a hazai adók, és jelenleg is több epizód kapható DVD-változatban. A szülinapra való tekintettel azonban az egyik tévéadó újra műsorra tűzi a Hupikék törpikéket.

Ahhoz, hogy bármikor bekapcsolódhass a történetbe, jó ha tudod, hol élnek, mivel foglalkoznak és főleg mifélék ezek a sapkás manók.

TÖRPFALVA

Törpfalva vagy Aprajafalva – egyremegy. A lényeg, hogy a törpikék faluját egy nagy sűrű erdő veszi körül, ami azért jó, hogy megvédje őket a közelben lakó Hókuszpóktól, erre a törpihusira áhítozó gonosz varázslótól. A falu lakói amolyan ősközösségben élnek, itt nincs pénz, se média, se vallás, se szegénység. Egyszóval ismeretlenek a civilizációs ártalmak, és a bevezetésükre irányuló kísérletek is rendre kudarcot vallanak.

A törpök alapjában véve szorgalmasak, hidakat meg gátakat építenek. Tudják, hogyan kell hatlyukú varázsfuvolát készíteni. A törpikék hajlamaik szerint választanak foglalkozást maguknak, és a hajlamaik alapján kapják a nevüket is. A neveik mindent elmondanak róluk, teljesen magában foglalják a lényüket, ezért reménytelen volna megváltoztatni őket.

Például Ügyi – mint a neve is mutatja – igen ügyes törp, valódi ezermester. Ezért a füle tövében mindig ott az ácsceruza. De nem annyira ácsol, mint inkább fura gépezeteket épít a törpök javára. Kár, hogy a gépek legtöbbje megsemmisül az epizódok végére.

Ügyifogyi pont az ellenkezője. Kissé ügyefogyott, és minden kezdeményezése balul sül el.

És így tovább: Okoska szemüveges tudós, Törperős erős és bátor. Tréfi nagyon mókás, Lusti nagyon lusta, Törpojáca pedig nagyon hiú, ezért tükörrel járkál. Kertitörp a kertész, Törpingáló a festő stb. Az egyetlen leány sokáig Törpilla, az egyetlen kisbaba pedig Törpicur. Később megjelenik még egy lány: Törpiri.

A falu bölcs vezetője a fehér szakállas, piros ruhás Törpapa. Már 543 éves, de roppant jól tartja magát. Nála csak két még öregebb törp él a faluban, a nagypapája, Törpszakáll és a nagymamája, Nagyitörp, akik csak a tévésorozatban szerepelnek, a képregényekben azonban nem. Törpapa is ért a varázsláshoz, olyannyira, hogy többször legyőzi vele a gonosz Hókuszpókot is. De persze nem sikerülhet minden, és néha felrobban a laboratórium.

A sorozat első részeiben a törpök még kivájt gombaodvakban laktak, de később inkább gomba formájú házaik lettek. A nyelvük nem egy külön kitalált nyelv, hanem amolyan törp-nyelvjárás. Például olyanokat mondanak, hogy „ma törpidő van”, vagy hogy a „Kertitörp megspórolja a kerti törpét”. A törpnyelv néha mókás fordulatokat hoz. Mint amikor a ruhátlan törp, akitől elkérték a törülközőjét, így kiált fel: „De Törpapa, akkor ki fog látszani a törpim!

 

SZÜLINAPI TURNÉ

A kék manók népszerűségét a törpikés tárgyak forgalma is bizonyítja. Eddig világszerte ötmilliárd dolláros forgalmat bonyolítottak velük. Európában ez 5–12 millió euro között mozog.

Hogy a forgalom ne csökkenjék, az ötvenedik születésnap alkalmából Európa 15 országának 20 városában több ezer törpfigurát osztanak szét, amelyeket a gyerekek kifesthetnek vagy felragaszthatnak. Ezenkívül lesz jubileumi kiadás, bélyegek, pólók, egyéb ajándéktárgyak és az eddigi kötetek mini-változatai.

A törpikék európai turnéjának egyik állomása éppen Budapest lesz.

A jubileumi bevételből az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF is részesedni szeretne. Jószolgálati követei révén arra kéri támogatóit, hogy a törpikék turnéjához kapcsolódva támogassák annak a 93 millió gyermeknek a beiskolázását, akik semmilyen oktatásban nem részesülnek. A jótékonysági kampány során egy „óriástörpöt" is árverésre bocsátanak. Az UNICEF egyébként a sorozat tartalmát is nagyon hasznosnak ítélte. Végül is Törpfalva parányi lakói az egymás iránt érzett felelősségre tanítják meg a gyerekeket.

Végül a szülinap legnagyobb ajándékát a sorozat rajongói kapják. A digitális technika felhasználásával vadonatúj epizódok bemutatását jelentették be, és valószínűleg jövő karácsonyra készül el egy háromdimenziós egész estés mozifilm, főszerepben a hupikék törpikékkel.

Olvasta: 10700
Hozzászólások (1)Add Comment
...
Írta: anibaba, 2009.03.10. 13:46
most megin nézem a törpiket és IMÁDOM ÖKET

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Samu, avagy kölyökkutya állt a házhoz

Kutyabörleszk 4 és fél percben
Samu mindössze 9 hetes, fajtiszta golden retriever. Ez a tény nem hozza zavarba. A kiskutya egy hete buzgón ismerkedik az új otthonával, a kerttel és a játékaival. Bár még nem tudja pontosan, hogy ki is az ő gazdija, mindenesetre lelkesen igyekszik mindenkinek a kedvében járni. Ez sikerül is neki. Kutyálkodási gyakorlatait szemlélve csak a macska bizalmatlan....

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!