Pesti Zsibongó

2018. április 21. szombat
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow KÖZ-tér arrow Pesti kertek arrow Filmséta Pesti Laci bácsival
Filmséta Pesti Laci bácsival
Ki ismerné nála jobban a Népligetet? Elmaradhatatlan hátizsákjában saját tanulmányok tucatjai lapulnak az általa gondozott park jelenéről, múltjáról és elképzelt jövőjéről. Nem véletlen, hogy a 2010-es SzeptEmber Feszt két programja is Pesti Lászlóhoz, a Népliget már-már legendás kertészéhez kapcsolódott. A filmen az ő társaságában keressük fel a hatalmas park néhány jellegzetes részét, háttérben a fesztivál nyüzsgésével.

Találkozás a Népliget örökös főkertészével

Laci bácsi ligete - 2010. szeptember 4.

E hangulatos rövidfilmen Pesti Lászlóval, a Népliget legendássá vált nyugdíjas kertészével járjuk be a legnagyobb pesti parkot. A háttérben zajló 2010-es SzeptEmber Fesztre is bekukkantunk - épp csak az íze kedvéért. No meg azért is, hogy elültessünk néhány fát a Ligetben. Száz százalék Pesti Laci bácsi 20 percben...
>> [ A film nagyobb méretben ]
2011 © Pesti Zsibongó

01A nyitójelenetekben egy hívogató zöld oázisba csöppenünk a város közepén. Szellős, levegős terek, dús lombú fák, változatos növényzet. Ez a tudatosan megtervezett tájpark a méltatlanul mellőzött Népliget. Egyúttal majdnem negyven éve Pesti Laci bácsi munkahelye, ahová a nyugdíjas kertész ma már önkéntesként, de minden áldott munkanapon eljár dolgozni.

02A második tétel a Víztorony közelében kezdődik, egy hagyományteremtő célzatú faültetéssel (01:39). A fiatal kőrisfák szakszerű elültetetését követően lelkes kutyusokkal is felvezetett rajongók lódulnak az esemény főszereplője nyomában, hogy bent a parkban is földbe kerülhessen néhány platáncsemete. Közben Laci bácsi már meg is kezdi az „idegenvezetést” a százéves vasfa és a liget legöregebb fája, a 105 éves akác bemutatásával.

03A park felébred Csipkerózsika-álmából. Az év legmozgalmasabb időszaka a Népliget életében – a >> SzeptEmber Feszt (03:33). Ilyenkor benépesülnek a néptelen sétányok, a levegőben bográcsfüst, kolbász és pörkölt szaga terjeng, izmos férjek talicskában tolják az asszonyt, az erdei csendet gyerekzsivaj és a hangszórókból ömlő szöveges és zenei kavalkád váltja fel. Három napra Gál Gábor jóvoltából visszatér valami a régi vurstlihangulatból.

04Pesti László négyszemközt (05:29).
Szabatos mondatok arról, hogy miért érdekes hely a Népliget.

05A Feszl Frigyes sétányon kezdve egyre beljebb hatolunk a ligetbe (07:19). Laci bácsi minden fáról, bokorról tud valami érdekeset mondani. Mivel önként vállalta a növényritkaságok gondozását, ezért ezeket külön kiemeli. Például az amuri parafát, amelynek a törzse rugalmas, mint egy autógumi, rajta a zuzmók jelzik, hogy itt jó a levegő („...ha már a zuzmónak sem, akkor kinek higgyünk?”). Találkozunk egy bújócskázó mókussal, átsétálunk az Országparkon (másik nevén Centenáriumi parkon), és megtudjuk, hogy mitől igazi az ecetfa.

06A Mutatványos tér (12:49). Jelenleg a Főkert Zrt. egyik telephelye. Valaha ez volt a Liget legnépszerűbb része, amelyből ma már csak Kemény Henrik 1986-ban újjáépített, majd lelakatolt fa-bábszínháza és a tér régi bejáratának oszlopnyomai maradtak meg. 1967-ben ugyanis lerombolták a népligeti „Práter” mutatványos bódéinak maradékát is.

07A 2004-ben elkészült Útburkolat-bemutató, Budapest legrégibb (100 éves) eredeti közterületi szemétgyűjtőjével. Laci bácsi egyik „projektje” a sok közül (13:30).

08Mi hiányzik a Népligetből?
Érdemes lenne odafigyelni Laci bácsira (14:24).

09Harmincéves faóriások után egy ipartörténeti emlék: a legvadabb fémgyűjtő hajléktalannak is ellenállni képes öntöttvas háromszögelési jel, mely a kis kerti traktort is felborította (16:58).

E hangulatos rövidfilm csupán ízelítő azoknak, akik többet szeretnének megtudni a Népligetről és főleg annak örökös főkertészéről. A vele folytatott sétákról a most kezdődő Barangolások a Népligetben című sorozatunkban olvashatnak bővebben. Ahogy az sem véletlen, hogy a Laci bácsi által a szerkesztőségünkre bízott életmű, írott tanulmányainak gondozására, közkinccsé tételére "Pesti kertek" címmel most elindítjuk új rovatunkat, beszédes nyitányaként épp ezen filmünkkel...


Gondolatait és tudását nagy kedvvel osztja meg Mindenkit szívesen végigkalauzol Pesti  Lászlónak köszönhetően a Népliget valóban átlényegül
A Népliget titkai feltárulnak. Laci bácsi megosztási vágya igencsak "Lájkolható"...

Cikkajánló

Pezsi filmek


A film megtekintéséhez szélessávú internet kapcsolat ajánlott (min. 1 Mbps), továbbá Mozilla Firefox.
Ha az interneted lassú és a lejátszás akadozik, akkor tedd a következőt: indítsd el a filmet, majd néhány másodperc múlva állítsd is meg. Az oldalt ne frissítsd, várd meg amíg a lejátszó teljesen betölti a filmet (30-40 perc)! Ekkor újra elindítva már zökkenőmentesen tudod lejátszani azt.

Olvasta: 9914
Hozzászólások (4)Add Comment
Csak úgy...................
Írta: ali, 2012.04.01. 19:37
Tetszik,...................remélem egyre többen vagyunk így!
Remélem jól vagytok? Ali
Kemény Henrik emléktábla avatása - Pesti Laci bácsinak SOS!!!
Írta: demeterjudit, 2012.09.06. 17:41
Pesti Laci bácsit nem találom, üzenem :
2012. szeptember 8-án szombaton 10.45-kor régi barátjának, a Liget másik szerelmesének, KEMÉNY HENRIK bábművésznek avatják bronz-gránit emléktábláját a VI. Jókai tér 10-ben, a Kolibri Színház falán.
Szeretettel várja oda az alkotó, Ifjú Palko József szobrász
Aki hallja, adja át :))
...
Írta: B.Piroska, 2013.03.04. 22:10
Most kaptuk a lesújtó hírt: Laci bácsi örökre elment. Pótolhatatlan űrt hagyva maga után. Aki tud valamit a temetéséről, kérjük, írja meg.
...
Írta: Soma, 2013.03.09. 23:45
Laci bácsi előre elrendezte a temetését. Szóróparcellás lesz a
Rákoskeresztúri Új Köztemetőben, azaz Kőbányán, de mivel télen nem
szolgáltatnak ilyet, csak május 6-án hétfőn, 14:00-kor kerül sor a szertartásra.

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Találkozás a Népliget örökös főkertészével

Filmséta Pesti Laci bácsival a Népligetben
E hangulatos rövidfilmen Pesti Lászlóval, a Népliget legendássá vált nyugdíjas kertészével járjuk be a legnagyobb pesti parkot. A háttérben zajló 2010-es SzeptEmber Fesztre is bekukkantunk - épp csak az íze kedvéért. No meg azért is, hogy elültessünk néhány fát a Ligetben. Száz százalék Pesti Laci bácsi 20 percben... Mozicikkünkben minderről >> bővebben...

Legfrissebb hozzászólások >>

Levél Stockholmból: Kis mellű lányok előnyben
Sziasztok, Kedves Sorstársaim! Már két hónappal ezelőtt égetett ez az ügy, hogy kicsik a mel...
Az Állami lakótelep
Üdvözlök minden régi Állami telepit! Én is a 81/1-ben laktam, a szomszédok Szabóék voltak. ...
Az Állami lakótelep
Drága barátnőm Ágika!Remélem még visszatérsz ide és olvasod,köszönöm a szavaidat,és igen...
Csonka fórum a Dagály jövőjéről
Ez az egykori légifelvétel magáért beszél. Nem kellett volna lerombolni a Dagály Fürdőt! A b...
Napjaid gyümölcse
Érdekes. Eddig ebből az általános nézőpontból még nem tekintettem Bellow-ra. Mindig inkább ...
Az Állami lakótelep
Hát nem is értem,hogy miért csak most kerestem rá! Ott születtem,és talán az utolsók közöt...
Alábecsült kincsünk: a pesti Dagály fürdő
Gratulálok! Remek összeállítás, klassz képek.
Savanyú káposztából - változatosan
Vendégvárónak is kitűnő! Mi eleve imádjuk a savanyú káposztás palacsintát, amelynek a töl...
Támogatom a Pezsit >>
PayPal számlán keresztül
PayPal - a biztonságos és egyszerű módja az online fizetésnek!
Amennyiben cikkeink, vagy akár csak egyetlen anyagunk is tetszett, az hasznosnak bizonyult, örömöd lelted benne, vagy egyszerűen csak értékazonosságot érzel lapunk szellemiségével, és valamilyen szimbolikus, de anyagai értelemben vett módon szeretnéd támogatni a kiadvány megmaradását, az ilyen fajta közlésformák kiteljesedését, akkor megteheted ezt egyszerűen és biztonságosan, a PayPal globális internetes banknál létesített "Pesti Zsibongó támogatói számla" javára, a PayPal biztonságos fizetőkapuja segítségével, tranzakciós költségektől mentesen.
Bankkártyával is!
Ha nem rendelkezel PayPal számlával és nem is szeretnél nyitni, de támogatnád a Pezsit, akkor ugyancsak a PayPal biztonságos felületén >> PPal számla nélkül is utalhatsz bankkártyával.

Kapcsolódó cikkek

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!

Pezsi blogger kamera >>

Kattints a képekre!

Pezsi Tipp!
Egy már nyitott kártya mellett, a balra és jobbra mutató billentyű-nyilakkal közvetlenül is lépegethetsz a filmek között, illetve egyszerre több filmkártyát is kinyithatsz, azokat tologatva elrendezheted. A lejátszás kezeléséhez vidd az egeret a film fölé...

Exkluzív

Billy Cobham >>
Kattints a képekre!
Nagyításhoz kattints a képre! Nagyításhoz kattints a képre!

Pesti kertek

Találkozás Pesti Lászlóval, a Népliget örökös főkertészével...

Pesti László írásai

Az első sorozat >>
Kattints a képekre!

Aki hallja adja át!
Pesti László, a Népliget örökös főkertésze és - ebben az első sorozatban állandó szerzőtársaként - Tarjányi Ferenc eredeti írásainak első sorozatát nyújtjuk át olvasóinknak. Az írások a "Pesti kertek" rovat szerves részei, melyeket Laci bácsi kérésének eleget téve teszünk közkinccsé. A cikkek és a kapcsolódó, Laci bácsi által rajzolt helyszínrajzok a fenti képek bármelyikére kattintva elérhetők. Az egérrel a képek fölé navigálva a cikkek, térképek címe is megjelenik ("alt tag"). A fenti állományt folyamatosan bővítve tesszük közzé, de az első sorozat teljes anyaga, összesen 13 írás, >> Varga E. Árpád-nak köszönhetően már elérhető a KIA Ökológiai Könyvtár >> honlapján...

Képforgó

kingliba_ht2.jpg