Pesti Zsibongó

2024. április 26. péntek
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow ERŐ-tér arrow Esküvői túlélési kalauz
Esküvői túlélési kalauz
Egy esküvőt megszervezni és végigcsinálni – ez minden nő életének egyik legstresszesebb eseménye. De nyugi! Minden eshetőségre holtbiztos receptekkel rendelkezünk.
No handy please...
Örök hűség - de ne a mobiloddal

Nem adják ingyen a házastársi boldogságot. Túl a tetemes kiadásokon még át is kell valahogy lavírozni a barátok és a drága jó családtagjaink alkotta aknamezőkön is. Haladjunk sorjában.

Leánybúcsú?

A férfiak ugyebár legénybúcsút rendeznek, ám újabban sok lány is egy hasonlóan görbe este keretében kíván búcsút venni életének független korszakától. Az efféle „csajtalálkozó” igen emlékezetes és felszabadult tud lenni. Ezért nem is tanácsos közvetlenül az esküvő előtti napra rakni, mert utána nem tudod kipihenni magad. De ki szervezze meg a leánybúcsúztató estét? Ha van első koszorúslányod, akkor legjobb, ha ő szervezi meg. Persze neked is részt kell vállalnod a tervezésben, elvégre te mondod meg, hogy kiket szeretnél meghívni, és azok milyen életkorúak legyenek, munkahelyi kollégák és már anyukák, vagy kifejezetten a legjobb barátnőidről van szó. Második szempont, ki hol lakik. Lehet, hogy a csajok fele a szülőhelyedről való, míg a másik fele a mostani lakóhelyedről. Ez utazási problémákat is jelenthet. A harmadik legfontosabb annak megbecslése, hogy milyen költekezésre lehet részükről számítani. Ha idősebb „tyúkok” is érintettek, akkor egy kétfelvonásos buli tűnik a megfelelőbbnek (például egy éttermi összejövetel, melyet egy kis bárban lehet folytatni azokkal, akik még erre is kaphatók). Ha a csajok sokfelől és messziről jönnek, akkor egy éjszakai elszállásolást is meg kell szervezni. Tekintsd át azt is, hogy hányan tudnak előre fizetni, vagy valamennyi kis foglalót küldeni, mielőtt bármit is megrendelné vagy lefoglalnál. Sokan éppen költséges mivolta miatt tartózkodnak az ilyen bulik megszervezésétől.

 

Kit hívjunk meg a lakodalomra?

A rokonokat és a közelebbi ismerősöket lehetőleg személyesen hívjátok meg.

Ha gyerekeket is meghívnál a lagziba, gondolj rá, hogy a szórakoztatásukról is gondoskodni kell. Ha viszont nem szeretnél gyerekeket látni a közeledben, de a meghívottakat sem akarnád elszontyolítani, akkor még a meghívók szétküldése előtt magyarázd el a leendő vendégeknek, hogy a meghívás csak felnőttekre vonatkozik. De adjál valamilyen tapintatos magyarázatot, például hogy annyi kis csöppségről lenne szó, és olyan limitált a hely, hogy inkább egyet sem hívtok meg. Egy másik lehetőség, hogy külső okokra hivatkoztok, például arra, hogy nem lesz mód a gyermekek felügyeletére és étkeztetésére.

Nagy kérdés az is, hogy meghívjátok-e az egykori partnereteket, akivel esetleg jó haverságban maradtatok. Alapszabály, hogy ha a házasulandó felek bármelyikét is zavarná ez, akkor jobb eltekinteni az ötlettől. Ez az esküvő erről a kapcsolatról fog szólni és nem a múltbéliekről, tehát fontos, hogy mindketten elégedettek legyetek a jelenlévő társasággal.

Ha több embert hívtok az esküvőre, mint magára a vacsorára, akkor kétféle meghívót kell nyomtatni. Ha mégis szeretnétek megkínálni valamivel az esküvői vendégeket is, ezt megtehetitek egy állófogadás keretén belül, vagy kis kosárkákból süteményekkel kedveskedhettek nekik.

 

Korán kell kezdeni

Ha nem bíztok meg egy profit a szervezéssel, akkor jó korán kezdjetek hozzá, és összehangoltan, jókedvűen csináljatok végig mindent. Semmit se hagyjatok az utolsó pillanatra, mert abból szörnyű pánik lesz. A nagy napon már nem idegeskedni kell, hanem úgy megélni minden pillanatot, hogy örökre emlékezetes maradjon. Ehhez a menyasszonynak kipihentnek és stresszmentesnek kellene lennie.

A káprázatos fellépés azzal is fokozható, hogy három–négy héttel az esküvő előtt hozzákezdesz egy kényeztető kúrába. Mindegy hol – az a lényeg, hogy valamilyen mélytisztító arckezelésen és arcápoló kúrán is essél át, így nem fordulhat elő, hogy pont az esküvődre jelenjen meg valamilyen borzadály a pofidon.

A menyasszonyi ruháról is jó előre kell gondoskodni, viszont az utolsó ruhapróbára nem sokkal az esküvő előtt keríts sort. Az izgalomtól ugyanis általában le szokott menni pár kiló, amit számításba kell venni. A szoknya és a fátyol ne érjen lejjebb a bokánál, mert különben rálépsz és hasra esel. Ha nem akarsz magadnak méregdrága egyszer használatos menyasszonyi ruhát, csináltathatsz egy szép estélyit. Ez különösen alkalmas, ha a lagzit a kertben tartjátok. Ha viszont igazgyöngy-nyakláncot akarsz hozzá, ne feledd, hogy a valódi gyöngy nagyon érzékeny, és az izzadtságtól színét vesztheti. Ezért a lagziban jobb műanyag-gyöngyöt viselni.

Előre készüljetek fel az esetleges rossz időre is. Mindenképp legyen egy fehér esernyőd. Ez még a fotózáshoz is jól jöhet, mert borús időben kivilágosítja az arcodat, túlzott napsütésben pedig napernyőnek használhatod, hogy ne kelljen hunyorognod.

Az utolsó napokban célszerű egy kis gyűjtősarkot képezni a lakásban, ahol mindazt elhelyezhetitek, amit semmiképp sem hagyhattok otthon. A gyűrűk és az igazolványok mellett nagyon hasznos lehet egy stabil sminktáska is, amelybe a sminken kívül betehetsz sebtapaszt, varrókészletet, aszpirint, pótgombot, pótharisnyát stb.

Az esküvő napján is korán kell kelni, hogy mindenre jusson kényelmesen idő. Ezért a legjobb, ha előző este korán fekszel, és az éjszakát a szüleid, a nagymamád vagy a barátnőd lakásában alszod át. Egy lazító fürdő, lehetőleg pár csepp levendula- vagy citromfűolajjal – akár este, akár reggel – mindenképp ajánlatos.

 

A vőlegény aktivizálása

Mivel a leendő férjek többnyire sokkal tanácstalanabbak az esküvői előkészületek terén, mint a céltudatosabb és kreatívabb arák, és esetleg félnek is attól, hogy valamit „elrontanak”, legjobb kisebb-nagyobb feladatokkal megbízni őket. Például: összeállíthatsz egy listát telefonszámokkal, hogy kit és milyen ügyben hívjon fel a vőlegényed.

Ha még nem jártatok a vacsorára kiszemelt étteremben, akkor legjobb, ha inkognitóban beültök, és letesztelitek a konyhát és a kiszolgálást. Három nappal az esküvő előtt nyugodt körülmények között beszéljétek végig az egész menetrendet, hogy kiderüljön: mindenre gondoltatok-e.

A vőlegényednek is kell vásárolnia pár dolgot. Például legalább két inget, különösen nyári esküvőre. A férfiak ugyanis több réteg ruhát kénytelenek viselni (öltöny, ing, mellény, esetleg alsóing), amelyekből maximum egyet vehetnek le. Még télen is megizzadnak, ha több ember van a helyiségben, lobognak a gyertyák és még táncra is kell perdülni. Ha a vőlegényed egyébként nem hord öltönyt és inget, akkor különösen oda kell figyelni rá. Az ingekből ki kell szedni a merevítőket, a gombostűket, az új öltöny levarrt zsebeit fel kell szabadítani, a látható márkajelzéseket is el kell tüntetni.

 

Aznapi hibaelhárítás

Új topánka + jó sok ácsorgás = hólyagok? Nos, erre nem kerülhet sor, ha eleve fél számmal nagyobb cipőt vásárolsz, és ha jó előre „betöröd” az új cipődet. Tehát járkálj benne otthon, de húzzál rá zoknit, hogy meg ne karcolódjon. És kenegesd be előre vazelinnel a lábfejed legveszélyeztetettebb zónáit. Legyen valakinél egy radírgumi is arra az esetre, ha sötét csíkok éktelenítenék el a hófehér topánkádat. Esetleg egy másik pár cipő is jól jöhet az esti tánchoz.

Nem érkeztek meg a virágok. Ennek elkerülésére a koszorúslányt bízd meg, hogy időben hívja fel a virágost, és bizonyosodjék meg, hogy a megrendelt virágok időben ki fognak érkezni. Ha ez nem történik meg, akkor mondják meg, hogy milyen virágokat tudnak azonnal szállítani. Vészhelyzetre készülve legjobb, ha előre megkérsz egy barátot vagy ismerőst, aki a kertjéből frissen vágott virágokat tud csokrokba szedni. Esetleg kicsit át lehet egyéníteni a szupermarketekben kapható kész összeállításokat is. Végszükségben: irány a temető környéke, annak gazdag kínálatú készséges virágosai, vagy pedig a piacok. Az esküvőket általában szombaton rendezik, amikor a piacok nagyüzemben működnek.

Gyengének érzed magad. Szürcsölgess el egy kis gyömbérszörpöt, borsmenta teát, vagy szopogass mentolos cukorkát. Egyél szénhidrátban gazdag reggelit (pirítós, magok), de tartózkodj a koffeintől, mely csak fokozza az idegességet.

Vörös bor cseppent a ruhádra. Ez már lakodalmon szokott megesni. Legjobb, ha a vörös foltra egy pohár fehér bort öntesz, de azonnal. Aztán itasd fel az egészet egy tiszta fehér szalvétával, mielőtt még elkezdenéd hideg vízzel lötykölni. A folt világosabb lesz, de nem fog eltűnni. Semmiképpen ne használj szappant, vagy tisztítószert, és ne próbáld meg hajszárítózni, vagy kézszárítóval manipulálni. Később amilyen gyorsan csak tudod, add be a ruhát profi vegytisztítóba.

 

Vészhelyzetek

Ha a szüleitek elváltak, és mindkettejüknek új partnere van, vajon hová ültessétek őket a lagzin? Az esküvői etikett szerint a főasztal ülésrendje a következő (balról jobbra): első koszorúslány, a vőlegény apja, a menyasszony anyja, a vőlegény, a menyasszony, a menyasszony apja, a vőlegény anyja, a vőfély (násznagy). Természetesen elvált szülők új partnerei beültethetők ebbe a sorba, amennyiben a jelenlévők jól kijönnek egymással.

Mi a teendő, ha kínos családi torzsalkodás törne ki? Érdemes előre számba venni, vajon ki milyen sérelmet dédelget magában. Érdemes esetleg előzetesen halkan megjegyezni, hogy legyenek szívesek erre az estére félretenni az ellentéteiket. Ezek után a szembenálló csoportokat lehetőleg a helyiség legtávolabbi pontjaira ültessétek le. Ősi ellenségeskedés, illetve egészen friss sebek esetén legjobb, ha az élharcosokat egyszerűen meg se hívjátok. De ha mindezen óvintézkedések kevésnek bizonyulnának, és mégis kitör a balhé, akkor kérjétek meg a vőfélyt, vagy az étterem menedzserét, hogy utasítsa rendre a torzsalkodókat. Semmiképpen ne családtagok lépjenek közbe, mert a dolgok még szerencsétlenebb fordulatot vehetnek.

Azt sem tanácsoljuk, hogy a show kedvéért rendezzétek meg a menyasszony elrablását. Ilyenkor a hangulat gyakran annyira elromlik, hogy akár veszekedéssé is fajulhat a lakodalom. Ezzel nem érdemes viccelni. Volt már rá példa, hogy a menyasszonyszöktetés lett a szakítás első lépése.

 

Mondjon-e beszédet a menyasszony?

Bár egyértelmű, hogy nem kötelező, de ha mindenáron szerepelni akarsz, álljon itt mégis egy-két ötlet:

Köszönetet mondhatsz például mindazoknak, akik az esküvői előkészületek során a segítségedre voltak, de külön említsd meg meleg szavakkal az édesanyádat.

Megköszönheted azután a vendégeknek az ajándékokat, szólhatsz arról, hogy hogyan találkoztál össze a férjeddel, és szólhatsz néhány emelkedett szót a házasságról és szerelemről vallott nézeteidről is.

Végezetül mindenképpen emeld poharadat a vendégsereglet egészségére.

 

A menyasszony stílusa


Természetesen minden nő a legszebb szeretne lenni a menyegzője napján. De ehhez ne akarj gyökeresen megváltozni, és esetleg az oltár előtt egy vadidegen nőként megjelenve sokkolni a vőlegényedet. Ha a szende ibolyát szerette meg benned, akkor ne pont ezen a napon változz át dögös vérnőszővé, vagy ha vagány csajként ismert eddig, akkor nem biztos, hogy éppen ma kéne romantikus loknikkal elbűvölni szegényt. Szóval akkor leszel a leggyönyörűbb, ha a saját legszebb vonásaidat helyezed megfelelően fénybe. Ami a parfümöt illeti, a finom rózsaillat a legtutibb, de legyél nagyon visszafogott. Semmiképp se lebegjen mögötted fátyolként hosszú percekig az illatod. A ruhád stílusának összhangban kell lennie az egyéniségeddel, és az összes többinek összhangban lenni a ruhád stílusával. Íme, néhány lehetséges verzió:


A klasszikus menyasszony

Ruha: Legyen egyszerű és néhány elegáns kiegészítővel lazára véve. Mindenesetre mindennek kifejezetten jó minőségűnek kell lennie, különben a megoldás visszafelé sül el. Egyszerűség helyett snassznak fog látszani, és senkinek sem fog tetszeni.

Smink: Semleges, nem flancoló és színeiben a bőrödhöz igazodó legyen, halvány, nem harsogó. A rózsaszín vagy a narancsos barnák általában jótékonyak.

Frizura: Az egészen hagyományos megközelítések mennek ehhez a szereléshez: tehát elegáns, sima vonalak, tiszta, kissé drámai vonalvezetéssel. Tökéletes megoldás a konty, amelyhez a simára főnözött hajat copfba kell kötni, majd csigává tekerni. Aztán az egészet egy Swarovski-köves megkötővel megkoronázni. Ha diadémot szeretnél, azt inkább kibontott hajjal viseld. Ehhez bőségesen használhatsz volumennövelő habot és végül hajlakkot is.

Csokor: Klasszikus virágok modern csokorba fonva, mint például a krémsárga rózsa, mely elegáns és időtlen. A divatos vízesésforma csokor különösen jól mutat ehhez az összeállításhoz.

 

A romantikus menyasszony

Ruha: Álomszerű és pazar, hiszen mindig erről álmodoztál, és ez a te tündérmesébe illő napod. Legyenek a ruhának lebegő rétegei finom tüllből és apró gyöngyberakásai. A csupasz vállak ellenállhatatlan törékenységet kölcsönöznek.

Smink: Bontakoztasd ki a benned lakozó hercegnőt, használj pasztell és gyöngyházfény ragyogást a szemek kikészítésénél és az arccsonton. Emeld ki a szemeidet finom, egyszerű műszempillákkal, végül szempillafestéssel formázz magadnak egy hatalmas szemeket meregető babaarcot.

Frizura: Legyen játékos és vidám. Ha sima a hajad, csavard be nedvesen, ha megszáradt, fújd be lakkal, majd a csavarók kivétele után simán az ujjaiddal túrj bele a hajkoronádba, és így alakítsd ki a végső formát. Fésülni nem kell.

Csokor: Az esküvőn a rózsaszín a romantikus szerelem színe. Használd ki a különböző árnyalatait romantikus fílinget teremtve, a lágy babarózsaszíntől a legmélyebb pinkes árnyalatig.

 

A természetes megjelenés

Ruha: Vállpántos és sima vonalvezetésű.

Smink: A cél, hogy üde-friss legyen az arcod. Próbáld ki a hamvas hidratáló termékeket, melyek harsogó fiatalosságot, a poficsontra felvitt pír pedig lányos, kicsattanóan egészséges ragyogást kölcsönöznek. De semmiképp ne vidd túlázásba!

Frizura: Ne legyen nagyon szertartásos, inkább egy üde, enyhén szélkócolt fazon csekélyke művi megoldással.

Csokor: Nagyon természetes alkotóelemekből legyen: tehát füvekből, mezei virágokból, bogyós-rügyes ágacskákból és vesszőkből, melyek látszólag rendezetlenül, keresetlenül legyenek csokorba fogva, hogy minél természetesebb hatást nyújtson.

 

A második nekifutás

Ruha: Ha ez a második (vagy többedik) alkalom, hogy az anyakönyvvezető elé állsz, akkor bármilyen megközelítést választasz is, feltétlenül legyen visszafogott. A halványkék, a barack vagy a krémszín stílusosnak tekinthető.

Smink: Legyen minél egyszerűbb. Matt, semleges színeket válassz, és finoman hangsúlyozd ki a legelőnyösebb vonásodat, például az ajkadat vagy a szemeidet.

Frizura: Legyen kissé komolyabb, önbizalmat, megállapodottságot sugárzó, mely ugyanakkor eleganciát áraszt.

Csokor: A két kulcsszó - klasszikus és elegáns. Az írisz például telitalálat, de ha nem akarsz csokrot szorongatni, díszítheted helyette a frizurádat is néhány szál virággal.

 


Kapcsolódó cikkek
Olvasta: 12310
Hozzászólások (4)Add Comment
Ajjaj!
Írta: davee, 2009.01.10. 15:29
Még csak tervezgetjük az esküvőt és nem is gondoltam volna ,hogy ennyi megpróbáltatás vár egy ártatlan arára. Talán nem is kéne kitenni a menyasszonyomot ilyen veszedelmeknek? :-)
...
Írta: Vik, 2009.02.18. 19:46
Hé, Davee! ha még szingli vagy mindig akkor maradj is az!!
...
Írta: lecofeca, 2009.05.14. 15:44
arra olvasnék jó tanácsokat hogy mitcsináljunk az örömanyákkal?!
esküvői vásár
Írta: Gigi, 2011.02.12. 23:07
most házasság hete van!! eszméletlen, már nem elég nekik a Valentin nap, már egy hétig kereskednek az érzelmekkel. és januárban volt a háromnapos esküvős vásár, dehát kinek van ma pénze arra,amit ott árultak? ez egy magánügy , én sem kértem vásári tanácsot és nem divat után öltöztem az esküvőmön. Mondjuk a karácsonyfát sem diszitem divat szerinti gömbökkel.

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Írtánc-paródia: az X-faktor

Írtánc-paródia a 2009-es brit X-Factor tehetségkutatón

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...
Támogatom a Pezsit >>
PayPal számlán keresztül
PayPal - a biztonságos és egyszerű módja az online fizetésnek!
Amennyiben cikkeink, vagy akár csak egyetlen anyagunk is tetszett, az hasznosnak bizonyult, örömöd lelted benne, vagy egyszerűen csak értékazonosságot érzel lapunk szellemiségével, és valamilyen szimbolikus, de anyagai értelemben vett módon szeretnéd támogatni a kiadvány megmaradását, az ilyen fajta közlésformák kiteljesedését, akkor megteheted ezt egyszerűen és biztonságosan, a PayPal globális internetes banknál létesített "Pesti Zsibongó támogatói számla" javára, a PayPal biztonságos fizetőkapuja segítségével, tranzakciós költségektől mentesen.
Bankkártyával is!
Ha nem rendelkezel PayPal számlával és nem is szeretnél nyitni, de támogatnád a Pezsit, akkor ugyancsak a PayPal biztonságos felületén >> PPal számla nélkül is utalhatsz bankkártyával.

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!