Pesti Zsibongó

2018. április 24. kedd
Szövegméret
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Címlap arrow JÁTSZÓ-tér arrow Korhatár nélkül arrow Bébihájas iskolások
Bébihájas iskolások
Volna erre egy jelzőnk...
A lehengerlő háj ennivaló bája

Cola csoki, chips – a mai gyerekek fő táplálékai. Nem csoda, ha elhíznak. Az alábbi cikket az anyukák és a nagymamák figyelmébe ajánljuk. A kisbabák hurkáitól olvadoznak az anyukák. Észre sem veszik, hogy szemük fénye az évek múlásával betegre hízza magát. Pedig iskolás korra már meg kell szabadulni a bébihájtól! De ha a kisgyereket a gyors sejtoszlások időszakában túltápláljuk, számszerűen is kifejezhető mennyiségben több lesz a zsírszövete a normálisnál. Később ez lehetőséget teremt a szervezetében a zsírnemű anyagok beépítéséhez, vagyis már kicsi korában hajlamossá tettük a gyereket a kövérségre.

A szülő nem látja, ha kövér a gyereke

Az amerikai Deakin Egyetem kutatói több mint 1100 családot vontak be egy vizsgálatba, amelynek során megkérdezték a szülőket, hogy mit tesznek gyermekeik elhízása ellen, és hogy aggasztja-e őket a gyerekük súlya.

Meglepő módon a szülők többsége nem képes objektívan megítélni a gyermekét. Az elhízott kisgyermekek szüleinek 89 százaléka, a nagyobbaknál pedig 63 százaléka nem volt tudatában annak, hogy a gyermeke túlsúlyos. A kutatás vezetőjét, David Crawford professzort ez nem lepte meg, mivel tapasztalata szerint a felnőttek jelentős része még a saját elhízását sem képes felismerni, nemhogy a gyerekéét. Sok anya nem a mérleg alapján ítéli meg gyermeke kövérségét, hanem attól függően, hogy a gyereket gúnyolják-e az iskolatársai. Csakhogy a gyermekkori elhízás ma már annyira gyakorivá vált, hogy szinte ez számít normálisnak.

A szülők ugyan igyekeznek „elejét venni” az amúgy már eleve dagadt gyerekük elhízásának, de csak tíz százalékuk ad neki valamivel több gyümölcsöt és zöldséget, és még kevesebben csökkentik a gyerek által elfogyasztott kalóriadús italok és a tévézés mennyiségét.

A jóléti társadalmak egyik szembeszökő betegségtünete a kövérség. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a fejlett országokban a túlsúlyos és elhízott emberek aránya ötévente megduplázódik. Egy 2000-ben Budapesten végzett középiskolai felmérésbe bevont 1500 diák 11 százaléka bizonyult túlsúlyosnak, illetve elhízottnak. Németországban a táplálkozás-egészségügyi intézet kimutatta, hogy már minden ötödik iskolás gyerekek túlsúlyos.

A kövérség árt a gyerekek egészségének, de a lelküknek is. A többiek kegyetlenül kigúnyolják őket. A kis ducik önérzete sérül, ezért még inkább visszahúzódnak a tévé vagy a számítógép monitorja mellé. Így még kevesebbet mozognak, és bánatukban még többet esznek. Létrejön egy ördögi kör. Lassan kövér felnőtté válnak.

A kövérség nem egyik napról a másikra alakul ki. A szakirodalom megkülönbözteti a túlsúlyosakat és a kövéreket. Hogy valaki hol tart a folyamatban, azt a BMI, a testtömeg-index kiszámításával lehet megállapítani. (A testsúlyunkat el kell osztani a méterben mért testmagasságunk négyzetével.) Ha az eredmény 25 és 30 között van, már túlsúlyosak vagyunk. Efelett pedig elhízottak, vagyis kövérek.

A túlsúly és az elhízás kialakulásának gyermekkorban három oka lehet: az örökletes, illetve genetikai tényezők (ezek elég ritkák), a mozgáshiány és az egészségtelen táplálkozás (ez a gyakoribb), vagy ezek kombinációi. Ritkán fordul elő, hogy valamilyen betegség következtében válik a gyermek elhízottá.EGÉSZSÉGTELEN KÖVÉRSÉG

Az elhízott gyerekeket komoly egészségi károsodások veszélyeztetik. Többek között ortopédiai problémák, különösen az artrózis. De emelkedett húgysav-értékek is mérhetők náluk, így nagyon hamar köszvényesek lesznek. Egyre többjüknek vannak metabolikus tüneteik, vagyis túl sok inzulint termel a szervezetük, aminek következtében korán megkapják a II. típusú (szerzett) cukorbetegséget, amely valaha csak a középkorúakra volt jellemző.

A lipid- és lipoprotein anyagcserében is változások következnek be: emelkedett szérum triglicerid, összkoleszterin és káros LDL-koleszterin szintek mérhetők, a jó HDL-koleszterin koncentrációja pedig csökken. Mindez jelentősen megnöveli a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Sok gyereknél jelentkeznek depressziós tünetek. Súlyos útravaló ez a jövőjükre. A szülői felelőtlenségnek ők az áldozatai.


ORVOSI SEGÍTSÉG

Az orvosnak sem könnyű az elhízott gyerekekkel a problémáikról beszélni, mivel általában nagyon magányosak és bánatosak. Ezért minden egyes gyerekhez személyre szabott terápiára van szükség. Ha egy mód van rá, küldjük el túlsúlyos gyermekünket egy fogyókúrás táborba. Előfordul, hogy kombinálni kell az ambuláns és a kórházi kezelést. A kórházban a teljes kivizsgálás mellett a túlsúlyos gyermek megtanulhatja a helyes étkezést, emellett gyógytornász, pszichológus is foglalkozik vele. Garantált, hogy két hét múlva néhány kilótól megszabadulva térhet haza, de az már rajta és a családon múlik, hogy otthon az orvos tanácsait megtartva tovább javítja-e az elért eredményt, vagy visszahízza a kilóit.

 

MIT TEGYEN A SZÜLŐ?

A tudósok ajánlata: Napi 1-2 óra mozgás

Egy nemrég véget ért amerikai kutatás kimutatta, hogy az állandóan a tévé vagy a számítógép előtt ülő gyerekeknél hatszorosa a kockázata a szívbetegség kialakulásának. Ez nem csoda, mivel a mozgásszegény életmóddal együtt járnak a szívbetegség első számú kockázati tényezői: a túlsúly, a magas vérnyomás és vérzsírérték. A North Carolinai Egyetem kutatói 400 gyereknél mérték meg a testmagasságát, a BMI-jét, a koleszterinszintjét és a vérnyomását. Azt is számba vette, hogy a hét és tíz év közötti gyerekek mennyit és milyen gyakran sportoltak. Hét évvel később azután megismételték a vizsgálatot. Robert McMurray és kutatótársai megállapították, hogy a fiatalok öt százalékánál a szívbetegség három vagy több rizikófaktora van jelen. Ezek a tinédzserek hatszor kevesebbet mozogtak egészséges kortársaikhoz képest. Maximum napi húsz percet mozogtak, kerékpároztak vagy hasonló tevékenységet folytattak. Az amerikai egészségügyi szervek minimum napi egyórás kiadós testmozgást ajánlanak a gyerekeknek. A tanulmányról a „Dynamic Medicine“ brit szaklap számol be részletesen.

A finn Egészségügyi Minisztérium felkérésére készített tanulmány még többet, napi két óra aktív mozgást ajánl ahhoz, hogy egy egészséges gyermek csontozata és izomrendszere rendesen kialakuljon. Ehhez a legváltozatosabb programra szükség: úszás, játszótéri játék, ugrálás, fára mászás, futás, biciklizés, korcsolyázás.

Nem jó tehát, ha túl nyugodt az a gyerek. Ha nem mozog eleget, akkor később komoly betegségek fenyegetik. a csontritkulás, a krónikus elhízás és a cukorbetegség – és mint láttuk, a szívbetegség.

A szülőknek meg kell érteniük, hogy döntő szerepük van a gyógyítás sikerében. Meg kell tanulniuk, hogyan segíthetnek leginkább a gyerekükön. A legjobb táplálkozási program sem használ, ha a szülők nem működnek együtt az orvossal.

 • Ha egy kövér gyereknek mást kell ennie, mint a család többi tagjának, akkor hosszú távon kudarcra van ítélve a javulás. Ezért az egész család konyháját át kell állítani.
 • A zsírt száműzni kell, az olajat is mértékkel adagoljuk. Háromévesnél kisebb gyerek azonban nem kaphat zsírszegény diétát, mert károsodhat az idegrendszere.
 • Mivel a növekedéséhez a kövér gyereknek is mindenfélét kell ennie, testsúlykilogrammonként napi 2 gramm fehérjét is kell kapnia. Ezért a hús sem tilos, de csak kis mennyiségben, akkor is csak sovány színhúst egyen. Ebből következően hamburgert, fasírtot, felvágottakat és kolbászokat egyáltalán ne adjunk neki.
 • Főzeléket, salátát, gyümölcsöt, burgonyát viszont egyen bőven a gyerekkel együtt az egész család.
 • Ne tiltsunk meg alapvetően semmit. Még a nassolást se! De csak nagyon mértékkel. És legyünk ravaszak: az édes rágicsák, tejszínes torták, csokoládék helyett süssünk otthon magunk gyümölcsös süteményeket, csökkentett zsír- és cukormennyiség felhasználásával.
 • Ne szoktassuk rá a gyereket a colára meg a fantára. Oltsa a szomját ásványvízzel, vagy legfeljebb málnaszörppel.
 • Csak végszükségben folyamodjunk a kész pizzákhoz vagy hasonlókhoz.
 • Vonjuk be a főzésbe a gyereket is. Szívesen fog segíteni, és közben megismerkedik az ételek összetevőivel is. Ez nagyon fontos ahhoz, hogy megtanuljon tudatosan táplálkozni.
 • A család rendszeresen és közösen étkezzen. Közben senki se tévézzen vagy olvasson újságot.

 

EGY JOBB ÉLET KEZDETE

 • Építsük be a család életébe a testmozgást. Mindenki mozogjon! Hétvégeken menjen az egész család úszni, kerékpározni. Tollasozzunk, pingpongozzunk együtt. De lazán, örömmel, erőszak és teljesítménykészer nélkül.
 • A tévézés és a számítógépezés idejét csökkentsük drasztikusan. Maximum egy órára.
 • A gyerekek naponta legalább egy órát tartózkodjanak a szabadban, és lehetőleg kerékpározzanak egy fél órát.
 • Ne állítsuk szegény duci gyerekünket naponta a mérlegre. És ne fogyókúráztassuk saját szakállunkra, főleg ne gyors, szigorú diétákkal. A hirtelen súlycsökkenés nála is a jo-jo-hatás kockázatával járhat, de anorexia vagy bulímia is lehet a következménye.
 • A gyerekeknek tartósan egészségesen kell táplálkozniok. Így egy idő után megállapodik a testsúlyuk, és ahogy növekszenek, egyre karcsúbbak lesznek.

Végül nagyon fontos, hogy a szülő éreztesse a gyermekével, hogy akármilyen kövér, ő mindig szeretni fogja. Mert ne feledjük: az evés sok gyereknél a szeretethiány pótszere.


Cikkajánló
Olvasta: 6634
Hozzászólások (4)Add Comment
énis
Írta: cici, 2008.12.22. 16:58
énis dagi vagyok semi jen ruha se jorám most is csipszezek 50kilo vagyok!!
énnem
Írta: süni, 2009.01.14. 14:55
nem vagyok dagi nemis szeretnék pedig chipsezek, aki még dicsegszik is vele az szégyelje magát senkisem sajnájla.
Fujj!
Írta: Stan, 2009.03.16. 19:00
Nem elég hogy dagi, még írni sem tud. Minek él az ilyen, csak hogy zabáljon?
nem egyszerű
Írta: khia, 2011.08.18. 22:12
Nekünk nagyon sokba kerül, hogy a gyerekünk duci. Nyáron több táborban is volt idén is, meg tavaly is. De hiába mozog ott többet, hogyha az étvágya is megnő és utána is megmarad. Szóval ez nem ilyen egyszerű a szülőknek.

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Már ők is kezdik

Már ők is kezdik - libanoni pelenkás kar. A film lejátszásával elfogadod, hogy a YouTube >> sütiket helyez el a böngésződben.

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Levél Stockholmból: Kis mellű lányok előnyben
Sziasztok, Kedves Sorstársaim! Már két hónappal ezelőtt égetett ez az ügy, hogy kicsik a mel...
Az Állami lakótelep
Üdvözlök minden régi Állami telepit! Én is a 81/1-ben laktam, a szomszédok Szabóék voltak. ...
Az Állami lakótelep
Drága barátnőm Ágika!Remélem még visszatérsz ide és olvasod,köszönöm a szavaidat,és igen...
Csonka fórum a Dagály jövőjéről
Ez az egykori légifelvétel magáért beszél. Nem kellett volna lerombolni a Dagály Fürdőt! A b...
Napjaid gyümölcse
Érdekes. Eddig ebből az általános nézőpontból még nem tekintettem Bellow-ra. Mindig inkább ...
Az Állami lakótelep
Hát nem is értem,hogy miért csak most kerestem rá! Ott születtem,és talán az utolsók közöt...
Alábecsült kincsünk: a pesti Dagály fürdő
Gratulálok! Remek összeállítás, klassz képek.
Savanyú káposztából - változatosan
Vendégvárónak is kitűnő! Mi eleve imádjuk a savanyú káposztás palacsintát, amelynek a töl...

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!