Pesti Zsibongó

2018. április 23. hétfő
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow ÉLET-tér arrow Gyógyír arrow A túlzott vízivás is ártalmas
A túlzott vízivás is ártalmas
Azért talán nem kell ennyire trendinek lenni...
Jóbol is megárt egy marmonkannányi

Jóból is megárt a sok. A népi bölcsesség különösen igaz a vízivásra.

Víz nélkül nincs élet. Ha nem iszunk eleget, főleg nyáron, akkor kiszáradunk. Ritkábban fordul elő, hogy nem a vízhiány, hanem éppen a túlzott vízivás válik veszélyessé.

Ez általában akkor következik be, ha valaki sokat izzad, és a folyadékveszteséget kizárólag sómentes italokkal pótolja, vagy ha egyszerűen jóval több folyadékot iszik, mint amennyit a szervezete a vizelettel ki tud választani.

Mi történik ilyenkor? Nagyon felhígul a vér, és vészesen lecsökken benne a nátriumszint.

A nátriumklorid, más néven a konyhasó, továbbá egyéb ásványi sók is, azért szükségesek, hogy meglegyen a vérsavó kellő elektrolitszintje. Különösen a nagy kitartást igénylő, magas intenzitású sporttevékenység közben veszít sok nátriumot a szervezet. Ilyenkor nem elég csak vizet inni. Sós levesre vagy speciális sóoldatra van szükség. A nátriumhiány, vagy más néven hiponatrémia szélsőséges esetben végzetes is lehet.

A Boston Maratonon, a világ második legjelentősebb maratoni futóversenyén pontosan emiatt halt meg egy egészséges fiatal nő. A nátriumhiány sajnos nagyon hasonló tüneteket produkál, mint a kiszáradás: hányinger, izomgörcsök, zavartság és megváltozott viselkedés jelzi. Aki tévedésből ilyenkor még több vizet iszik, tovább súlyosbítja az állapotát. A 28 éves Cynthia Lucero is ebbe a tévedésbe esett: 16 pohár vizet ivott meg a verseny során, mert úgy érezte, hogy kiszárad. Ezt közölte is verseny közben egy barátjával. Aztán elhagyta az ereje, kómába esett, és két nap múlva a kórházban meghalt. Halálát hiponatrémiás agyvelőbántalom okozta.

Hogyan alakul ki ez az állapot? Ha a vér túlságosan felhígul, akkor a szervezet kompenzálni akar, ezért a vérsavóból a környező szövetekbe szállítja a folyadékot. Ezek a szövetek azután a felgyülemlett víztől beödémásodnak, feldagadnak, ami először a végtagokon jelentkezik, majd a belső szervekben. Cynthiának az agyveleje ödémásodott be, és mivel az agy tágulásának a koponya szab határt, végzetes agykárosodást szenvedett. A halála nagyon megrázta a sportközvéleményt az Egyesült Államokban. De ha azt gondolnánk, hogy tanultak belőle, akkor tévedünk. A következő évben négy versenyző esett hiponatrémiába, és mind a négyen nők voltak. Egyikük kórházba is került, szerencsére nem végzetes kimenetellel.

A statisztikák szerint hormonális okok miatt a nők veszélyeztetettebbek. Szóval lányok: Igyatok bőségesen, de egyetek is hozzá valami sósat!


Kapcsolódó cikkek
Olvasta: 17896
Hozzászólások (7)Add Comment
...
Írta: vercsi, 2009.07.31. 21:33
Hát ilyet még nem is hallottam!! még jó hogy pont a nyaralás előtt olvastam el,legaláb nemcsak édességet viszünk magunkal a strandra
Az orvosok tehetetlensége!
Írta: Mandi, 2010.06.01. 18:05
Már második éve lassan, hogy a napi vizfogyasztásom 5-6-7 liter. Hiába voltam különböző vizsgálatokon, nem tudják megállapitani, hogy mitől van. "Nyugodjak bele, ez nem árt"!
A fentiek olvasása után mit mondjak, vagy tegyek? Ki tudna egy olyan helyet tanácsolni, ahol igazán kivizsgálnák ennek a magas vizivási igényemnek az okát, és nem csak leráznák az embert? Igazán köszönettel venném a tippeket. E-mail címemen várom a tanácsokat: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges
sóháztartás
Írta: tilko, 2010.06.01. 21:09
Orvosoktól sokat ne várj. Józan ész: vajon elég sót fogyasztasz? Meg tudja kötni a szervezeted a sót. Azért egy gyors vese UH nem ártana. Bocs nem vagyok orvos, csak ötletek...
vízmérgezés
Írta: zsnagyi, 2011.08.26. 22:50
Na nekem aztán nagyon kevés vízre van szükségem. amikor dolgoztam, a heti 5 napra hétfőn vettem 1 üveg (1,5 l) vizet, pénteken általában még maradt benne kevéske víz! életem során néhányszor volt is vízmérgezésem, amikor reggel kimentem napozni, és ha néhány kortynál többet ittam, nem bírtam megállni, és estére (nem tudom mennyit ittam) kész voltam, annyira rosszul voltam, hányinger, kezem-lábam remegett, szédültem! rosszabb volt mint egy ételmérgezés, az is volt néhányszor!!! szóval nagyon figyelek, pláne ilyen melegben, nehogy sokat igyak! annyira utálom a hülye szajkózást, "igyál napi 2-3 l vizet! ez az egészséges. hát én tuti belehalnék.
nem mindegy
Írta: cartoon, 2011.08.27. 16:08
Van olyan, hogy "vízmérgezés", de a Velveten olvasható csapnivaló fordításból nem derül ki, hogy ez pontosan mit is jelent. Sőt, a túlzott vízfogyasztás következménye pont nem a "magas nátriumszint", hanem épp ellenkezőleg, a sóhiány. Tehát "zsnagyi" kommentjéhez a bizonyíték nem a halálos sztori magyarázatában rejlik. (Ahogyan az a webbeteg.hu-ból vett idézetből ki is derül. Szerencsére.)
Minőségi só
Írta: Pál, 2012.07.31. 19:46
Ajánlanám mindekinek a figyelmébe ezt az oldalt:http://www.tisztaso.hu/ csakis ilyen sót fogyasszatok ami ezen az oldalon van.A többi fajta sót káliummal szennyezik ami károsÍtja a szivet,a nátrium kálium aránynak Így kellene kinéznie 30:1 ezt az arányt jó ha mindeki betartja az egészsége érdekében. 2 liter vÍzben fel lehet oldani 15 g NaCl-ot és ezt eliszogatni egész nap.Ha fokozotabb az izzadás akkor lehet akár 3,5 l vÍz is de a sót is növelni kell Így.Kár az orvosokra hallgatni,vannak még becsületes emberek akik az igazat hirdetik és nem a profit hajtja őket.
Vízhajtók
Írta: medica, 2012.08.20. 17:14
Mandinak és mindenkinek, aki úgy gondolja, hogy túl sok folyadékot iszik. Az 5-6 liter még nem olyan sok. Attól is függ, hogy mit eszik és iszik egyébként az ember. Aki sok koffeint, vagy pláne alkoholt is fogyaszt, annak több folyadékot kíván a szervezete (jó esetben), mert ezek vízhajtók. Számos élelmiszer működik vízhajtóként, és ezekre a szervezetünk több folyadékigénnyel reagál. De egyébként hormonális okai is lehetnek a vízháztartási zavarnak, ezért érdemes felkeresni egy endokrinológust. (Úgy tudom, hogy többhetes előjegyzés és sorbanállás van náluk.)

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Frank Júlia a Könyvhéten

Aranykönyv-díjat kapott az Óriás szakácskönyv
Frank Júlia interjúnk itt olvasható...

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Levél Stockholmból: Kis mellű lányok előnyben
Sziasztok, Kedves Sorstársaim! Már két hónappal ezelőtt égetett ez az ügy, hogy kicsik a mel...
Az Állami lakótelep
Üdvözlök minden régi Állami telepit! Én is a 81/1-ben laktam, a szomszédok Szabóék voltak. ...
Az Állami lakótelep
Drága barátnőm Ágika!Remélem még visszatérsz ide és olvasod,köszönöm a szavaidat,és igen...
Csonka fórum a Dagály jövőjéről
Ez az egykori légifelvétel magáért beszél. Nem kellett volna lerombolni a Dagály Fürdőt! A b...
Napjaid gyümölcse
Érdekes. Eddig ebből az általános nézőpontból még nem tekintettem Bellow-ra. Mindig inkább ...
Az Állami lakótelep
Hát nem is értem,hogy miért csak most kerestem rá! Ott születtem,és talán az utolsók közöt...
Alábecsült kincsünk: a pesti Dagály fürdő
Gratulálok! Remek összeállítás, klassz képek.
Savanyú káposztából - változatosan
Vendégvárónak is kitűnő! Mi eleve imádjuk a savanyú káposztás palacsintát, amelynek a töl...
Támogatom a Pezsit >>
PayPal számlán keresztül
PayPal - a biztonságos és egyszerű módja az online fizetésnek!
Amennyiben cikkeink, vagy akár csak egyetlen anyagunk is tetszett, az hasznosnak bizonyult, örömöd lelted benne, vagy egyszerűen csak értékazonosságot érzel lapunk szellemiségével, és valamilyen szimbolikus, de anyagai értelemben vett módon szeretnéd támogatni a kiadvány megmaradását, az ilyen fajta közlésformák kiteljesedését, akkor megteheted ezt egyszerűen és biztonságosan, a PayPal globális internetes banknál létesített "Pesti Zsibongó támogatói számla" javára, a PayPal biztonságos fizetőkapuja segítségével, tranzakciós költségektől mentesen.
Bankkártyával is!
Ha nem rendelkezel PayPal számlával és nem is szeretnél nyitni, de támogatnád a Pezsit, akkor ugyancsak a PayPal biztonságos felületén >> PPal számla nélkül is utalhatsz bankkártyával.

Kapcsolódó cikkek

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!

Pezsi blogger kamera >>

Kattints a képekre!

Pezsi Tipp!
Egy már nyitott kártya mellett, a balra és jobbra mutató billentyű-nyilakkal közvetlenül is lépegethetsz a filmek között, illetve egyszerre több filmkártyát is kinyithatsz, azokat tologatva elrendezheted. A lejátszás kezeléséhez vidd az egeret a film fölé...

Exkluzív

Billy Cobham >>
Kattints a képekre!
Nagyításhoz kattints a képre! Nagyításhoz kattints a képre!

Pesti kertek

Találkozás Pesti Lászlóval, a Népliget örökös főkertészével...

Pesti László írásai

Az első sorozat >>
Kattints a képekre!

Aki hallja adja át!
Pesti László, a Népliget örökös főkertésze és - ebben az első sorozatban állandó szerzőtársaként - Tarjányi Ferenc eredeti írásainak első sorozatát nyújtjuk át olvasóinknak. Az írások a "Pesti kertek" rovat szerves részei, melyeket Laci bácsi kérésének eleget téve teszünk közkinccsé. A cikkek és a kapcsolódó, Laci bácsi által rajzolt helyszínrajzok a fenti képek bármelyikére kattintva elérhetők. Az egérrel a képek fölé navigálva a cikkek, térképek címe is megjelenik ("alt tag"). A fenti állományt folyamatosan bővítve tesszük közzé, de az első sorozat teljes anyaga, összesen 13 írás, >> Varga E. Árpád-nak köszönhetően már elérhető a KIA Ökológiai Könyvtár >> honlapján...

Képforgó

koltai_solo2.jpg