Pesti Zsibongó

2024. április 27. szombat
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow KÖZ-tér arrow Pesti kertek arrow A 200 éves Népliget
A 200 éves Népliget
Írta: Pesti László   
Képzeletbeli kiadvány a jövőből...
Az idén, 2068-ban két évszázados az 1868-ban alapított Népliget.
Ebből az alkalomból új ismertető jelent meg, melynek egy példányát Ön tartja kezében.
A 2068-ban 200 éves Népliget
Zöld oázis a fővárosban: a 200 éves Népliget

Mivel az érdeklődő közönség a park történetét általában ismeri, itt csak címszavakban emlékezünk meg a főbb eseményekről. A kert első tervét Petz Ármin készítette 1855-ben. Alapította 1868-ban Ilenczfalvy Sárkány József, ténylegesén kiépítette Ilsemann Keresztély, valamint Räde Károly. További fejlesztői Szilágyi József és Morbitzer Dezső. Újabb fellendülése az 1960-1970-es években dr. Radó Dezső nevéhez fűződik.

Ezen építő munkák mellett károk is érték a parkot. Gyárak, üzemek, szórakoztatóipar, buszvégállomás költözött ide és tette kérdésessé az addigi eredményeket. Növényzetét előbb a két háború, majd a túlzásba vitt gépesítés ritkította. Ám miután 2030-ban kifogyott a Föld ásványolaj-készlete, ezért a földművelésben is alapvető változások következtek be. A Népligetből kitelepítették az oda nem való intézményeket, a gépjárművek csak egy rövid útszakaszon jöhetnek a parkba, kőfal határolja az utak zajától-porától, a Népliget tényleges parkká változott.

Többen csak a régi leírásokból ítélik meg e vidéket, amikor sivárság és kétes elemek riasztották el még nappal is a látogatókat, a sötétedés utáni napszakról nem is beszélve. Mindez a zord emlék már a múlté. Mivel a jókora területű – 1.374.832 négyzetméteres – park bejárása, megismerése nem egyszerű, rövid tájékoztatót adunk a >> mellékelt rajzhoz.

 

A kert határai
2068-ban már  tekintélyes kőfalak védik a  Népligetet
Zöld falak védik a kertet a zajtól és a portól

Célszerű szemléletben a Vajda Péter utca előttünk függőlegesen áll. Induljunk el a bal fölső sarokból. A vasúti töltés mindkét oldalán kocsiút halad, s az innenső belső oldalán húzódik végig az 5 méter magas és egy méter vastag kőfal. Ez a fal határolja a parkot tovább az Üllői út felől, a Könyves Kálmán körút oldalán, a Vajda Péter utcában párhuzamosan, és a Kőbányai úton visszatér az indulási ponthoz. E tekintélyes építmény csak a Dísztér, a Lengyel sétány és a Kismartoni út szélességében van díszes vaskerítéssel helyettesítve, miáltal rálátás nyílik a terjedelmes egynyári virágágyásokra és az érdekes pálmaliliomokra. A bevezető utak is különböző stílusú vaskapukkal vannak ellátva. A kőfal mellett külső fasor nincs, ellenben a falat teljes méretében kúszócserjék takarják, s a mellette húzódó járdát az áthajló lombok árnyékolják. A célszerű kezelés miatt a ligethez tartozik viszont a három főútvonal megfelelő szakaszán a fasor és a közlekedési sávok, valamint a vasúti töltés ezen részének gondozása is. Ugyancsak a Népliget tartozéka a Ceglédi út sarkát képező Lippay-park, amelyet a töltés alatti romantikus alagút köt össze a ligettel. Ki- és bejárata a Műrom és a Remetelak.

 

A művelődési intézmények sok vendéget vonzanak
A kerttervezés harmóniája 2068-ban a Népligetben
Önfeledt kikapcsolódás, gondos kerttervezéssel kombinálva

A Kőbányai út és a Kismartoni út közötti sávon könyvtár, gyakorló iskola, Kertészeti Múzeum, tudományos ismeretterjesztés, állatkórház és játszóház fogadja az érdeklődőket. A vasúti töltés mentén, a Kismartoni út és a Vajda Péter utca közötti kertészeti telepen mintagazdaság működik és fogadja a bemutatókra érkező látogatókat és vásárlókat.

Az Újligetben a Zeneház, a Csend Háza, a Tenisztelep, a sziklakert a nagy tóval, a Tornacsarnok, a Biokultúra Háza, a szoborsétányok, az útburkolat-bemutató, az emlékfák a fő említendők. Itt van továbbá a Linné-emlékmű, a fenyőgyűjtemény az óriási mamutfenyővel. Különlegesség a másutt lebontott szobrok együttese és a temetőkben fölöslegessé vált sírjelgyűjtemény. Az egyik kerékpárkölcsönző a Kismartoni útnál található.

Az Óliget bemutatását a Nagyjátszótér játszószer-gyűjteményével kezdjük. Ez és a Mesevár érthetően állandó gyerekközönségnek örvend. Az újjáépült és kibővített Nagyvendéglő – éttermével, teraszával, klubjával rangos vendéglátó hely – útjának tengelyében álló vas Kilátótoronyból érdekes kép tárul az ide felkapaszkodó szeme elé. Gyakran és sokan keresik fel a Planetárium csillagászati bemutatóit, továbbá a hozzá fűződő szabadtéri gyakorlatokat, utóbbiakat egészíti ki az Időtorony, a Naprendszer-bemutató és a csillagászok szoborsétánya. Számottevő törzsközönséggel rendelkezik a Jurta Színház is. A rövidesen százéves Országpark egyes részei a 19 megye sajátosságaival fogadja az érdeklődőket. A Pávakert kerítése mögött szabadon járkálnak a pávák, fácánok, gyöngytyúkok, sőt a teknősök is. A válogatott stílusú épületekben működő intézmények számos látogató érdeklődését keltik fel. Ilyen a Teaház, az Olvasóház, az Újságbolt, a Rajz- és Festőház, a Bábszínház, a Tenisztelep, a kápolna, a Simor János emlékpad, a víztorony és a kerékpárkölcsönző épülete az Üllői útnál. Helyi sajátosság továbbá a mértékrendszer- és az utcabútor-bemutató, az ősmagyar áldozati hely, és csapadékos időben is sétára invitál a gerendavázas szerkezetű, hosszú, fedett sétány.

 

Kertgazdaság

A látogató figyelmét a kert szépsége foglalja le és nem is kell sejtenie, hogy a tudatos és célszerű kerttervezés milyen hasznosságokat rejtett el a tetszetős külalak mögött. Ennek legnagyobbja a már említett, kúszónövényekkel takart kőfal, mely a rongálástól és zajtól-portól védi a parkot, egyben sajátossá teszi a Vajda Péter utcát, ami ezáltal egyetlen zöld folyosóvá vált. Különös rajta végigpillantani a vasúti hídon kialakított erkélyről.

Az utak a burkolatuk által szabályozzák a közlekedést. Gépkocsiút egyedül a Nagyvendéglőhöz vezet aszfaltborítással, de ugyanebből az anyagból épült mindkét liget nagyköre, ahol saját és kölcsönzött kerékpárral lehet közlekedni. A gyalogos sétányok burkolata utcák felszedett bazalt-, andezit-, gránit- és keramitköveiből áll, amelyek a járműközlekedés számára kedvezőtlenek. Viszont van külön útburkolat-bemutató, ami 25 méterenként más-más színű, alakú és anyagú kövekkel van kirakva. Nincs két egyforma esőház, gondos kivitelük miatt szintén a kert díszei, és nem csak az esőtől védenek, de ülőhellyel, vízzel és WC-vel is ellátottak. Pincéjük szerszámtároló, alaposan megkönnyítve egy-egy terület kertészeti ellátását.
Célszerű és élvezetes vízgazdálkodás a 200 éves Népligetben
A vízesések és a csobogók egyúttal a növényeket is öntözik

A sétányok mentén jól rögzített padok, székek, asztalok és szemétgyűjtők szolgálják a látogatók kényelmét. Aszályos éghajlatunkon gazdálkodni kell a csapadékkal, ezért a felületek alakítása lehetőleg mindenütt vízmegtartó. A park csak a szennyvizek miatt csatornázott, a csapadék, továbbá az ivókutak, csobogók és szökőkutak vize, az építmények tetejéről származó vízzel együtt a növényekhez van vezetve. Szerte a parkban, de kiváltképp a Madárvárta környékén madáreleséget termő növények vannak telepítve, az etetőkbe a közönség is hordja az eleséget, amit egyébként a helyszínen árusítanak is.

A park minden lehetséges módon önellátó. A lombot és egyéb növényi hulladékot a terjedelmes cserjecsoportokban ássák el. Gondosan kezelik a nagymennyiségű kaszálékot, és takarmányozásra használják csakúgy, mint az állatok által fogyasztott terméseket. A gombák és a külterjes gyümölcsfélék emberi táplálékot képeznek. Hasonló hasznosítású a zöldség-, fűszer-, gyógynövény- és dísznövénytermesztés és a gyümölcstermelés. Ezek előállítását mintagazdaság formájában mutatják be az érdeklődőknek. A termények a helyszíni üzemi konyhákban kerülnek felhasználásra, de kisebb tételben eladásra is jut belőlük. A sok ezer fa sok tűzifát ad, ez is a helyi épületek fűtésére fogy el.

Ahol csak lehetséges, az építményekhez bontott anyagot használtak, mert olcsó és patinával rendelkezik, ami egy kertben fontos hangulati elem. A növényzet egy része felújulásra hajlamos. Ezeket a példányokat a helyi termesztőtelepen továbbnevelve két-három évvel korábban jutnak kiültethető növényekhez. Növeli a hasznosságot a liget központi fekvése, ami a szállítást teszi olcsóvá.

A kertészet irányítása a termesztőtelep épületeiből történik, itt néhány iroda mellett munkásszállók, műhelyek, raktárak, gépszínek vannak. A jó eredmény oka a helyes egyensúly a gépi és kézi munka között. A tennivalók felét gépesítik: fűnyírás, rendfelszedés, szállítás, úttisztítás, hótakarítás, nagyobb famunkák, permetezés. Környezetvédelmi megfontolások miatt nincsenek szélezőgépek és nem nyírnak sövényt, minden további munkát kézi erővel végeznek. A kerítés védelmében az öntözőtömlők tenyészidőben a szabadban vannak, és akár éjjel-nappal működnek.

Párosítva a földművelés évszázados tapasztalatait a tudományos kutatások eredményeivel sikerült a Népligetet mintagazdasággá tenni, ahol a természet szépségeihez magától értetődően társul a gazdasági célszerűség, s e kettő együttesen teszi a főváros legnagyobb közparkját tetszetős
külalakúvá, természettudományos műhellyé és jól gazdálkodó kertészeti üzemmé.

Budapest, 2068. október 2.
A Népliget Barátai

A 2068-ban 200 éves Népliget
Zöld oázis a fővárosban: a 200 éves Népliget. Nagyításhoz kattints a képre...

Cikkajánló
A gyalogos sétányok burkolata utcák felszedett bazalt-, andezit-, gránit- és keramitköveiből áll, amelyek a járműközlekedés számára kedvezőtlenek

Olvasta: 9013
Hozzászólások (2)Add Comment
A fákról
Írta: antóka, 2012.02.13. 12:38
Milyen érdekes, hogy ez a bácsi a jövőről gondolkodik és ilyen szép és hasznos parkot álmodik meg a jövendő nemzedékek számára. A mai fiatalok meg letördelik a kis fákat, hogy még hírmondója se legyen a ligetnek. Pedig a fa az emberiség nagy jótevője, alig kér valamit és rengeteget ad. Többek között jó levegőt is. Aki a fákat szereti, az rossz ember nem lehet. Ezt kéne tanítani az oviban, az iskolában és az egyházaknál is.
Fradi város
Írta: Boróka, 2019.05.25. 16:04
Nagyon szépet álmodott Pesti Laci bácsi! Aki forogni fog a sírjában, ha tudomására jut ( ott fenn), -ra.
hogy micsoda alávaló gazságot készülnek elkövetni a Népliget ellen...hogy legyen honnan megújúlnia

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Találkozás a Népliget örökös főkertészével

Filmséta Pesti Laci bácsival a Népligetben
E hangulatos rövidfilmen Pesti Lászlóval, a Népliget legendássá vált nyugdíjas kertészével járjuk be a legnagyobb pesti parkot. A háttérben zajló 2010-es SzeptEmber Fesztre is bekukkantunk - épp csak az íze kedvéért. No meg azért is, hogy elültessünk néhány fát a Ligetben. Száz százalék Pesti Laci bácsi 20 percben... Mozicikkünkben minderről >> bővebben...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...
Támogatom a Pezsit >>
PayPal számlán keresztül
PayPal - a biztonságos és egyszerű módja az online fizetésnek!
Amennyiben cikkeink, vagy akár csak egyetlen anyagunk is tetszett, az hasznosnak bizonyult, örömöd lelted benne, vagy egyszerűen csak értékazonosságot érzel lapunk szellemiségével, és valamilyen szimbolikus, de anyagai értelemben vett módon szeretnéd támogatni a kiadvány megmaradását, az ilyen fajta közlésformák kiteljesedését, akkor megteheted ezt egyszerűen és biztonságosan, a PayPal globális internetes banknál létesített "Pesti Zsibongó támogatói számla" javára, a PayPal biztonságos fizetőkapuja segítségével, tranzakciós költségektől mentesen.
Bankkártyával is!
Ha nem rendelkezel PayPal számlával és nem is szeretnél nyitni, de támogatnád a Pezsit, akkor ugyancsak a PayPal biztonságos felületén >> PPal számla nélkül is utalhatsz bankkártyával.

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!

Pezsi blogger kamera >>

Kattints a képekre!

Pezsi Tipp!
Egy már nyitott kártya mellett, a balra és jobbra mutató billentyű-nyilakkal közvetlenül is lépegethetsz a filmek között, illetve egyszerre több filmkártyát is kinyithatsz, azokat tologatva elrendezheted. A lejátszás kezeléséhez vidd az egeret a film fölé...

Exkluzív

Billy Cobham >>
Kattints a képekre!
Nagyításhoz kattints a képre! Nagyításhoz kattints a képre!

Pesti kertek

Találkozás Pesti Lászlóval, a Népliget örökös főkertészével...

Pesti László írásai

Az első sorozat >>
Kattints a képekre!

Aki hallja adja át!
Pesti László, a Népliget örökös főkertésze és - ebben az első sorozatban állandó szerzőtársaként - Tarjányi Ferenc eredeti írásainak első sorozatát nyújtjuk át olvasóinknak. Az írások a "Pesti kertek" rovat szerves részei, melyeket Laci bácsi kérésének eleget téve teszünk közkinccsé. A cikkek és a kapcsolódó, Laci bácsi által rajzolt helyszínrajzok a fenti képek bármelyikére kattintva elérhetők. Az egérrel a képek fölé navigálva a cikkek, térképek címe is megjelenik ("alt tag"). A fenti állományt folyamatosan bővítve tesszük közzé, de az első sorozat teljes anyaga, összesen 13 írás, >> Varga E. Árpád-nak köszönhetően már elérhető a KIA Ökológiai Könyvtár >> honlapján...

Képforgó

walk_152.jpg