Pesti Zsibongó

2024. május 4. szombat
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow SZÍN-tér arrow Botrányhősnő az irodalomvizsgán
Botrányhősnő az irodalomvizsgán
2008.07.31.
Amy Winehouse
Amy Winehouse

Mi köze Amy Winehouse-nak az angol irodalomhoz? Azon kívül, hogy mindkettő híres? A Cambridge-i Egyetem hallgatóinak ennél magvasabb feleletet kellett kitalálniuk az írásbeli vizsgájukon.

Cambridge-ről és az angol irodalomról valahogy a szigetország irodalmi nagyságai, Shakespeare, Milton vagy Byron jut az ember eszébe, netán olyan örökbecsű művek, amilyeneket mondjuk Dickens, Shaw vagy Orwell alkotott. Így aztán a harmadéves angol szakosok nagyot néztek, amikor azt a feladatot kapták, hogy egy tizenhatodik századi költő egyik versét hasonlítsák össze a botrányairól híres popbálvány, Amy Winehouse Love is a Losing Game (A szerelem egy vesztett ügy) című nótájával. Esetleg még választhatták Bob Dylent (Boots of Spanish Leather) vagy Billie Holiday-t (Fine and Mellow).

„Tényleg fura volt” – idézte a londoni Times az egyik diáklányt. „Csak ültem döbbenten, és a papírt bámultam. Nem igazán tekintenék irodalmi nagyságnak egy vitatott megítélésű popénekesnőt.” Egyik évfolyamtársnője viszont azt mondta: „Inkább menőnek találtam. A költészet nem jelentheti csak Keatst vagy Byront.”

A professzorok nem értik a felzúdulást. A költészet, vagy görögösen a líra szó végül is egy lanthoz hasonló pengetős hangszerről kapta a nevét. Ez is azt mutatja, hogy eredetileg nem némán olvasták, hanem zenei kísérettel, énekelve adták elő. A Pallas lexikon szerint a líra „az a költői nem, mely a belső világból veszi tárgyát, a lélek állapotait tünteti fel”.

 

AZ ÖNPUSZTÍTÁS LÍRÁJA

REHAB

Amy - alulnézetben
A film lejátszásával elfogadod, hogy
a YouTube
>> sütiket helyez el a böngésződben.

Pontosan ez a fajta szubjektivitás árad a 24 éves énekesnő szövegeiből is. A Rehab című számban például az alkohollal való sikertelen küzdelmét írja le. A Love is a Losing Game pedig az egyik angol kritikus szerint „a cigarettafüst, az üres vodkás üvegek és az elkenődött szemfesték képeit” adja vissza. Ez „talán a legszívszorítóbb dolog, amit valaha is megírt”.

Hasonló véleményen lehettek a tekintélyes Ivor Novello-díj brit zsűritagjai is, amikor májusban a dal szövegét és zenéjét is kitüntették. A díjat 1955 óta ítélik oda a könnyűzene szerzőinek és szövegíróinak. A korábbi díjazottak között volt például Paul McCartney, John Lennon, Freddie Mercury és Eric Clapton, de már Britney Spears és Kylie Minogue is felcsatlakozhatott e nagy nevek mögé (ami némileg jelzi is a műfaj irányvételét).

Amy Winehouse viszont az első díjazott a Novellos történetében, aki a zene és a szöveg kategóriában is győzött. A díját egyébként a papája vette át, mivel a művésznő ismét nem volt abban az állapotban, hogy nyilvánosság elé lépjen. Februárban meg azért nem vehette át az öt Grammy-díját, mert közismert drogfüggősége miatt nem kapott vízumot az Egyesült Államokba.

Love Is A Losing Game

Amy Winehouse mint vizsgatétel.
Az eredeti klip...

A nő hónapok óta inkább a botrányos és önpusztító viselkedésével foglalkoztatja a nyilvánosságot, semmint a zenéjével. Július elsején lencsevégre kapták, amint a motorháztetőn mászik be egy nyitott cabrióba. Aztán a barátnői elfuvarozták egy kocsmába, ahol úgy berúgott, hogy az apukájának kellett hazacipelni. Az elvonókúrák ellenére sem tud leszokni az alkoholról és a kábítószerről, ahogy a dohányzástól sem tartja vissza a kezdődő tüdőtágulása.

Nem nélkülözi a drámai fordulatokat a férjével való viszonya sem. Blake Fielder-Civil súlyos testi sértésért került tavaly börtönbe, de Amy mellett még ő sem rúghat labdába. „Mikor bepiálok, elpáholom Blake-et” – vallotta be egy interjúban. „Ha olyat talál mondani, ami nem tetszik, kap egyet a pofájára.”


 

FEJETLENÜL

De végül is Amy botrányos élete sok közös vonást mutat az összehasonlításra kiszemelt „As You Came from the Holy Land” című vers költőjének a sorsával. Sir Walter Raleigh (1552–1618) költő-katona-politikus-felfedező ugyanúgy botrányhősnek számított a maga korában.

A fej még eredeti helyén (sikerei csúcsán)...
Sir Walter Raleigh

A kisnemesből I. Erzsébet királynő kegyencévé avanzsált férfiút egy udvarhölggyel kötött házassága tette kegyvesztetté. Kétszer kötött ki a londoni Tower tömlöcében, és két kalandos expedíciót vezetett az Újvilágba, hogy megkeresse a titokzatos „Aranyvárost”.

Az első útjáról Angliába visszatérve érdekfeszítő könyvben számolt be. A második dél-amerikai útja kudarccal végződött, majd egy koncepciós pert követően lenyakazták a Westminster téren. Mielőtt a hóhér bárdja lesújtott volna rá, ezzel a csípős mondattal búcsúzott el a világtól: „Amíg a szív a helyén van, nem számít, hogy hol a fej.” A szavai igencsak profetikusnak bizonyultak, ugyanis a levágott fejét bebalzsamozták, és ajándékba küldték az özvegyének.

Na most ehhez képest Amy Winehouse kilengései egyelőre gyerekcsínyeknek tekinthetők.


További videók: Kapcsolódó cikkek:
Olvasta: 9967
Hozzászólások (6)Add Comment
the end
Írta: tramp1, 2009.01.24. 23:20
sztem a nő kész van, de ki a franc sajnálja? egy állat , nagy nyilvánosság elött vizel meg ilyenek...undoritó
Tünet
Írta: Joshi, 2009.03.02. 11:57
Az a botrány, hogy itt tart az oktatás. Annyira meg akarnak felelni a minden tekintélyt leromboló korszellemnek, hogy már az iskola is a szemetet próbálja értéknek feltüntetni. Aztán ne csodálkozzunk, hogy verik a tanárokat és az iskolát szórakozóhelynek tekintik, miközben az oktatás színvonala egyre zuhan. A mai diákok több mint fele megbukna egy harminc évvel ezelőtti érettségin. Ez nem magyar, hanem világjelenség, és csak az egyik tünete a mindenható liberalizmus által okozott károknak.
Siker
Írta: De Facto, 2011.08.02. 18:28
Ez a cikk azt bizonyítja, hogy Amy hosszas szenvedés után hunyt el, nem pedig váratlanul. (Ebből a szempontból tökmindegy, hogy a szenvedést mennyire köszönheti saját magának.) Az önpusztitás lírája a költőknél nem szokatlan, de Winehouse már ezen is rég túlhaladt. Az utóbbi három-négy évben csak önpusztítás volt líra nélkül. Amy nem alkotott, hanem rombolta saját magát. Én nem hiszem, hogy valaki a nagy jódolgában tesz ilyet. Ebből is látszik,hogy a siker és a pénz egyedül nem boldogit, pláne ha túl hirtelen jön. A hirtelen jött fénybe bele is lehet ám vakulni. Amynek nem volt ideje felnőni a sikerhez. Nem ő építette fel magának, nem harcolt meg érte, lényegében az ölébe hullott. És agyonnyomta.
...
Írta: india, 2011.08.07. 20:25
Nemcsak a zeneiparosok éltek belőle! Most olvasom,hogy a volt férje is örökölni akar utána. Azt mondja, bíróságon fogja megtámadni a végrendeletét. Mert úgymond a család kényszerítette rá Amyt, hogy kitagadja. Értitek ezt? Egy huszonéves nő halálára spekuláltak? Miféle család lehet ez?
Nem az első
Írta: 66dakota, 2011.08.13. 00:30
Ezért borzasztó, mikor előjön a nagy semmiből egy sztár, és a csapból is ő folyik víz helyett. Valakik felkapják, nyomatják, hülyítik, jól meggazdagszanak rajta. Amikor meg nem bírja a gyűrődést, az állandó szerepjátszást a reflektorfényben, és összeomlik, akkor simán eldobják. Mit is kezdjenek egy lelkibeteg, hisztis, kiszámíthatatlan, alkoholista, kábszeres sztárral? Aztán ha egy ilyen élő-halott véletlenül átszenderül a másvilágra, akkor megint előjönnek a sztárcsinálók, és még a halálából is pénzt csinálnak. Nem ez az első ilyen eset
...
Írta: dorka99, 2011.11.30. 15:39
Akárhogy csűrik-csavarják, az Amy nagy tehetség volt, aki nagy űrt hagyott maga után. Hányan próbálták utánozni, és nem tudják úgy elénekelni a számait, mint ő!

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk
Ajánló

In memoriam Amy Winehouse (1983-2011)

Nincs több Rehab... A zeneipar egy újabb áldozata esett el. S vele egy legenda máris megszületett. Egy korábbi >> cikkünkkel búcsúzunk a szertelen, sokak által megkérdőjelezett személyiségű, ám megkérdőjelezhetetlenül tehetséges Amy Winehouse-tól.
Éltél Te is 27 évet. Amy, sajnos nincs többé Rehab (No, No, No)...

Élt 27 évet

Amy Winehouse

Kattints sorban a képekre!

Pezsi Tipp!
A kis képekből megnyíló cikk-kártyákon, hogy követhesd e rövid kis 27 esztendőt, klikkelj az elsőre, majd a számítógép billentyűjének nyílgombjával lépegess előre (a nyílgombbal visszafelé is haladhatsz). Egyszerre több kép is kinyitható, ekkor külön-külön klikkelendők és azok az egérrel vonszolva tetszőleges pozícióban elrendezhetők (kártyázás). Bezáráshoz kattints a képre, vagy csak simán 'Esc'...

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...

Kapcsolódó cikkek

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!