Pesti Zsibongó

2017. március 29. szerda
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow SZÍN-tér
SZÍN-tér
Kultur-dzsem - Kari blogja - Trendi & Ciki - Lufi...

Szanturral a Trafóban
Kultur-dzsem
Szanturral a Trafóban
Indiai klasszikus zene Shiv Kumar Sharmától

A szantur egy láb és pedál nélküli, verőkkel megszólaltatott, ölben elhelyezhető, kistermetű cimbalomféle. Legjelentősebb megszólaltatója a világon ma Shiv Kumar Sharma. Az idén 72. évét betöltött indiai mester most először járt Magyarországon. 2010. március 27-én a budapesti Trafóban adott feledhetetlen – hol meditatív, hol pedig extázissá fokozódó – hangulatú koncertet.

 
Véresen komolyan gondolták
Kultur-dzsem
Véresen komolyan gondolták
Beszélgetés Boros Csabával, a Republic basszusgitárosával

A név magáért beszél. A Republic együttes nagyjából egyidős a mai Magyar Köztársasággal. Tagjai együtt élték végig a „rendszerváltott” Magyarország két évtizedét, de nem a semmiből jöttek. Már húsz évvel ezelőtt is megvolt mindegyiküknek a saját zenei előélete. Ám hogy pont ők lesznek a következő évtized sikercsapata, azt talán maguk sem gondolták volna. A „köztársasági” zenekar lelkes karmesterével, a basszusgitáros Boros Csabával a változásokról és az állandóságokról beszélgettünk koncert előtt a Pestszentimrei Sportkastélyban, 2009. október 30-án.

 
Érzékenyen
Kultur-dzsem
Érzékenyen
Beszélgetés Dolák-Saly Róberttel

Amit mindig is meg akartam kérdezni Dolák-Salytól, azt most sem kérdeztem meg. Viszont megtudtam, hogy jó, ha az ember megőrzi a kíváncsiságát és az érzékenységét. Mert akkor leül egy hangszerhez, és jön belőle a zene...

 
Napjaid gyümölcse
Kultur-dzsem
Napjaid gyümölcse
100 éve született Saul Bellow

A modern nagyvárosi életforma látszólag nagy szabadságot ad az egyénnek, de megszünteti azt a biztonságot, amelyet a csoportokhoz való tartozás jelent a kisebb településeken. Az ember egy nagyváros nyüzsgésében a legszabadabb és a legmagányosabb. Ám az ezzel járó nagyobb felelősséget nem mindenki akarja vállalni. Ennek az infantilis, állandó támogatásra szoruló, ugyanakkor önmegvalósításról álmodozó, emberi kapcsolatokban szegény, tipikusan nagyvárosi létezésnek adja egyedi, mégis egyetemes megfogalmazását Saul Bellow, az éppen száz éve született és tíz éve elhunyt Nobel-díjas amerikai író Seize the Day (Napjaid gyümölcse) című kisregénye.

 
Zeneünnep
Kultur-dzsem
Zeneünnep
Pezsi-film

Dokumentum-zsánerfilm Eliades Ochoa márciusi fellépéséről a Pestszentimrei Sportkastélyban, 14 percben – a beállástól kezdve, a világsztárral készült interjún át, a fergeteges ráadásig. Részletek felvillantásával idézi fel annak a koncertnek a hangulatát, amely a Sportkastélyt végképp felhelyezte a zenei világtérképre.

 
Oscar, a nyerő
Kultur-dzsem
Oscar, a nyerő

Oscar teste egy 24 karátos vékony aranyréteggel bevont masszív nikkel-réz-ezüst ötvözet. Súlya kb. 3,85 kg, magassága 34,29 cm. Nyolcvan évvel ezelőtt, amikor kitalálták, még alig törődött vele valaki. Ma meg sokan a lelküket is odaadnák a filmvilág legnagyobb presztízsű díjáért. Oscar páratlan karrierje az amerikai filmstúdiók legsikeresebb reklámfogása.

 
Rovott múltunk emléktára
Kari blogja
Rovott múltunk emléktára

Rovásírásnak nevezzük azokat az írásokat, melyeket eredetileg valamely hegyes tárggyal fába, kőbe, agyagba, fémbe vagy más anyagba karcoltak, metszettek, véstek. A magyarok is ezt használták jóval a latin írás előtt. Ősi örökségünk rendszerezett írásemlékeivel ismertet meg Libisch Győző költő, írás- és irodalomkutató érdekes munkája, a Rovás kincsek – A régi magyar írás emléktára második és bővített kiadása.

 
Lajkó Félix: Puritán koncert
Kari blogja
Lajkó Félix: Puritán koncert

"Akár hiszed, akár nem, az alföldi ember jobban veszi a zenémet. Sokkal jobban…" – mondja Lajkó Félix. Az öntörvényű muzsikus bizony okozott már néhány szellemi kavarodást. Szolnoki fellépésén puritán megszólalásával is ritka egyedi élményben részesítette a hallgatóit. A duóban előadott, improvizált parasztzene egy zabolátlan lélek csapongásait és letisztulását adta vissza. A koncert utáni beszélgetésből pedig megtudjuk, hogy mikor érzi magát igazán otthon a világjáró hegedűvirtuóz.

 
Szászi Móni, a gegmesternő
Kultur-dzsem
Szászi Móni, a gegmesternő
Exkluzív interjú

Humorban a pasik verhetetlennek érzik magukat (meg persze egy csomó más dologban is). A nőkön inkább viccelődni szoktak. Humorista nővel elvétve lehet csak találkozni, ezért sokan meglepődnek, amikor megtudják, hogy a L'art pour l'art Társulat jeleneteinek többségét – beleértve a Besenyő család legtöbb szóviccét is – Szászi Móni írja.

 
Egy kiállítás margójára
Kari blogja
Egy kiállítás margójára
A. Varga Imre Tiszakécskén

Elgondolkodtató lehet, hogy egy vidéki kamarakiállítás aktualitása vajon meddig tart. Mert akármilyen szépet és jót is írunk, nem valószínű, hogy egy cikk hatására műkedvelők és turisták ezrei fogják elözönleni Tiszakécskét, s ezen belül a református iskola kiállítótermét. Viszont mégis meg kell említeni, hogy vidéken, olykor eldugottabb helyeken is (és most elnézést kell kérjünk a kécskeiektől) bizony vannak "események", és időnként még komoly nyilvánosságot érdemlőek is. Mert A. Varga Imre kiállítása a kis közösség életében esemény volt, s távolból odacsöppent látógatóként is csak örülhettünk, hogy ott lehettünk...

 
A Kispesti Kisszínház
Kultur-dzsem
A Kispesti Kisszínház
Egy premier előzményei

Önálló színtársulata lett Kispestnek. A jelenleg 13 fős csapat a nemrég felújított Kispesti Művelődési Házban talált otthonra. A szó legpozitívabb értelmében vett amatőr színházi társulat célja, hogy igazi, minőségi produkciókat állítson színpadra. Elsőként Moliére: A fösvény című klasszikus vígjátékát mutatták be 2010. januárjában két előadásban: 15-én és 16-án.

 
Benkó Karácsonyi Mise
Kultur-dzsem
Benkó Karácsonyi Mise

2009 decemberében Magyarország hat nagyvárosában mutatják be a Benkó Karácsonyi Mise című tradicionális jazz-oratóriumot. A koncerteken közreműködik Berki Tamás énekes és a 80 tagú Nyíregyházi Cantemus Vegyeskar. A művet Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy vezényli.

 
Angyalok és varjak
Kari blogja
Angyalok és varjak

Csohány Kálmán (1928–1980) Munkácsy-díjas grafikusművész életét és munkásságát mutatja be Shah Gabriella művészettörténész könyve, amely a Somos Kiadónál jelent meg 2010-ben. Csohány a grafika és a könyvillusztrációk mellett rengeteg akvarellt készített, de foglalkozott kerámiaművészettel is.

 
Meg Ryan, a Nők és a férfiak
Kultur-dzsem
Meg Ryan, a Nők és a férfiak

Hollywood cukorfalatkája visszatért régi szerepkörébe. A gond csak az, hogy ő maga már nem a régi, és a romantikus vígjáték sem olyan habkönnyű, mint amilyennek szánták. Viszont a Nők az a film, amelyben először hisszük el minden további nélkül, hogy bizony Meg Ryant is meg lehet csalni. A filmben és az életben is – bár egészen különböző okokból.

 
Karácsony előtt New Yorkban
Trendi & ciki
Karácsony előtt New Yorkban

A karácsony New Yorkban azt jelenti: VÁSÁRLÁS. Nincs még egy hely a világon, ahol érdekesebb lenne a karácsonyi bevásárlás, mint a fogyasztás fellegvárában, az ünnepi díszben pompázó amerikai metropoliszban. Ide indulunk most egy rövid képzeletbeli soppingolásra.

 
Diana "trónfosztása"
Lufi
Diana

Az már tényleg a mélypont, amikor Molnár Anikó azt mondja, hogy Diana hercegnőnek nézték Londonban? Vagy az a súlyosabb, amikor Paris Hilton hasonlítja magát a „szívek királynőjéhez”? 2010. augusztus 31-én volt tizenkét éve, hogy a walesi hercegnő Párizsban autószerencsétlenség áldozata lett.

 
Motorizált romantika: 75 éves az autósmozi
Kultur-dzsem
Motorizált romantika: 75 éves az autósmozi

Szemben veled a vásznon az aktuális mozihős osztja az igazságot és az észt, a karodban az új barátnőd, felettetek meg a csillagos ég. Egyesek szerint nincs is szebb dolog az autósmozinál. Az amerikai Richard Milton Hollingshead találmánya 2008-ban épp 75 éves.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 Következő > Utolsó >>

Találatok 1 - 17 / 65
Ajánló

In memoriam Amy Winehouse (1983-2011)

Nincs több Rehab... A zeneipar egy újabb áldozata esett el. S vele egy legenda máris megszületett. Egy korábbi >> cikkünkkel búcsúzunk a szertelen, sokak által megkérdőjelezett személyiségű, ám megkérdőjelezhetetlenül tehetséges Amy Winehouse-tól.
Éltél Te is 27 évet. Amy, sajnos nincs többé Rehab (No, No, No)...

Élt 27 évet

Amy Winehouse

Kattints sorban a képekre!

Pezsi Tipp!
A kis képekből megnyíló cikk-kártyákon, hogy követhesd e rövid kis 27 esztendőt, klikkelj az elsőre, majd a számítógép billentyűjének nyílgombjával lépegess előre (a nyílgombbal visszafelé is haladhatsz). Egyszerre több kép is kinyitható, ekkor külön-külön klikkelendők és azok az egérrel vonszolva tetszőleges pozícióban elrendezhetők (kártyázás). Bezáráshoz kattints a képre, vagy csak simán 'Esc'...

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Alábecsült kincsünk: a pesti Dagály fürdő
Gratulálok! Remek összeállítás, klassz képek.
Savanyú káposztából - változatosan
Vendégvárónak is kitűnő! Mi eleve imádjuk a savanyú káposztás palacsintát, amelynek a töl...
Az Állami lakótelep
99/4 ben laktam 1956 ig. Nagyapam (Simonffy Andras) ott lakot az elso napoktol. Sajnalom hogy lebont...
Kísértet járja be Európát
Valóban ilyen nagyszerű dolgok kiagyalására jött létre ez a nagy "ejrópai" álom? Nyilván ez...
Kísértet járja be Európát
És bizony a szabályozás (most éppen süti tárgyában) megint az Európai Unió jól fizetett hi...
Alábecsült kincsünk: a pesti Dagály fürdő
Azt hiszem a Dagály strand az emberi kapzsiság áldozata lett ,remélem hamarosan vissza szerzi a ...
Az Állami lakótelep
Szép napot kívánok mindenkinek én 1955-ben voltam elsős. iker öcsémel ferences de bátyánkis...
Az Állami lakótelep
Sziasztok! 1955-ben születtem a Telepen, sajnos, 1962-ben már elköltöztünk. De még sokat járt...

Kapcsolódó cikkek

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!