Pesti Zsibongó

2018. április 24. kedd
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow ÉLET-tér
ÉLET-tér
Gyógyír - Értetek - Fogyiklub - Eszem-iszom...

Masszázsprogramok a testi-lelki harmóniáért
Értetek
Masszázsprogramok a testi-lelki harmóniáért
Keleti hangulatban az Urániánál

Az ötezer éves indiai gyógymód, az ayurvéda egészségfilozófiája egyre népszerűbb Európában is. Ki ne szeretné megőrizni az egészségét, vagy mellékhatások nélkül meggyógyulni? – teszi fel a kérdést Viktor Singh. A több mint három évtizede Magyarországon élő, indiai származású üzletember maga is ezzel a gyógymóddal tartja remekül karban magát. Szerinte nincs olyan betegség, amelyben ne lehetne kedvező hatásokat elérni az ayurvédával. Még a dohányzásról is le lehet szokni vele. Most, hogy Keleti Varázs néven nyitott egy masszázsszalont, a relaxáló és stimuláló kezelések mellé természetesen az ayurvédikus masszázst is felvette a kínálatába.

 
Savanyú káposztából - változatosan
Eszem-iszom
Savanyú káposztából - változatosan

A téli szezon talán legváltozatosabban felhasználható alapanyaga lehetne a konyhában a savanyú káposzta. Ehhez képest maximum két-háromféle módját variáljuk. Pedig némi kreatív hozzáállással szinte bármit készíthetünk belőle – levest, főzeléket, egytálételt, köretet, sós süteményeket, kocsonyát. Sőt, láttunk gyümölcsös desszertet is savanyú káposztával, de ehhez már nemcsak kreativitás kell, hanem egy nagyon egyéni gusztus is.

 
A farsangi fánk
Eszem-iszom
A farsangi fánk

Fánkot egész évben ehetsz, de csak farsang idején teheted lelkiismeretfurdalás nélkül. Ha kíváncsi vagy a nagy összefüggésekre, tanulmányozd át rövid fánktörténeti ismertetőnket – az ókortól napjainkig –, amit egy tuti fánkrecepttel is megízesítettünk.

 
Céklakoma
Eszem-iszom
Céklakoma

Ez a recept a meleg egytálételek non-plus-ultrája. Egyszerre egészséges és laktató. Ráadásul egyéni ízlés szerint még tovább variálható – például tejföl, csípős paprika, őrölt bors, sőt reszelt sajt hozzáadásával. Így ha megfőzünk egy nagy fazékkal, másnap egy egészen más, pikáns ízvilágban adhatjuk asztalra. És még van egy nagy előnye: savanyú káposztával vagy uborkával, esetleg 1-2 evőkanál almaecettel kiegészítve még a másnaposság ellen is bevethető – mint korhelyleves.

 
Mélyizomtorna a gyakorlatban 1.
Gyógyír
Mélyizomtorna a gyakorlatban 1.
A légzéstechnika

Joseph Pilates közel száz évvel ezelőtt kifejlesztett tartásjavító és izomerősítő gyakorlatai kiállták az idők próbáját. Ma a különféle néven nevezett mélyizomtornák is mind ezeken alapulnak. Mivel kímélik az ízületeket, ezért bármely életkorban és edzettségi fokon elkezdhetők, ha sportosan fittnek akarjuk érezni magunkat. A lényeg a fejben dől el. Pilates hitvallása szerint ugyanis „a szellem formálja a testet”. Ebből következően a gyakorlatokhoz elengedhetetlen a koncentráció és hogy állandóan ellenőrzés alatt tartsuk a testünket. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, meg kell tanulni egy speciális légzéstechnikát. És ez a legnehezebb az egészben.

Részletek...
 
Felkészülés a napozásra
Gyógyír
Felkészülés a napozásra

Nem kímél bennünket az időjárás. Évszázados melegrekordok dőlnek meg szinte minden nyáron. Ennél is nagyobb baj, hogy az elvékonyodott ózonréteg nem szűri eléggé a káros sugarakat. A helyzet évről évre romlik, és szó szerint a bőrünkre megy. Ha örülni akarsz a napsütésnek, kívül-belül fel kell készíteni rá a bőrödet.

 
Epertorták
Eszem-iszom
Epertorták

A földieper a világ egyik legegészségesebb gyümölcse. Minimális kalória mellett rengeteg C-vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Az íze pedig fenséges - feltéve, hogy nem valami távoli helyről importálták. Az ilyen "gumiepreket" ugyanis a hosszú tárolásra és a szállíthatóságra nemesítették ki, ezért bármilyen szépek, még süteménynek sem igen alkalmasak, mivel aromában, ízben és savtartalomban meg sem közelítik a hazai termésű fajtákat. Tehát nagyon ki kell használni azt a röpke másfél hónapot, amíg az igazi eperszezon tart. Természetesen a legfinomabb epertortákat is friss idényeperből lehet megcsinálni.

 
Levendula: a lila csoda
Gyógyír
Levendula: a lila csoda

Illatszer, fűszer, gyógyszer – a levendula a természet egyik legnagyobb ajándéka. Nagyanyáink molyirtója ma újra divatba jött, és számos híresség esküszik rá. Kékeslila virágtenger a franciaországi Provance vidékén. Levendulamezők – amerre csak a szem ellát. Már a látványuk is elűzi a hétköznapok gondjait. Hát még azok a csodálatos hatóanyagok, amelyeket ezek a virágok rejtenek!

 
Harmadszor is: ÉRTETEK
Értetek
Harmadszor is: ÉRTETEK

Az óbudai San Marco Szabadegyetem előadásaiból megjelentetett könyvsorozat immár harmadik kötetében Vizi E. Szilveszter és Freund Tamás agykutatók, Kásler Miklós onkológus, Topolánszky Ákos lelkész-szociológus, Ócsai Lajos epidemiológus és Henter Izabella dietetikus előadásai olvashatók. Nemhiába nevezte Vizi professzor a Mindentudás Egyeteme folytatásának az óbudaiak kezdeményezését. A neves szakemberek izgalmas témákat helyeznek látótérbe. Tanulás és tudás - az agykutatók szemszögéből nézve, a rákgyógyászat rákfenéi, a kábítószer mint áldás és átok, az influenzajárványok természete, az emberiség táplálkozástörténetének tanulságai. A Püski Kiadó által kötetbe foglalt előadáscsokor témái mellett a megközelítésmódok is érdekesek, sőt olykor egészen szokatlanok.

 
Aranykönyves Júlia
Eszem-iszom
Aranykönyves Júlia
Beszélgetés Frank Júliával

Rengeteg szakácskönyv van ma a piacon, és az internetre is naponta tucatjával töltik fel a recepteket. A bőség zavarában talán a legbiztosabb támpontot Frank Júlia neve jelenti. Akik ismerjük a könyveit, sok-sok kedvenc ételünket köszönhetjük Magyarország legszorgalmasabb gasztronómusnőjének. Sőt most már nemcsak a legtöbb megjelent szakácskönyv fűződik a nevéhez, hanem a legnépszerűbb is. A Libri könyvkiadó által meghirdetett internetes szavazáson a közönség Frank Júlia négyezer receptet tartalmazó Óriás szakácskönyvét választotta az elmúlt tíz év legjobb könyvének az ínyesmesterség kategóriájában. A második helyen Horváth Ilona nemzedékek óta használt és 2006-ban újra kiadott Szakácskönyve végzett.

 
Mélyizomtorna: alakformáló gyógytorna mindenkinek
Gyógyír
Mélyizomtorna: alakformáló gyógytorna mindenkinek

Az egészség és a szépség egy kényes egyensúlyi állapot, amit bármikor felboríthatsz a lustálkodással, az elhízással vagy akár a rossz testtartással. De meg is fordíthatod ezt a folyamatot. Az izmok legmélyebb rétegeit erősítő mélyizomtornával bámulatos gyorsasággal kijavítható a testtartás, szálkásabbá, formásabbá, rugalmasabbá tehető a test, sőt egyes kellemetlen betegségek is megelőzhetők.

Részletek...
 
Gepárdbébik: Dr. Ranschburg a tehetségről
Értetek
Gepárdbébik: Dr. Ranschburg a tehetségről
Vörös Éva interjúja Dr. Ranschburg Jenővel

Kevés ember van ma Magyarországon, aki annyi családdal és annyi gyerekkel találkozott volna szakmai értelemben, mint dr. Ranschburg Jenő. A Prima Primissima-díjas pszichológus félévszázados pályája alatt nagyot változott a világ, de ő mindig naprakész tanácsokat nyújt a szülőknek a könyveiben és az előadásaiban. Megvan a véleménye az indigógyerekekről szóló ezoterikus hiedelmekről is, amelyek a mai csemeték szokatlan viselkedését azzal magyarázzák, hogy tulajdonképpen nem is emberből vannak, és különleges küldetéssel jöttek a Földre. Ranschburg tanár úr szerint viszont egyszerűen azért mások ma a gyerekek, mint negyven évvel ezelőtt voltak, mert időközben a családok is megváltoztak.

De persze vannak valóban különleges gyerekek és igazi tehetségek is. Hogy ez a tehetség ne menjen veszendőbe, ahhoz a szülőknek is tenniük kell egyet és mást. Erről beszélgettünk kevéssel halála előtt a feledhetetlen Ranschburg Jenővel...

 
Óriási ital: a CIDER
Eszem-iszom
Óriási ital: a CIDER

Almából készül, alkoholos és szénsavas. Az angolok, az írek és a franciák nagy mennyiségben fogyasztják. Nálunk meg még neve sincs. Jól behűtve nevezhetnénk Cidrinek vagy akár Pezsinek is.

 
Mindennapi elixírünk: a víz
Gyógyír
Mindennapi elixírünk: a víz

Kutatások igazolják, hogy az egyetemisták sokkal jobb eredményeket érnek el, ha tanulás közben sok vizet isznak. Ez élénkíti az anyagcserét és fogékonyabbá teszi az agyat. A hollywoodi sztárok kezdték, hogy a kezükben ásványvizes flakonnal rohangáltak mindenfelé.

 
Meddig bírja a bőrünk?
Értetek
Meddig bírja a bőrünk?
Beszélgetés Dr. Hunyadi János bőrgyógyász professzorral

Küszöbön a nyár. Örülünk a napfénynek, de annyi rosszat hallottunk már róla, hogy félünk is tőle. Negyvenéves nők hatvannak néznek ki, ha túl sokat napoztak. De az ártalmatlannak hitt háztartási vegyszerek és kozmetikumok is komoly károsodást okozhatnak a bőrbe bejutva. És szaporodnak a környezetszennyezés okozta allergiák is. Vajon meddig bírja a bőrünk? És mit tegyünk, hogy valóban örülhessünk a napsütésnek?

 
A túlzott vízivás is ártalmas
Gyógyír
A túlzott vízivás is ártalmas

Jóból is megárt a sok. A népi bölcsesség különösen igaz a vízivásra. Víz nélkül nincs élet. Ha nem iszunk eleget, főleg nyáron, akkor kiszáradunk. Ritkábban fordul elő, hogy nem a vízhiány, hanem éppen a túlzott vízivás válik veszélyessé.

 
Télvégi saláták
Eszem-iszom
Télvégi saláták

Falatnyi darabokra tépett friss levelek, ropogós zöldségkockák, az ízükkel harmonizáló öntettel leöntve – már ennyi is elég egy jó salátához. A télvégi vitaminhiány nagyon ízletes módokon pótolható. A lényeg, hogy minél több nyers zöldség és gyümölcs legyen a salátánkban, ami nemcsak savanyúság, hanem egészséges elő- vagy főétel is lehet.

 
Újra ÉRTETEK
Értetek
Újra ÉRTETEK

Bizonyára sokkal könnyebb egy professzornak az akadémián vagy szakmai körben előadást tartani az orvoslásról, mint a laikus közönség számára. De ez sem lehetetlen. A 2011-ben immár negyedik éve működő óbudai San Marco Szabadegyetem sikere például pont abban rejlik, hogy a neves professzorok mindenki számára érthetően mesélnek hivatásukról, szakmájuk eredményeiről, vagy tágabb perspektívában a testi-lelki egészség megőrzésének lehetőségeiről. A Püski Kiadó jóvoltából ÉRTETEK címmel olvashatóvá vált előadás-sorozat második füzetében az orvostudomány újabb négy különböző területének szaktekintélyétől tanulhatunk valamit. A témák ismét izgalmasak és aktuálisak. Stressz a 21. században - A boldogság, az egészség és a betegség összefüggései - A szervátültetés kérdései. És végül: Csókay András, a sikeres agysebész megrázó vallomása az igazság megtalálásához és kimondásához szükséges bátorságról és szelídségről.

 
<< Első < Előző 1 2 Következő > Utolsó >>

Találatok 1 - 18 / 36
Ajánló

Frank Júlia a Könyvhéten

Aranykönyv-díjat kapott az Óriás szakácskönyv
Frank Júlia interjúnk itt olvasható...

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Levél Stockholmból: Kis mellű lányok előnyben
Sziasztok, Kedves Sorstársaim! Már két hónappal ezelőtt égetett ez az ügy, hogy kicsik a mel...
Az Állami lakótelep
Üdvözlök minden régi Állami telepit! Én is a 81/1-ben laktam, a szomszédok Szabóék voltak. ...
Az Állami lakótelep
Drága barátnőm Ágika!Remélem még visszatérsz ide és olvasod,köszönöm a szavaidat,és igen...
Csonka fórum a Dagály jövőjéről
Ez az egykori légifelvétel magáért beszél. Nem kellett volna lerombolni a Dagály Fürdőt! A b...
Napjaid gyümölcse
Érdekes. Eddig ebből az általános nézőpontból még nem tekintettem Bellow-ra. Mindig inkább ...
Az Állami lakótelep
Hát nem is értem,hogy miért csak most kerestem rá! Ott születtem,és talán az utolsók közöt...
Alábecsült kincsünk: a pesti Dagály fürdő
Gratulálok! Remek összeállítás, klassz képek.
Savanyú káposztából - változatosan
Vendégvárónak is kitűnő! Mi eleve imádjuk a savanyú káposztás palacsintát, amelynek a töl...
Támogatom a Pezsit >>
PayPal számlán keresztül
PayPal - a biztonságos és egyszerű módja az online fizetésnek!
Amennyiben cikkeink, vagy akár csak egyetlen anyagunk is tetszett, az hasznosnak bizonyult, örömöd lelted benne, vagy egyszerűen csak értékazonosságot érzel lapunk szellemiségével, és valamilyen szimbolikus, de anyagai értelemben vett módon szeretnéd támogatni a kiadvány megmaradását, az ilyen fajta közlésformák kiteljesedését, akkor megteheted ezt egyszerűen és biztonságosan, a PayPal globális internetes banknál létesített "Pesti Zsibongó támogatói számla" javára, a PayPal biztonságos fizetőkapuja segítségével, tranzakciós költségektől mentesen.
Bankkártyával is!
Ha nem rendelkezel PayPal számlával és nem is szeretnél nyitni, de támogatnád a Pezsit, akkor ugyancsak a PayPal biztonságos felületén >> PPal számla nélkül is utalhatsz bankkártyával.

Kapcsolódó cikkek

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!

Pezsi blogger kamera >>

Kattints a képekre!

Pezsi Tipp!
Egy már nyitott kártya mellett, a balra és jobbra mutató billentyű-nyilakkal közvetlenül is lépegethetsz a filmek között, illetve egyszerre több filmkártyát is kinyithatsz, azokat tologatva elrendezheted. A lejátszás kezeléséhez vidd az egeret a film fölé...

Exkluzív

Billy Cobham >>
Kattints a képekre!
Nagyításhoz kattints a képre! Nagyításhoz kattints a képre!

Pesti kertek

Találkozás Pesti Lászlóval, a Népliget örökös főkertészével...

Pesti László írásai

Az első sorozat >>
Kattints a képekre!

Aki hallja adja át!
Pesti László, a Népliget örökös főkertésze és - ebben az első sorozatban állandó szerzőtársaként - Tarjányi Ferenc eredeti írásainak első sorozatát nyújtjuk át olvasóinknak. Az írások a "Pesti kertek" rovat szerves részei, melyeket Laci bácsi kérésének eleget téve teszünk közkinccsé. A cikkek és a kapcsolódó, Laci bácsi által rajzolt helyszínrajzok a fenti képek bármelyikére kattintva elérhetők. Az egérrel a képek fölé navigálva a cikkek, térképek címe is megjelenik ("alt tag"). A fenti állományt folyamatosan bővítve tesszük közzé, de az első sorozat teljes anyaga, összesen 13 írás, >> Varga E. Árpád-nak köszönhetően már elérhető a KIA Ökológiai Könyvtár >> honlapján...

Képforgó

hobo_rl.jpg