Pesti Zsibongó

2018. március 20. kedd
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Kilátó
Kilátó - panoráma...
Ha a keresett cikket itt nem találod, nézd meg a MOZGÁS-tér alatti Archív almenüben is!

Velencei Karnevál
Velencei Karnevál

A romantikus Velence egész évben a nászutasok zarándokhelye. Az ötödik évszak, a farsang azonban már életkorra, nemre és családi állapotra való tekintet nélkül is idevonzza mindazokat, akik a februári szürkeség helyett az életörömöt szeretnék választani. Mindenütt zene szól, és a pompás jelmezekbe öltözött emberek a történelmi kulisszák közepette fantasztikus bálteremmé változtatják a Szent Márk teret. A 2017-es rendezvény mottója: „Creatum, avagy a hiúság vására”. A 2017-es program >>

 
Műkorcsolya-VB2011 >> Az Értékelés
Műkorcsolya-VB2011 >> Az Értékelés

Április 30-án a jégtáncosok világversenyével ért véget a japán katasztrófák miatt egy hónappal elhúzódott 2010/2011-es műkorcsolyaszezon. Tokió helyett Moszkva adott otthont a világbajnokságnak - mindössze három hetes felkészülés után. Az orosz házigazdáknak ezúttal nem jutott aranyérem, mégis elégedettnek tűntek. A német színekben futó Aljona Savchenko és Robin Szolkowy viszont már a harmadik világbajnoki címét szerezte meg páros korcsolyázásban, míg a japán Ando Miki női egyéniben másodszor győzedelmeskedett. A férfiak között a kanadai Patrick Channek első ízben sikerült világbajnoki aranyat szereznie, ahogyan az amerikai Meryl Davis / Charlie White jégtánckettős is először lett világbajnok.

A VB eredményeit, tapasztalatait összegző versenyértékelő cikkünk kimerítő részletességgel elemzi az egyes kategóriák történéseit, összevetésben az előzetes várakozásokkal, esélylatolgatásokkal is. Ínycsiklandozó összkép és mérlegkészítés a korcsolyázás szerelmeseinek...

 
Műkorcsolya-VB 2011
Műkorcsolya-VB 2011
Tokiótól >> Moszkváig

A 2011. április 24. és május 1. között megrendezésre került műkorcsolya-VB házigazdája Moszkva lett. A világversenyt eredetileg Tokióban tartották volna márciusban, de a szigetországot sújtó földrengés és cunami, valamint az ezeket követő nukleáris katasztrófa következményei miatt Japánban lehetetlenné vált a rendezvény. Műkorcsolya-világbajnokságot eddig már három alkalommal rendeztek Oroszországban. A 2005-ös moszkvai viadalt megelőzően Szentpétervár adott otthont a korcsolya-történelem legeslegelső világseregszemléjének 1896-ban, majd 1903-ban is. A cikk közli az ISU kommünikék magyar nyelvű fordításait, a mezőny és a legnagyobb esélyesek mellett ismerteti az eredeti tervek szerinti tokiói programot és annak moszkvai frissítését, továbbá a 2011-es eredményeket (a berni EB és a tajpeji Négy Kontinens-bajnokság érmeseit az új pontrendszer szerinti értékelésekkel), és bemutatja a lemondott tokiói mellett az új moszkvai helyszínt. A VB eredményeit, tapasztalatait összegző, értékelő cikkünk is megjelent...

 
Tihanyi túra a levendulák nyomában
Tihanyi túra a levendulák nyomában

Nem pont kánikulában lehet a legjobbakat kirándulni. De az igazi túrázóknak egy tihanyi Levendula Fesztivál szinte kihagyhatatlan alkalom. A kívülállók számára talán megpróbáltatásokkal is járó élményekből ad ízelítőt Nagy László túravezető beszámolója a Ferihegyi Benke Rezső Természetjáró Szakosztály nyáreleji túrájáról.

 
Vancouver 2010 - A téli olimpia helyszínei 1.
Vancouver 2010 - A téli olimpia helyszínei 1.
A házigazda Vancouver

Váratlanul felbukkanó tengeröblök, a városképet meghatározó felhőkarcolók, a háttérben magasodó hegyekkel, és odafönn, a whistleri síparadicsomban a lélegzetelállító hegyi panoráma. A kanadai Brit Columbia mozifilmekbe is beillő kulisszákat nyújt a XXI. téli olimpia versenyeihez. Nem véletlen, hogy Los Angelest és New Yorkot követően Vancouver lett az észak-amerikai filmipar harmadik számú fellegvára.

 
Vancouver 2010 - A téli olimpia helyszínei 2.
Vancouver 2010 - A téli olimpia helyszínei 2.
Hegyek és arénák

A háttérben feltáruló látvány is érdekes. Az olimpiai tévéközvetítéseket nézve kíváncsiak lettünk rá, hogy hol is zajlanak a versenyek. Nemhiába mondják Vancouvert a világ egyik "legélhetőbb" helyének. Egyik nagy előnye, hogy lábánál ott a tenger, és minden oldalról kirándulóhelyek veszik körül. Most ezek közül kettő a téli olimpiának adott otthont.

 
Cseresznyevirágzás
Cseresznyevirágzás

Amikor a cseresznyefák rózsaszín virágtengerük kibontásával életre kelnek, japánok milliói árasztják el a közparkokat és a folyópartokat. Az ország egyik legnagyobb népünnepélye, a Hanami eljövetelét 1953 óta a meteorológusok jelentik be, ugyanis mozgó ünnepről van szó. Szokás szerint az idén is a legősibb japán városban, a déli Fukuokában indult meg legelőször a rügyfakadás, pontosan március 14-én. Az északi Hokkaidón viszont várhatóan csak május első hetében kezdődhet a Hanami, magyarán a „cseresznyevirág-nézés”.

 
Az agancs
Az agancs
Novella Szádeczky-Kardoss Géza tollából egy 2009 márciusi kirándulásról a havas Pilisben, amelyet egy ott talált szarvasagancs emléke tett feledhetetlenné

A városban vigasztalanul esett. Az égen ólomszínű felhők kergették egymást. Hetek óta nem voltam sehol. Meguntam a telet, a csontig hatoló, nyirkos hideget. Egyszer már enyhült, azt gondoltuk, itt a tavasz, de ónos eső jött újabb lehűléssel. Az erdőkben a leszakadó ágaktól veszélyes volt a járás. A minap meg sűrű havazással köszöntött ránk a március. Elegem volt az itthoni semmit tevésből; a gyümölcsfametszésekkel is végeztem. Semmi sem tarthat tovább itthon.

 
NORVÉGIA
NORVÉGIA

Nem hiába mondják, hogy a norvégok sítalppal a lábukon jöttek világra. Innen származik a sísport összes mai szakága és alapvető technikája, itt épült meg a világ első sísánca és első símúzeuma. Ennek ellenére az európaiak sokáig csak az Alpokat, az amerikaiak meg a Rocky Mountainst tekintették igazi síterepnek. Egészen 1994-ig. A lillehammeri téli olimpiai játékok tévéközvetítéseinek köszönhetően ámult csak el hirtelen az egész világ, hogy Norvégia mennyire ideális feltételeket kínál az összes téli sport számára. Még a déli régió síterepeit is garantáltan hó borítja novembertől májusig. Északabbra meg már októberben lehet síelni. A főszezon azonban márciusban köszönt be, amikor Dél-Európában már tombol a tavasz.

 
Mazsolka
Mazsolka

A Ferihegyi Benke Rezső Természetjáró szakosztály hagyományos „Mazsolka”-túrájának története van. A cikk írója, Szádeczky-Kardoss Géza egy 1973-as börzsönyi kirándulást mesél el nekünk, amelynek az emlékére minden év januárjában megszervezi barátaival ezt az erőt próbáló, mégis gyönyörű túrát.

 
Madonnától az Apostolokig
Madonnától az Apostolokig
Extrém túra a Dolomitokban

A via ferrata olasz kifejezés. Jelentése: vasalt út. Ezeken a magashegyi túraútvonalakon vaslétrák, drótkötelek, lépcsőfokok beépítésével teszik mindenki számára elérhetővé az egyébként csak képzett sziklamászók számára feltárulkozó csúcsokat. Mindenki számára? Az olaszországi Brenta-hegységben tett szeptember eleji túráról szóló beszámolónk jól érzékelteti, hogy azért a "ferratázás" is igényel némi gyakorlatot, megfelelő fizikumot és felszerelést. A tériszony leküzdéséről már nem is beszélve.

 
Sárkányeresztés
Sárkányeresztés

Szó szerint felemelő szórakozás. Akkor is, ha készen veszed a sárkányt, hát még akkor, ha te magad építed meg! ...A történet 1978-ban kezdődött, amikor Capelli úr New Yorkban járva először találkozott a „modern” sárkányokkal...

 
Égei-szigetvilág
Égei-szigetvilág

Napfény, tenger és a görög ókor. Egy egész nyár is kevés lenne hozzá, hogy az Égei-tengerben szétszórt görög szigetekkel megismerkedj. Ha biztosra akarsz menni, a leghíresebb szigetcsoportot keresd fel. A Kükládok a világ egyik legpompásabb szigetélményével fognak megajándékozni.

 
Ajánló

Csipkerózsika a parkok között

Enyhén szürrealista film-elégia a legnagyobb pesti park, a Népliget két arcáról, a pezsi blogger kamerája által megidézve. A 2010-es forró nyár néha libabőrösen magányos sétányaiba beleálmodott 2009-es fesztivál-emlékképekkel (a lá Cortazar-Antonioni).
A 2011. szeptember 2-4. között ismételten megrendezésre kerülő SzeptEmber Feszt 2010-ben a legsikersebb évadját zárta. A tavalyi programokról és a Népliget történetéről
itt olvashatsz >>

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Levél Stockholmból: Kis mellű lányok előnyben
Sziasztok, Kedves Sorstársaim! Már két hónappal ezelőtt égetett ez az ügy, hogy kicsik a mel...
Az Állami lakótelep
Üdvözlök minden régi Állami telepit! Én is a 81/1-ben laktam, a szomszédok Szabóék voltak. ...
Az Állami lakótelep
Drága barátnőm Ágika!Remélem még visszatérsz ide és olvasod,köszönöm a szavaidat,és igen...
Csonka fórum a Dagály jövőjéről
Ez az egykori légifelvétel magáért beszél. Nem kellett volna lerombolni a Dagály Fürdőt! A b...
Napjaid gyümölcse
Érdekes. Eddig ebből az általános nézőpontból még nem tekintettem Bellow-ra. Mindig inkább ...
Az Állami lakótelep
Hát nem is értem,hogy miért csak most kerestem rá! Ott születtem,és talán az utolsók közöt...
Alábecsült kincsünk: a pesti Dagály fürdő
Gratulálok! Remek összeállítás, klassz képek.
Savanyú káposztából - változatosan
Vendégvárónak is kitűnő! Mi eleve imádjuk a savanyú káposztás palacsintát, amelynek a töl...

Kapcsolódó cikkek

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!