Pesti Zsibongó

2018. április 23. hétfő
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow ÉLET-tér arrow Gyógyír arrow Mélyizomtorna: alakformáló gyógytorna mindenkinek
Mélyizomtorna: alakformáló gyógytorna mindenkinek

Az egészség és a szépség egy kényes egyensúlyi állapot, amit bármikor felboríthatsz a lustálkodással, az elhízással vagy akár a rossz testtartással. De meg is fordíthatod ezt a folyamatot. Az izmok legmélyebb rétegeit erősítő mélyizomtornával bámulatos gyorsasággal kijavítható a testtartás, szálkásabbá, formásabbá, rugalmasabbá tehető a test, sőt egyes kellemetlen betegségek is megelőzhetők.

Kismamatorna
Kismamatorna

Pilates, Callanetica, Cantienica – három edzésprogram, és mindegyiknek az a lényege, hogy a gerinc megterhelése nélkül erősítse meg a törzs izmait. Egyiktől sem leszel izompacsirta, csupán karcsúbb, nyúlánkabb, rugalmasabb, közben megjavul a légzésed és a testtartásod.
A törzs erősítésére már csak azért is szükség van, mert itt vannak a belső szervek, ez a test erőközpontja. És itt van a gerincünk is, amelynek a megtartásához, továbbá a testünk egyensúlyban tartásához a mély mozgató izmok tökéletes működésére van szükség. Ezekre az izmokra koncentrálnak az összefoglaló néven mélyizomtornának nevezhető edzések, amelyek tulajdonképpen a jógát, a balettet és talajtornát egyesítik egy-egy kíméletes, mégis intenzív mozgássorban.

Ugrabugrálásra ne számíts. Ha erre vágysz, akkor menj inkább aerobikozni. A mélyizomtornánál a mozdulatok lassúak, nem kell hozzájuk lendületet venni. Ebből következik, hogy az idősek, a túlsúlyosak és a gerincbántalmakban szenvedők is gyakorolhatják. Sőt, képzett gyógytornász irányítása mellett bizonyos gyakorlatok még a kismamáknak is használnak.

Természetesen a mélyizomtornának is vannak intenzívebb változatai, amelyek kimondottan „haladóknak” valók, illetve a sportolók és táncosok gyógytornájaként használatosak.

De mindegyik szintre érvényes, hogy az erőkifejtést igénylő gyakorlatokat minden esetben nyújtó gyakorlatok követik. Ezek azt célozzák, hogy az ízületek hajlékonyak maradjanak, a mozgás pedig egyre könnyebbé váljon.

 

PILATES – AZ ŐSATYA
Az Ősatya maga
Joseph Pilates gyakorlat közben

A mélyizomtornák ősatyja Joseph Pilates volt, egy német-görög származású gyógytornász, aki az 1920-as években New Yorkban megnyitott edzőtermében eleinte főleg a balettáncosok problémáit korrigálta. Módszere egy átfogó testedzés, melyben elsősorban azokat a mélyen fekvő, kisebb és többnyire gyengébb izomcsoportokat mozgatjuk meg, amelyek a helyes és egészséges testtartást biztosítják. Részei a statikus, lassú erőgyakorlatok, a nyújtás és a tudatos légzés.

Pilates a maga módszerét kontrológiának nevezte, ami az egész testünk tudatos felfogását és mozgatását jelenti. Ez teljesen jogos, tekintve, hogy a vázizmokat az agy szabályozza, tehát tudatosan irányíthatjuk a működésüket.

Joseph Pilates ezt maga is hasznosította. Csenevész gyerekként kezdte, és nyolcvanhét évet élt meg erőben, egészségben. A módszereit illetően egyszer azt mondta: „Ötven évvel megelőztem a koromat.” És milyen igaza volt! Halála után, a hetvenes években indult fitnesz-mozgalom egyik ága – éppen az ő nyomdokain haladva – a mélyizomtorna lett.

A Pilates-gyakorlatoknak ma már több változata létezik. Van kezdőknek és haladóknak való, és olyan is, amelyhez különböző eszközöket (például labdát), illetve gépeket használnak. Ami közös bennük: a gyakorlatok tetőtől talpig megmozgatják a testet.

 

KÉT LEÁGAZÁS

Talajgyakorlat
Talajgyakorlat
  • A lassú, kontrollált izommunkán alapuló technikát alkalmazza az amerikai Callan Pinckley által kifejlesztett Callanetica is. Ez a hölgy gyermekkorában erősen hátfájós volt, de saját módszerének köszönhetően ma közel hetvenévesen is gyógytornászként tanít másokat arra, hogyan lehet fájdalom nélkül, fitten leélni az életünket. A Callanetica is apró, nagyon sokszor ismétlendő izomtonizáló gyakorlatokból áll, amelyeket könnyű nyújtógyakorlatok követnek. A kezdők is látványos eredményeket érnek el vele, és akár nyolcvanévesek is gyakorolhatják. De természetesen ennek is van haladóbb változata, amelyhez komolyabb edzettség és erőnlét szükséges.
  • A Callanetica továbbfejlesztéseként egy svájci hölgy, Benita Cantieni egy medencetréninget dolgozott ki Cantienica néven. Ez a hölgy is a saját tapasztalataiból indult ki, mivelhogy súlyos gerincferdülésben szenvedett. Ma viszont tökéletes a tartása, nincsenek hátfájdalmai és úgy mozog, mint egy fiatal macska. Rendszerét „A laikusok anatómiája, Bevezetés az öngyógyításba” címmel foglalta össze. Lényege, hogy a gerincoszlop egészséges, egyenes tartásának alapja a medence. A Cantienica-gyakorlatok tehát a medencéből kiindulva integrálják az egész testet, a sarkunktól a koponyánkig, függetlenül attól, hogy éppen a hátat és a hasizmokat erősítik, a vállakat lazítják, vagy a karok formálását célozzák.

Mindhárom megközelítésre érvényes, hogy a mozdulatokat nagyon-nagyon sokszor meg kell ismételni. A türelmetlenségnek itt helye nincs. Át kell magadat adnod a tested ellenőrzésének.

A célirányos testedzést egy-egy órán át kell gyakorolni hetente legalább háromszor. Az első tíz órát célszerű képzett oktató felügyelete alatt végigcsinálni. Utána a tornát a Pilates, Callanetica, Cantienica stb. edzésformákról kiadott könyvek, DVD-k és videók alapján magad is folytathatod.

 

a hatás Mivel a testünkben minden mindennel összefügg, a mélyizomtornák következtében a zsírpárnák hétről hétre leépülnek, miközben az izmok felépülnek. Egy-két hét múlva már láthatóan javul a felkar, a derék, a has, a fenék és a comb formája. A gyógytorna felébreszti a test természetes intelligenciáját és öngyógyító képességét is. Ennek hatására fokozatosan megszűnnek a derék- és hátfájdalmak, valamint bizonyos altesti panaszok (pl. medencefenék-gyengeség, hólyagproblémák, inkontinencia, prosztatabántalmak).

Ja, és a tudatos légzésnek köszönhetően még az orrodat is tisztítja!


Kapcsolódó cikkek
Olvasta: 22456
Hozzászólások (6)Add Comment
...
Írta: sz.né, 2009.01.03. 14:37
De hol lehet ezt a sok minden féle jót kiprobálni? azt mért nem irják meg! Mert itt lakunk Imrén és most olvasom hogy november 1.én lehetett de mikor lehet megint? A lányomal eggyütt mennék.
...
Írta: lomp, 2009.01.10. 19:57
sztem a csajszinak a talajon nem etika kell hanem vmi más
figyu!
Írta: shakira, 2009.02.07. 22:16
volt már vki aki pilatessel lefogyott? tudna vki ajánlani egy jó DVD-t? megköszönném
könnyŰ
Írta: Heni, 2009.02.15. 15:44
én lefogytam tavly 8,5 kg-ot 3 honap alatt igaz nem csak pilates hanem főleg diétával és futással.de most azért tornázok pilatest meg jogázok,hogy mardjon meg a sulyom. eddig szuper,a növérem oktat, nem nehéz :-o)______ puszi
video
Írta: pircsi30, 2009.04.11. 18:21
shakira, DVD-t nem tudok de a youtube-on egy tök jó videógyüjtő van: www.youtube.com/user/lazic
online edzés
Írta: Marga, 2009.05.11. 11:12
egy online edzőterem a hipofízis betegeknek szánt mozgásterápiához, de mindenkinek nagyon jó oldal
http://www.hipofizis.hu/fitnesscenter.php
pilates és jóga tippek is vannak rajta.

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Frank Júlia a Könyvhéten

Aranykönyv-díjat kapott az Óriás szakácskönyv
Frank Júlia interjúnk itt olvasható...

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Levél Stockholmból: Kis mellű lányok előnyben
Sziasztok, Kedves Sorstársaim! Már két hónappal ezelőtt égetett ez az ügy, hogy kicsik a mel...
Az Állami lakótelep
Üdvözlök minden régi Állami telepit! Én is a 81/1-ben laktam, a szomszédok Szabóék voltak. ...
Az Állami lakótelep
Drága barátnőm Ágika!Remélem még visszatérsz ide és olvasod,köszönöm a szavaidat,és igen...
Csonka fórum a Dagály jövőjéről
Ez az egykori légifelvétel magáért beszél. Nem kellett volna lerombolni a Dagály Fürdőt! A b...
Napjaid gyümölcse
Érdekes. Eddig ebből az általános nézőpontból még nem tekintettem Bellow-ra. Mindig inkább ...
Az Állami lakótelep
Hát nem is értem,hogy miért csak most kerestem rá! Ott születtem,és talán az utolsók közöt...
Alábecsült kincsünk: a pesti Dagály fürdő
Gratulálok! Remek összeállítás, klassz képek.
Savanyú káposztából - változatosan
Vendégvárónak is kitűnő! Mi eleve imádjuk a savanyú káposztás palacsintát, amelynek a töl...
Támogatom a Pezsit >>
PayPal számlán keresztül
PayPal - a biztonságos és egyszerű módja az online fizetésnek!
Amennyiben cikkeink, vagy akár csak egyetlen anyagunk is tetszett, az hasznosnak bizonyult, örömöd lelted benne, vagy egyszerűen csak értékazonosságot érzel lapunk szellemiségével, és valamilyen szimbolikus, de anyagai értelemben vett módon szeretnéd támogatni a kiadvány megmaradását, az ilyen fajta közlésformák kiteljesedését, akkor megteheted ezt egyszerűen és biztonságosan, a PayPal globális internetes banknál létesített "Pesti Zsibongó támogatói számla" javára, a PayPal biztonságos fizetőkapuja segítségével, tranzakciós költségektől mentesen.
Bankkártyával is!
Ha nem rendelkezel PayPal számlával és nem is szeretnél nyitni, de támogatnád a Pezsit, akkor ugyancsak a PayPal biztonságos felületén >> PPal számla nélkül is utalhatsz bankkártyával.

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!

Pezsi blogger kamera >>

Kattints a képekre!

Pezsi Tipp!
Egy már nyitott kártya mellett, a balra és jobbra mutató billentyű-nyilakkal közvetlenül is lépegethetsz a filmek között, illetve egyszerre több filmkártyát is kinyithatsz, azokat tologatva elrendezheted. A lejátszás kezeléséhez vidd az egeret a film fölé...

Exkluzív

Billy Cobham >>
Kattints a képekre!
Nagyításhoz kattints a képre! Nagyításhoz kattints a képre!

Pesti kertek

Találkozás Pesti Lászlóval, a Népliget örökös főkertészével...

Pesti László írásai

Az első sorozat >>
Kattints a képekre!

Aki hallja adja át!
Pesti László, a Népliget örökös főkertésze és - ebben az első sorozatban állandó szerzőtársaként - Tarjányi Ferenc eredeti írásainak első sorozatát nyújtjuk át olvasóinknak. Az írások a "Pesti kertek" rovat szerves részei, melyeket Laci bácsi kérésének eleget téve teszünk közkinccsé. A cikkek és a kapcsolódó, Laci bácsi által rajzolt helyszínrajzok a fenti képek bármelyikére kattintva elérhetők. Az egérrel a képek fölé navigálva a cikkek, térképek címe is megjelenik ("alt tag"). A fenti állományt folyamatosan bővítve tesszük közzé, de az első sorozat teljes anyaga, összesen 13 írás, >> Varga E. Árpád-nak köszönhetően már elérhető a KIA Ökológiai Könyvtár >> honlapján...

Képforgó

Fall.jpg