Pesti Zsibongó

2018. április 24. kedd
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow KÖZ-tér arrow Közösség arrow Krepuska szüreti fesztivál
Krepuska szüreti fesztivál
Írta: Bogdán Éva   

Gólyalábas lovasokkal

Ízelítő az idei vigadalomhoz. Ebben a kis zsáner dokumentumfilmben a 2009-es Krepuska fesztivál néhány jó hangulatú pillanatát osztjuk meg olvasóinkkal. Már csak azért is, mert a 2010-es program sokban hasonló lesz. Szeptember 25-én, a Bókay-kert színpadán ismét színes műsort adnak a testvérvárosok küldöttei, jönnek a fogatok és a gólyalábasok, ahogy a jóféle tállyai bor sem hiányozhat.

Szüreti vigadalom a Bókay-kertben

Krepuska - 2009. szeptember 26.

Ismét beélesítettük a PeZsi blogger-kameráját. Ebben a kis zsáner dokumentumfilmben a 2009-es Krepuska szüreti fesztivál néhány jó hangulatú pillanatát osztjuk meg olvasóinkkal. A fergeteges parádé a régi szüreti vigasságok hangulatát idézi meg egy pesti kerület, Pestszentlőrinc erre legalkalmasabb helyén, a Bókay-kertben.

2009 © Pesti Zsibongó
2009-ben ismét felforrósodott a szeptemberi fesztiválhangulat Pestszentlőrincen. A hónap rangos záróeseménye volt a Krepuska Géza fül-orr-gégész professzorról elnevezett szüreti vigadalom szeptember utolsó hétvégéjén. (A programok áttekintését lásd az Őszünnep 2009 című cikkünkben.) Blogger-kameránkkal ezúttal a fesztivál fő helyszínén, a Bókay-kertben forgattunk, 2009. szeptember 26-án.

 

Filmünk 5 fő fejezetre osztható

01 A nyitó jelenetekben egy – bátran mondhatjuk – roppant szellemes és nem minden nap látható produkcióval ismerkedhetünk meg, a Padkaporos Garabonciásokkal – azaz lovasokkal gólyalábakon (!) Kiskunfélegyházáról, Gulyás László vezetésével. Őket a Tébláb Művészeti Iskola táncos növendékeinek karéjában élvezhetjük.

 

 

02 Ezután a Bókay-kert kapujában állva tanúi lehetünk a huszárok és a lovas fogatok, szüreti kocsik bevonulásának, illetve esetenként szó szerint való beviharzásának (04:27). Így érkeznek meg minden évben a meghívott települések küldöttségei, néptáncosaikkal és polgármestereikkel. A fesztivál alapgondolatának megfelelően a 18. kerület testvérvárosai mellett újabban a Lőrinc és az Imre nevű települések is képviseltetik magukat. A díszhintóban ott ült a kápolnaépítési terv miatt különösen kedves Hegyközszentimre polgármestere, Nagy Miklós, de a mi polgármesterünk, Mester László, valamint a fesztivál névadójának, Krepuska professzornak az unokája is.

 

03 Miután mindenki megérkezett, ismét a Téblábosok vették át a kezdeményezést, és megtáncoltatták a jónépet (05:46). A fesztivál egyik védjegyének is tekinthető össztáncban alázattal részt vállaltak a gólyalábas lovasok is.

Ennek a blokknak szellemes része volt Bock Viktor csikós show-ja , amelyből tényleg csupán apró ízelítőt kapunk (06:55). A karikás ostorral végzett truvájokat ugyanis még szabad szemmel is nehéz volt követni.


Garabonciások Pónisimogatás Egy bátor nő Bock Viktorral Túri Család és a talpalávaló
Nagyításhoz kattints a képekre!

04 A fesztivál ezt követően egy fúvós zenével is megfűszerezett, fergeteges és véget érni nem akaró néptáncparádéval folytatódott a Bókay-kert Bogrács-színpadán. Ebből a programból most csak a határon túli fellépőket mutatjuk be.

A színpadon sorban megjelennek: az erdélyi Lőrincfalva néptáncosai (07:44), a bajorországi Roding város ifjúsági fúvószenekara (09:11), a lengyelországi D±browa Tarnowska gyönyörűséges népviseletben táncoló lánykái és ugyancsak csinos legénykéi (09:33).

A lengyelekhez hasonlóan visszatérő vendégek és szintén két együttessel érkeztek az erdélyi Tusnádfürdő néptáncosai, akiknek nem véletlenül szenteltünk kicsit több időt. Az érettebb generációt képviselő Őszikék együttes tagjai megmutatták, hogyan lehet egyszerre visszafogottan és elegánsan, mégis tüzesen táncolni (10:35). Utánuk a Gyöngyvirág táncegyüttes fiataljai a hetyke legénykedéstől kezdve, a szerelmes évődésen keresztül a fergeteges táncviharig egy komplett show-val lepték meg a közönséget (12:24). Csak úgy porzott alattuk a Bogrács-színpad.

 

05 És mivel fesztivál nem múlhat igazi nagyágyú nélkül, így a lassan beesteledő Kertben a finálé (a délelőtti gólyalábas nyitányhoz hasonlóan) egy szellemes, fergeteges táncparádé volt. Méghozzá a tavalyi nagy sikerre való tekintettel ismét a magyar sztárcsapattól, a 4 for Dance-től, igencsak kiérdemelt ovációval kísérve (14:44).


A díjakkal és egy pohár tállyai borral
Tihor Klárika, az ultiverseny győztese

A 4 for Dance után már csak a különböző versenyek eredményhirdetése maradt hátra az alkonyi színpadon. Nagy meglepetést okozott, hogy az ulti-versenyt egy hölgy nyerte meg. Tihor Imréné, azaz Klárika győzelmére a tállyai pincészetnél koccintottunk egy pohárka finom hegyaljai borral. Így a néptáncosok "porkóstolóját" igazi borkóstolóval öblíthettük le. Klárika megszokta, hogy csodálkoznak az ultizásán.

– Ha elmész egy bridzs-versenyre, ott legalább az 50 százalék nő – mondja. – Senki sem lepődik meg a bridzselő nőkön. A férfiak sem. De az ultinál nem számítanak a nőkre. Állítólag azért, mert az ulti a kocsmában kezdődött, ahova ugye csak férfiak jártak.

Klárika persze nem a kocsmában veri a blattot, hanem a Lőrinci Sportcsarnok egyik termében. Méghozzá sportszerűen, minden kedden du. 5 órától.

 

 

Mondanunk sem kell, hogy kisfilmünk csupán ízelítő a kétnapos és több helyszínes fesztiválprogramból. Hogy mit mondhatnánk azoknak, akik lőrinci vagy imrei létükre elfelejtettek eljönni? Hát kukkantsanak csak bele kis kameránk filmes üzenetébe, és rájönnek: Ha szeptember, akkor nem csak Szeptemberi fesztivál, hanem Krepuska – ahol jófajta tállyai bor is méretik, nem csekély szüreti vigadalommal is kombináltatva.

Reméljük, jövőre találkozunk...

Krepuska szépei Lányok a szekéren Lengyelek érkezése Lengyel babák
Nagyításhoz kattints a képekre!

A film megtekintéséhez szélessávú internet kapcsolat ajánlott (min. 1 Mbps), továbbá Mozilla Firefox.
Ha az interneted lassú és a lejátszás akadozik, akkor tedd a következőt: indítsd el a filmet, majd néhány másodperc múlva állítsd is meg. Az oldalt ne frissítsd, várd meg amíg a lejátszó teljesen betölti a filmet (30-40 perc)! Ekkor újra elindítva már zökkenőmentesen tudod lejátszani azt.


Kapcsolódó cikkek

Pezsi filmek

Olvasta: 9528
Hozzászólások (3)Add Comment
több film van egyben
Írta: andrisko, 2010.03.11. 13:25
jó a film, csak kicsit hosszú
nem az hogy unalmas , hanem külön lehetett volna tenni a részeket
(gólyaláb, bevonulások, táncok satöbbik)
meg pláne a 4forDance!

több film van egyben
...
Írta: pman, 2010.03.16. 11:26
ez is zsír
Szerintem meg nem hosszú
Írta: timur, 2010.04.04. 16:45
Pont ilyen hosszabn jó, ha szétvágnád rövid részekre az nagyon jó a mai embernek aki nem olvas, nem néz, de hát azokkal a peszinm úgy sincs mit kezdeni, azok elmenekülnek úgyis valami oylan portálra ahol azt hiszik bődületesen kivannak tájékozódba, valójában nem veszik észre hogy 1 soros vcikkeket látnak valahol az oldal köldökén elrejtve miközben csirivir reklámok zúdulnak rá tartaklom helyett. De az ilyennek elég ha csak annyit klát, hogy mondjuk gyurcsány menekül, na akkor ez szaftos, és azt hiszi már rettenetesen felvérteződött az aznapi betevő ibnfóval.
Szóval: vannak olvasmányok, vannak filmek, és minden akkor jó ha kerek, van eleje, értelem, nmeg vége. Akit nem érdekel az ne nézze, ha érdekli akkor meg örömmel szán rá 15 percecskét (mennyi megy el egy sztárpárra, vagy vacsora csatára????

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Jogunkban áll küzdeni

Kropkó Péter nyilatkozik
A triatlonos "Vasember" most az Óbudai Egészségolimpia tanácsadójaként kapcsolja össze a sportot az egészséggel.

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Levél Stockholmból: Kis mellű lányok előnyben
Sziasztok, Kedves Sorstársaim! Már két hónappal ezelőtt égetett ez az ügy, hogy kicsik a mel...
Az Állami lakótelep
Üdvözlök minden régi Állami telepit! Én is a 81/1-ben laktam, a szomszédok Szabóék voltak. ...
Az Állami lakótelep
Drága barátnőm Ágika!Remélem még visszatérsz ide és olvasod,köszönöm a szavaidat,és igen...
Csonka fórum a Dagály jövőjéről
Ez az egykori légifelvétel magáért beszél. Nem kellett volna lerombolni a Dagály Fürdőt! A b...
Napjaid gyümölcse
Érdekes. Eddig ebből az általános nézőpontból még nem tekintettem Bellow-ra. Mindig inkább ...
Az Állami lakótelep
Hát nem is értem,hogy miért csak most kerestem rá! Ott születtem,és talán az utolsók közöt...
Alábecsült kincsünk: a pesti Dagály fürdő
Gratulálok! Remek összeállítás, klassz képek.
Savanyú káposztából - változatosan
Vendégvárónak is kitűnő! Mi eleve imádjuk a savanyú káposztás palacsintát, amelynek a töl...
Támogatom a Pezsit >>
PayPal számlán keresztül
PayPal - a biztonságos és egyszerű módja az online fizetésnek!
Amennyiben cikkeink, vagy akár csak egyetlen anyagunk is tetszett, az hasznosnak bizonyult, örömöd lelted benne, vagy egyszerűen csak értékazonosságot érzel lapunk szellemiségével, és valamilyen szimbolikus, de anyagai értelemben vett módon szeretnéd támogatni a kiadvány megmaradását, az ilyen fajta közlésformák kiteljesedését, akkor megteheted ezt egyszerűen és biztonságosan, a PayPal globális internetes banknál létesített "Pesti Zsibongó támogatói számla" javára, a PayPal biztonságos fizetőkapuja segítségével, tranzakciós költségektől mentesen.
Bankkártyával is!
Ha nem rendelkezel PayPal számlával és nem is szeretnél nyitni, de támogatnád a Pezsit, akkor ugyancsak a PayPal biztonságos felületén >> PPal számla nélkül is utalhatsz bankkártyával.

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!

Pezsi blogger kamera >>

Kattints a képekre!

Pezsi Tipp!
Egy már nyitott kártya mellett, a balra és jobbra mutató billentyű-nyilakkal közvetlenül is lépegethetsz a filmek között, illetve egyszerre több filmkártyát is kinyithatsz, azokat tologatva elrendezheted. A lejátszás kezeléséhez vidd az egeret a film fölé...

Exkluzív

Billy Cobham >>
Kattints a képekre!
Nagyításhoz kattints a képre! Nagyításhoz kattints a képre!

Pesti kertek

Találkozás Pesti Lászlóval, a Népliget örökös főkertészével...

Pesti László írásai

Az első sorozat >>
Kattints a képekre!

Aki hallja adja át!
Pesti László, a Népliget örökös főkertésze és - ebben az első sorozatban állandó szerzőtársaként - Tarjányi Ferenc eredeti írásainak első sorozatát nyújtjuk át olvasóinknak. Az írások a "Pesti kertek" rovat szerves részei, melyeket Laci bácsi kérésének eleget téve teszünk közkinccsé. A cikkek és a kapcsolódó, Laci bácsi által rajzolt helyszínrajzok a fenti képek bármelyikére kattintva elérhetők. Az egérrel a képek fölé navigálva a cikkek, térképek címe is megjelenik ("alt tag"). A fenti állományt folyamatosan bővítve tesszük közzé, de az első sorozat teljes anyaga, összesen 13 írás, >> Varga E. Árpád-nak köszönhetően már elérhető a KIA Ökológiai Könyvtár >> honlapján...

Képforgó

orszag_ht.jpg