Pesti Zsibongó

2024. április 27. szombat
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow ERŐ-tér arrow Lelki erő arrow Illemhely-TUDOMÁNY
Illemhely-TUDOMÁNY
Írta: Barbara Dupecka   

Útmutató folyó ügyeinkhez

A legtöbben megfordulunk egy-egy közösségi illemhelyen, mégis mindig tanácstalanok vagyunk: Melyik WC-kabin a legtisztább? Mire kellene vigyázni? Mi a teendő, ha nincs szappan? Íme, a válaszok!
 
Kaphatunk-e valamilyen komoly fertőzést?
Szánd rá azt a kis időt, ne zavarjon értetlenkedők fejcsóválása sem...
Így vagy úgy, de moss kezet

A kockázat rendkívül csekély. Először is az ülőkén viszonylag kevesebb a mikroorganizmus. Például az ételmaradékkal és szennyes edénnyel jól megpakolt konyhai mosogató jóval gazdagabb táptalaj a baktériumoknak. Legalábbis ezt mondják az arizónai egyetemi szakemberek. Ráadásul a legtöbb mikroszkopikus kórokozó, mely a nyilvános illemhelyeken lapul, többnyire ártalmatlan. Tudásunkat egy New York-i kórbonctani szakember a következőképpen teljesíti ki: „Egy a millióhoz az esélye annak, hogy épp valamilyen hámsérüléssel a hátsófertályunkon belehuppanjunk a WC-ülőkén a mások által otthagyott ürülékek szabad szemmel is látható, olyan koncentrációjába, melynek láttán épeszű ember eleve máshol veri fel a táborhelyét. De még így is a maximum, ami bejöhet, az egy enyhe lefolyású kis bőrfertőzés.”

Nos, akkor hol is vannak a fürdőszobák és az illemhelyek fertőző gócai? Hát például a pelenka- és tampongyűjtő szemetesek, maga a padló, a lefolyók, a WC-ülőke alsó fele és az öblítőfogantyú. Természetesen hasonlóképpen szennyezettek lehetnek a WC-kabin zárjai, reteszei, a csapok elzárói, de végső soron a WC-helyiség kilincse is.

Javallat: keressük az olyan illemhelyiségeket, ahol lábbal be tudjuk lökni az ajtót, esetleg várjuk meg, míg valaki kinyitja előttünk, használjunk kesztyűt, de legalábbis papírzsebkendőt. Ha lehet, a csapot nyissuk könyöknyomással, vagy alkarelhajtással. Szerencsések a fotocellás működésű, vagy egykaros csaptelepek. A WC öblítőgombját próbáljuk meg talppal elintézni.

Nos, ha mégis beletrafáltunk ezekbe a forró zónákba, vagy esetleg saját altájunkba, és mindezek után véletlenül szájba vesszük a kezünket, akár csak egy cigivel, fagyiostyával, vagy hamburgerrel, akkor már esélyeket teremthetünk kemény fertőződésekre. A hepatitis-A vírus járványok általában közvécékből indulnak hódító útjukra. De a meg nem mosott kéz szájba vezetése többnyire rutin hasmenést eredményez. Tehát a fenti óvintézkedéseken túlmenően: komoly kézmosás, és utána már ne tapogassunk exponált felületeket.

Melyik fülke a legtisztább?

Amerikai vizsgálatok kimutatták (tessék itthon is ellenőrizni bármelyik moziban), hogy a mellékhelyiség bejáratához legközelebbi kabin mindig a legtisztább, és a kabinsor közepén találjuk a mikróbákban leggazdagabbat. És persze általában a minimum 2-3 csészével felszerelt mellékhelyiségek tisztábbak, mint az egykabinos mentsvárak, melyek a teljes forgalmat egymagukban kénytelenek levezetni.

Tegyünk-e a papírt az ülőkére?
Ahová mindig érdemes betérni...
Ne blicceljük el

Akár a készen kapható ülőke-rátétről, akár a WC-papírral való letakargatásról kérdezték az amerikai szakembereket, mind egybehangzóan állították, hogy mindkét megoldásnak egyetlen komoly értéke van: segít enyhíteni a mániások fertőzéstől való félelmeit. Ha viszont mégsem bízunk meg száz százalékig az amerikai szaktekintélyekben (miért is tennénk?), teregessünk csak nyugodtan, vagy ami még jobb: bevethetjük a bolgár guggolós technikát, már ha bírják a térdízületeink.

Sokkal valóságosabb veszélyt hordoznak az ún. csobbantós (alsó öblítéses) vécék, amelyeket ugyan könnyebb tisztán tartani, de amikor az egységcsomag aláhull, nem árt vigyázni, mert ilyenkor valóban fertőző öblítővízzel fröccsenthetjük föl magunkat alulról.

Kézmosás

Nos, a hagyományos szappant másokkal közösen használni kifejezetten nem tanácsoljuk, bár a szappanok alaposan felhabozva érdemben megtisztulnak, és elveszítik fertőző képességüket. Sokkal fontosabb a kézmosóvíz minél forróbbra állítása. A folyékony szappan jó opció, de csak ha az adagolót semleges kézfelületekkel (csukló, könyök) tudjuk nyomkodni. A közvélemény-kutatások szerint az amerikaiaknak csupán a fele teszi tiszteletét vécé után a csapnál. Na persze, mi 100 százalékban mossuk, ugye? A kérdés csupán az, hogy miként?

Optimális, ha beszappanozott, bevizezett kezünket legalább 30 másodpercig sikáljuk. Ez még így sem éri el a műtéti bemosakodások kötelező minimum szintidejét, amit most nem árulunk el. Mindenestre kotorjuk azért elő a Vészhelyzetben látottakat, és vegyük fel a sebész pozitúrát: a bemosakodás során kézfejünket lefelé tartsuk, megakadályozva ezzel a mikrobákat a csukló irányában való felhatolásban (az sem hátrány, ha a szappanos vízzel nem áztatjuk fel könyökig az ünneplőnket). Ha otthon mosunk kezet, a körmök legfertőzésveszélyesebb alját keféljük ki alaposan, viszont másokkal közösen ne használjunk körömkefét sem.

De mit tegyünk, ha egyáltalán nincs szappan? Mint már mondottuk: tán még jobb is. Legalább fél percig sikáljuk minél melegebb víz alatt a mancsainkat, ugyanis a folyóvíz alatti dörzsölés igen hatékonyan tisztít.

Az igazat megvallva a legtöbben nem azért hanyagolják a kézmosást, mert nem volt szappan, hanem mert túlságosan sietős volt nekik. A legtöbben max. 7-10 másodpercig mossák a kezüket, ami csak alibizés. 15 másodpercnél az emberek többsége már türelmetlenül kezdi úgy érezni, hogy túlzásba vitte a dolgot. 30 másodpercnél meg kifejezetten kezdik magukat kellemetlenül érezni. De véssük mégis a kobakunkba: egy mikrobamentes kéz megér egy kis sikamikát.


Mindig hozz okos döntést, így leszel okosként korszerű és maradsz maradiként egészséges...

Higiénikusabb-e a kézszárító, mint a papírkendő?

Meghökkentő, de bizonyos szakemberek szerint a kézszárító gépek éppen, hogy nem higiénikusak, mivel a forró légáram megindulásakor a mikroorganizmusok szinte kirobbannak belőlük. Ez többnyire azért van, mert a szárító belső fémrészei ideális tenyésztelepeknek bizonyulnak. Azt mondják tehát, hogy nemcsak a papír, de még egy vászontörülköző is egészségesebb, mert a bőrfelület dörzsölése számtalan baktériumot elpusztít. Mi azonban a közös pamut kéztörlőt mégsem ajánlanánk, legfeljebb a luxus illemhelyek lecsévélődő, mindig frisset felkínáló törölköző-automatáit. A legbigottabb szaktekintélyek annyira ellenzik a szárítót, hogy azt mondják, annál már a nadrágban való kéztörlés is egészségesebb. Ha elég gyakran tisztíttatjuk ruháinkat, akkor szerintük nincs annál egészségmegőrzőbb választás.

Használjak-e egy papírzsepit az ajtó nyitására?

Ha ettől nagyobb biztonságban érezzük magunkat, akkor rajta! Laza klinikusaink azonban megint csak megszégyenítenek bennünket. Állítják, hogy vizsgálataik szerint egy közösségi illemhely legkevésbé szennyezett felülete épp a bejárati kilincs (meg a mennyezeti villanykörte a búra alatt). Halk szerkesztői megjegyzés: ezúttal semmiképp se higgyünk nekik!


Furcsa tények:

01Ejtsünk néhány szót a higiénia nagyasszonyairól: az átlag amerikai nők jóval több WC-papírt használnak egy-egy illemhelylátogatás során, mint francia vagy német kolléganőik. A brit nők használják a legkevesebbet. Persze nem biztos, hogy előny az amiknál: lehet, hogy náluk hitványabb a papír, és egy törléshez hét réteget muszáj hajtani belőle, de az is lehet, hogy a németek és pláne a britek a jó minőségű papír mellett kevésbé vannak betojva.

02A női WC-kben 50 százalékkal több mikroorganizmus mutatható ki, mint a férfi vizeldékben, köszönhetően a modern mallokban rendszeresített pelenkázóasztaloknak, és az intimbetétek gyűjtőládáinak is.

03Kezünk jóval inkább ki van téve a fekáliával való szennyeződésnek, amikor húsételek előkészítését végezzük (köszönhetően az állat ürülékmaradványainak), mintha a WC-t használnánk.


04A kaliforniai Santa Monica városvezetése engedélyezte a nőknek a férfi illemhelyek látogatását (és fordítva is) ún. "vészhelyzetekben" (pl. amikor tényleg halaszthatatlanul menni kell, vagy ha a saját nemünknek megfelelő irányban 3 főnél többen várnak sorukra). Innen (is) fú a gendersemleges közvécék szele...

05A nyilvános illemhelyek 25 százaléka rejteget különböző testnedveket, ami nem is olyan rossz érték, ha figyelembe vesszük, hogy ez az arány a tömegközlekedési kapaszkodóknál 35 százalék, míg a bankjegykiadó automaták, vagy nyilvános Internet-terminálok, utastájékoztatók billentyűzetén 29 százalék.

06A legtisztább nyilvános illemhelyeket a kórházakban találjuk (már ahol), míg a buszpályaudvari testvéreik és az urológiák (tisztelet a kívételnek) a legszutykosabbak (se ajtó, se ülőke, csak bokáig ér az ár), a vasútról már nem is beszélve (pláne balkanyarokban).
Amerikai vizsgálatok szerint minél drágább egy szállodai szoba, annál tisztább a hozzá tartozó illemhelyiség, de ezt valahogy vizsgálat nélkül is sejtettük.


Nem győzzük elégszer hangsúlyozni...
Barbara Dupecka a Pezsin

Cikkajánló

Olvasta: 2232
Hozzászólások (1)Add Comment
...
Írta: anika, 2022.02.23. 17:12
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindult a "gendersemleges közvécék szele". Ez csak akkor baj, ha nincsen "gendernélküli vécé" sem. Mint rengeteg iskolában. Egy lánynak már az is probléma, hogy pisilnie kell egy idegen helyen, de ha még tele van pisivel is a vécé... Hát innentől már nem is folytatom.

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
Következő cikk >
Ajánló

Írtánc-paródia: az X-faktor

Írtánc-paródia a 2009-es brit X-Factor tehetségkutatón

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...
Támogatom a Pezsit >>
PayPal számlán keresztül
PayPal - a biztonságos és egyszerű módja az online fizetésnek!
Amennyiben cikkeink, vagy akár csak egyetlen anyagunk is tetszett, az hasznosnak bizonyult, örömöd lelted benne, vagy egyszerűen csak értékazonosságot érzel lapunk szellemiségével, és valamilyen szimbolikus, de anyagai értelemben vett módon szeretnéd támogatni a kiadvány megmaradását, az ilyen fajta közlésformák kiteljesedését, akkor megteheted ezt egyszerűen és biztonságosan, a PayPal globális internetes banknál létesített "Pesti Zsibongó támogatói számla" javára, a PayPal biztonságos fizetőkapuja segítségével, tranzakciós költségektől mentesen.
Bankkártyával is!
Ha nem rendelkezel PayPal számlával és nem is szeretnél nyitni, de támogatnád a Pezsit, akkor ugyancsak a PayPal biztonságos felületén >> PPal számla nélkül is utalhatsz bankkártyával.

Kapcsolódó cikkek

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!