Pesti Zsibongó

2018. április 23. hétfő
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow KÖZ-tér arrow Archív arrow Szent Korona hologram és fotókiállítás
Szent Korona hologram és fotókiállítás
A Duna-palotában a magyar királyi koronáról készült 3 dimenziós képek
A kiállítás beharangozója

2010. február 8. és 28. között a budapesti Duna-palotában láthatók a magyar királyi koronáról készült 3 dimenziós képek és egy különleges eljárással készült fotókból álló kiállítás.

A HOLOGRÁFIA háromdimenziós képrögzítési és képrekonstruálási eljárás. A hologram előtt mozogva a tárgynak más-más nézetét látjuk éppúgy, mint a valóságban. A koronáról készített hologrammal a kiállítók Gábor Dénes fizikus előtt is tisztelegtek, aki a holografikus módszer feltalálásáért kapott Nobel-díjat 1971-ben.


A HOLOGRAM
Mindegyik hologram már önmagában is térbelileg jeleníti meg a korona megfelelő oldalnézetét. A koronáról készített négy hologramot azonban speciális módon, akváriumszerűen összeépítve állították ki, s így az valóban a lehető legteljesebb – a körbejárható – térbeliség érzetét kelti.

 

Mindegyik hologram már önmagában is térbelileg jeleníti meg a korona megfelelő oldalnézetét
Az akváriumszerűen összeépített hologramok

A KORONA HOLOGRAMJA
úgynevezett térfogati-hologram, melyen egy üveglapra felhordott, századmilliméter vastagságú speciális fotóemulzióban keletkezik a tökéletesen háromdimenziós kép. A hologram-lemez leginkább egy szokásos fotólemezre hasonlít, de amíg egy normál film felbontása nincs száz vonal milliméterenként, addig a hologram-lemezé ennek harminc-negyvenszerese. Előhívása is sokkal bonyolultabb, a korona-hologramokat tizenkét fürdőn keresztül tették láthatóvá. A kész hologramok megvilágításához már szokásos fehér fényű fényforrások is megfelelnek, ha világító részük eléggé pontszerű. A hologramok általában egyszínűek. A korona-hologramok 3W-os kék-zöld színű argon-ion lézerrel készültek a korona másolatáról, és sárgászöld fényben rekonstruálják a korona képeit.

 

A FOTÓK
A Szent Koronát két (fő) részből állították össze
A Szent Korona

A kiállításon megtekinthetők a Szelényi Károly fotóművész által készített korona-, palást- és jogarfotók is. A fotók különleges eljárással készültek. Az arany színe valóságosan is arany kicsapódással lett előállítva, ezért láthatunk a valóságnak megfelelő színeket a képeken.

Szelényi Károly fotóművész 1943-ban született Budapesten. 1965-től a Corvin Kiadónál műtárgyakat fényképez. 1973-tól az Iparművészeti Főiskola tanársegéde. 1986-tól a Kossuth Nyomda művészeti tanácsadója. 1990-től a Magyar Képek Kiadói Kft. fotóarchívumának vezetője.

Szelényi fotóit Magyarországon kívül bemutatták az Egyesült Államokban, Németországban, Olaszországban, Indiában, Izraelben, Ausztriában, Romániában és Franciaországban. Könyveiért számos magyarországi és külföldi díjat kapott. Több alkalommal elnyerte “Az év legjobb fotóillusztrációja” díját. 1993-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Arany Érdemkeresztje, 1995-ben a Veszprém megye Érdemrendje, 1998-ban Veszprém város Gizella-díja kitüntetést, 2003-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést kapta.

 

A kiállítás belépőjegy nélkül látogatható 2010. február 28-ig.
Cím: Budapest, V. kerület, Zrínyi utca 5.

A kiállítás a Hittig Művészeti és Történeti Gyűjtemény és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem támogatásával jött létre.

 

A Szent Korona


A korona két fő részből áll: a latin feliratú, apostollemezekkel díszített, felső keresztpántokból (corona latina), illetve az alsó abroncsból (corona graeca), amelynek két oldalára négy-négy, hátul pedig egy, a végén ékköves láncot (pendilia) függesztettek. A korona tetejére az összeállításnál későbben, a felső, zománcos lemezt áttörve, keresztet illesztettek. A korona felső és alsó része különböző minőségű aranyból készült: a felső rész, amelynek tartó szerepe nincsen, finomabb és ezért puhább, sárgább. Az alsó abroncs pedig nagyobb ezüsttartalmú, világosabb aranyból készült.

Az alsó és a felső rész stílusa, és ötvöstechnikai megoldásai lényegesen különböznek. A felső részt filigrán díszíti, az ékkövek (gyöngy és almandin) váltakozva, foglalatban sorakoznak; a foglalókereteket ráhajtogatták a zománclemezekre, a lemezek teljes felületét zománc borítja, felirataik latin nyelvűek. A görög koronán nincs filigrán, a gyöngysort drótra felhúzva rögzítették, a zománcképek a keretfoglalatok belső vájatába illeszkednek és nem borítja teljes felületüket zománc. Végül a görög koronán az oromdíszeket és az abroncs peremét azonos gyöngyözött aranydrót keretezi. Ennek megmunkálása különbözik a latin korona pántjait szegélyező gyöngyözött dróttól. Tehát nem kétséges, hogy a Szent Koronát két (fő) részből állították össze. A korona természetesen jelen formájában egységes tárgy – de csak attól kezdve, amikor a különféle korú és különféle műhelyekben készült darabokat egységes jelvénnyé szerelték össze.

Dr. Tóth Endre
Részlet a Magyar Szent Korona – Királyok és koronázások c. könyvbőlDuna-palota

Cikkajánló

 

Olvasta: 5715
Hozzászólások (0)Add Comment

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Levél Stockholmból: Kis mellű lányok előnyben
Sziasztok, Kedves Sorstársaim! Már két hónappal ezelőtt égetett ez az ügy, hogy kicsik a mel...
Az Állami lakótelep
Üdvözlök minden régi Állami telepit! Én is a 81/1-ben laktam, a szomszédok Szabóék voltak. ...
Az Állami lakótelep
Drága barátnőm Ágika!Remélem még visszatérsz ide és olvasod,köszönöm a szavaidat,és igen...
Csonka fórum a Dagály jövőjéről
Ez az egykori légifelvétel magáért beszél. Nem kellett volna lerombolni a Dagály Fürdőt! A b...
Napjaid gyümölcse
Érdekes. Eddig ebből az általános nézőpontból még nem tekintettem Bellow-ra. Mindig inkább ...
Az Állami lakótelep
Hát nem is értem,hogy miért csak most kerestem rá! Ott születtem,és talán az utolsók közöt...
Alábecsült kincsünk: a pesti Dagály fürdő
Gratulálok! Remek összeállítás, klassz képek.
Savanyú káposztából - változatosan
Vendégvárónak is kitűnő! Mi eleve imádjuk a savanyú káposztás palacsintát, amelynek a töl...
Támogatom a Pezsit >>
PayPal számlán keresztül
PayPal - a biztonságos és egyszerű módja az online fizetésnek!
Amennyiben cikkeink, vagy akár csak egyetlen anyagunk is tetszett, az hasznosnak bizonyult, örömöd lelted benne, vagy egyszerűen csak értékazonosságot érzel lapunk szellemiségével, és valamilyen szimbolikus, de anyagai értelemben vett módon szeretnéd támogatni a kiadvány megmaradását, az ilyen fajta közlésformák kiteljesedését, akkor megteheted ezt egyszerűen és biztonságosan, a PayPal globális internetes banknál létesített "Pesti Zsibongó támogatói számla" javára, a PayPal biztonságos fizetőkapuja segítségével, tranzakciós költségektől mentesen.
Bankkártyával is!
Ha nem rendelkezel PayPal számlával és nem is szeretnél nyitni, de támogatnád a Pezsit, akkor ugyancsak a PayPal biztonságos felületén >> PPal számla nélkül is utalhatsz bankkártyával.

Kapcsolódó cikkek

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!

Pezsi blogger kamera >>

Kattints a képekre!

Pezsi Tipp!
Egy már nyitott kártya mellett, a balra és jobbra mutató billentyű-nyilakkal közvetlenül is lépegethetsz a filmek között, illetve egyszerre több filmkártyát is kinyithatsz, azokat tologatva elrendezheted. A lejátszás kezeléséhez vidd az egeret a film fölé...

Exkluzív

Billy Cobham >>
Kattints a képekre!
Nagyításhoz kattints a képre! Nagyításhoz kattints a képre!

Pesti kertek

Találkozás Pesti Lászlóval, a Népliget örökös főkertészével...

Pesti László írásai

Az első sorozat >>
Kattints a képekre!

Aki hallja adja át!
Pesti László, a Népliget örökös főkertésze és - ebben az első sorozatban állandó szerzőtársaként - Tarjányi Ferenc eredeti írásainak első sorozatát nyújtjuk át olvasóinknak. Az írások a "Pesti kertek" rovat szerves részei, melyeket Laci bácsi kérésének eleget téve teszünk közkinccsé. A cikkek és a kapcsolódó, Laci bácsi által rajzolt helyszínrajzok a fenti képek bármelyikére kattintva elérhetők. Az egérrel a képek fölé navigálva a cikkek, térképek címe is megjelenik ("alt tag"). A fenti állományt folyamatosan bővítve tesszük közzé, de az első sorozat teljes anyaga, összesen 13 írás, >> Varga E. Árpád-nak köszönhetően már elérhető a KIA Ökológiai Könyvtár >> honlapján...

Képforgó

sargavil_RL.jpg