Pesti Zsibongó

2024. április 27. szombat
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow MOZGÁS-tér arrow Aktív arrow Karate a Kastélyban
Karate a Kastélyban

30 év után először rendeznek karate-világbajnokságot a „sportág” hazájában, Japánban. A novemberi világverseny előtti legnagyobb hazai megmérettetés helyszíne a Pestszentimrei Sportkastély volt szeptember 20-21-én. Az eddigi legnehezebb mezőnyt felsorakoztató Budapest Open-en 14 ország képviseltette magát, 5 nemzeti válogatottal, 120 klubbal és 900 indulóval. Ami Magyarországot illeti: Az utánpótlás legalábbis biztosítottnak látszik.

Lányok harckészültségben
Lányok harckészültségben

Egyenletes, szinte kellemes a morgás a hatalmas sportcsarnokban. Csak a „kiai” kiáltások szakítják meg időnként ezt a monotóniát, ami érthető is. A csarnokban szinte egyidejűleg öt tatamin zajlik a torna. Ami fentről, a lelátóról nézve harci balettnek tűnik, az odalent, a küzdőtéren olykor valódi küzdelem. Az edzők a temperamentumuktól függően instruálják a versenyzőket, szurkolás alig hallik, mindössze néhány résztvevő bíztatja a csapattársait.

Feltűnő, hogy a vesztesek milyen fegyelmezetten viselik el a vereséget. Lehetséges, hogy a mestereik erre is megtanították őket?

„A karate művészetének legfőbb célja nem a győzelem vagy a vereség. Az igazi karatés a jellemét tökéletesíti.” Valahogy így hangzik a Japán Karate Szövetség jelmondata. Ez is azt mutatja, hogy a karate nem csupán küzdősport, vagy a formagyakorlatok tökéletesítése. Akaraterőt, bátorságot, fegyelmet, önkritikát, toleranciát, kitartást, szerénységet és alázatot lehet tanulni a gyakorlása közben. Ennyi erény ellenére a karatésok még csak reménykednek abban, hogy a karate mint önálló sportág megjelenhessen az olimpián.

 

Esélylatolgatás

Férfias ütközet
Férfias ütközet

Egyelőre a tokiói világbajnokságra készülnek, amelyet novemberben rendez a WKF: Ez a szervezet egyesíti az összes karate stílust a világon. Mivel súlycsoportonként egy országból csak egy versenyző indulhat a VB-n, a nemzeti bajnokságok mellett úgynevezett kvalifikációs versenyeket rendeznek, hogy valóban a legjobbak kerüljenek ki a világversenyre. Ilyen minősítő verseny volt a XI. Budapest Open is.

Hol áll a Budapest Open a versenyek rangsorában, mondjuk a magyar bajnoksághoz képest? – kérdezem két eredményhirdetés között Rebicek Gerd 5 danos mestertől, a verseny főszervezőjétől.

– Gyakorlatilag megelőzi. Itt a komplett magyar válogatott szerepel. Ez a legnívósabb magyar versenynek számít. Idén 14 ország vesz részt rajta több mint 900 versenyzővel. Az összes környező ország felnőtt válogatottal képviseli magát. Mindenki felkészülő, illetve kvalifikációs versenynek használja a novemberi világbajnokságra. Ilyen színvonalat még nem sikerült soha összehozni. Tavaly is már magas színvonalú volt a verseny, de idén még sikerült rátenni egy lapáttal. Remélem, hogy továbbra is sikerül megtartanunk ezt az emelkedő tendenciát.

Akkor itt a magyar válogatott mindjárt megméretőzik a nemzetközi mezőnnyel?

– Így van. Ezenkívül ez a magyaroknak is kvalifikációs versenynek számít a VB-re, úgyhogy itt mindenki a legjobbat próbálja kihozni magából.

Nézzük hát, mire futotta.

A felnőtteknél Hübner András és Tóth Beatrix aranyérmet szerzett, Klima Zsuzsanna és S. Kovács Ádám ezüstérmet, Metzger Szandra, Guba Milán és Baranyai Dávid pedig bronzérmes lett, ami a versenyen tapasztalt igazán nagy konkurencia mellett remek eredménynek számít.

Ha már a konkurenciánál tartunk, megkérdezem Rebicek Gerd senseit, hogy minek köszönhető a horvátok nyilvánvaló fölénye?

– Sajnos Horvátországban hozzánk képes összehasonlítatlanul nagyobb a karate bázisa, és ez leginkább a felnőttek között igaz. A Budapest Openen részt vett a komplett szélesebb válogatott keretük, ami 44 főből állt. Minden kategóriában tudtak indítani 2-3 körülbelül egyforma szintű versenyzőt, de volt, ahol többet is. Így könnyű...

Kik képviselhetik Magyarországot Japánban, és milyen eséllyel?

– Legvalószínűbb lista az indulókról: S. Kovács Ádám, Tóth Beatrix, Lassingleithner Fruzsina, Horváth Ottó és Metzger Szandra. Két éremesélyesünk van a csapatban: Tóth Beatrix és S. Kovács Ádám. Ők már rendelkeznek éremmel VB-ről, illetve EB-ről. Minden a sorsolástól függ, de bennük van bármilyen színű érem. A további három versenyző egyelőre csak junior korosztályban bizonyított, de övék a jövő. Minél hamarább meg kell szokniuk a „felnőtt" légkört, hogy fiatal koruk ellenére jöjjenek az érmek.

Ami a még fiatalabbakat illeti, a juniorok a felnőttekhez képest megduplázták a magyar aranyak számát. Három lány és egy fiú szerzett aranyérmet a kategóriájában. Aztán a kétnapos verseny második napján a magyar gyerekek már egyenesen taroltak. 8 lány és 11 fiú állt a dobogó legfelső fokára, többségükben külföldi versenyzőket megelőzve.

A jövő tehát – legalábbis a karatéban – bíztatónak látszik.


Kapcsolódó cikkek
Olvasta: 5550
Hozzászólások (0)Add Comment

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Csipkerózsika a parkok között

Enyhén szürrealista film-elégia a legnagyobb pesti park, a Népliget két arcáról, a pezsi blogger kamerája által megidézve. A 2010-es forró nyár néha libabőrösen magányos sétányaiba beleálmodott 2009-es fesztivál-emlékképekkel (a lá Cortazar-Antonioni).
A 2011. szeptember 2-4. között ismételten megrendezésre kerülő SzeptEmber Feszt 2010-ben a legsikersebb évadját zárta. A tavalyi programokról és a Népliget történetéről
itt olvashatsz >>

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!