Hungarikumok a SzeptEmber Feszten |
A legtöbbféle pörkölt és rétes egy helyen két napon át! A 2010-es fesztiválon nemzeti ételünk, a pörkölt mellett hagyományos desszertünk, a rétes viszi a prímet, méghozzá rendkívüli választékban. A rétes jelentőségére nagyjaink közül Jókai is rámutatott, és a Kőszívű ember fiai-ban leírt mandulás-mazsolaszőlős-tejfeles rétest „Jókai anno 1869" néven (mint a fesztivál rétesét) meg is vásárolhatjuk a Népligetben. A SzeptEmber Feszt közkedvelt központi helyszínén, a tavaly nagy sikerrel bemutatkozott Pörköltek Terén jelentősen bővül a pörkölt-választék: nem hivatalos rekordként több mint 30 féle pörköltet lehet kóstolni, enni és persze repetázni is a megszokott helyen, a Tinódi-szobor tövében, a Bors Gasztroszínpaddal szemben. Egy kóstolónyi mennyiség már 350 forintért is kapható. A kóstolót vagy a legfeljebb 1300 forintba kerülő normál adagot pörköltjegy ellenében lehet beszerezni, és aki nem akarja a Ligetben elfogyasztani, az haza is viheti kedvenc ételét. A PÖRKÖLT ÜNNEPE
Igazságtalan lenne bármelyik változatot is kiemelni, de például az az elnevezés, hogy „Kakastaraj pörkölt herével, petrezselymes galuskával, ahogy nagymamáink készítették", már önmagában jelzi, hogy ezt az ételt a hétköznapok során nemigen áll módunkban megkóstolni. Vagy ki hallott már a „Muflon- vagy dámvadpörkölt borókával, szalvétagombóccal, Nimród ajándéka" elnevezésű étekről? Talán akadnak páran, de az biztos, hogy a többség számára egyáltalán nem világos, hogy azon kívül, ami bármelyik pörköltben közös, milyen további konyhatechnikai trükkel készül. Vagy nézzük a kecsegepörköltet borpárlattal öntve, vargányás laskával, amelynek csak annyiban van köze a paprikás-zsíros-hagymás alaphoz, amíg a halhús az alapízét megkapja. Az ezen túl mutató ínyenc lépések tömkelegétől válik mindez gasztronómiai művészetté. Bármelyiket válasszuk is, a SzeptEmber Feszt vitathatatlanul a pörkölt ünnepe. A felsorolt néhány konkrét példa is bizonyítja, hogy a választék minden eleme messze többet ígér, mint az egyébként vendégcsalogató, jól ismert, szaftos marhapörkölt, és talán a Népliget jelenleg az egyetlen hely a világon, ahol ezeket a különlegességeket egyszerre, kényelmesen, kényünk-kedvünk szerint válogatva élvezhetjük. Mert azért még a mesterszakácsok sem szoktak odahaza muflont főzni maguknak A fesztivál látogatóiról nem is beszélve. Őértük, nekik szervezik meg minden évben ezt az ünnepet, pörköltestül, rétesestül és a három napig tartó műsorfolyamostul. Íme, a pörköltválaszték Sertéshúsból:
Malacpörkölt galuskával Sertéspörkölt oldalasból kolbászos tarhonyával, ahogy Dankó Pista szerette Körömpörkölt, főtt burgonyával Sertésszívpörkölt, nyelvvel, pergelt tarhonyával Csülökpörkölt öreg kondás módra Szárnyasból: Marhahúsból: Birka, kecske: Vadpörköltek: Halak: Vegetáriánusok örömére:
RÉTESIRÁNYZATOK
Idén a desszertkínálatban sem adják alább. A fesztivál rendkívüli rétesválasztékát nemcsak a számtalan töltelékfajta, hanem magának a rétesnek a készítési módja is jelenti. A helyszínen kétféle, alapjaiban különböző réteshajtogatási és töltési móddal lehet találkozni, és ráadásul mindkét témában egy-egy magyarországi rekorder csapat jeleskedik. A sütés módja pedig önmagában is felér egy műsorszámmal. Ezt a tényt azok is megerősíthetik, akik tavaly már találkoztak a Népligetben a sütővonattal és Ilonka néni rekorder nyújtócsapatával. Ők a készítés során a népi hagyományt követik, azaz az elnyújtott tésztára rászórják a tölteléket és így hengerítik rúddá a rétest, amely ezután a „vasúti pályára” kerül, míg szépen át nem pirul és kész nem lesz. A másik irányzatot az Antik Rétes társulata műveli, akik inkább a profi cukrászathoz közelebb álló hagyományok szerint, több, kézzel elhúzott réteslapra párhuzamos, tömött sorokban helyezik fel a tölteléket, majd az így tésztával beborított finomságok szép telt, magas, formás rétest adnak a kemencében. A SzeptEmber Feszt réteskészítői legalább 35 fajta rétest kínálnak, a jólismertek mellett néhány abszolút újdonsággal, kifejezett gasztronómiai költeménnyel is előrukkolva. Íme, a rétesválaszték
„Hagyományos, ismert” rétesek Túrós rétesek:
Túrós rétes, (vaníliás cukorral) Túrós-meggyes rétes Túrós-barackos rétes Túrós-szilvás rétes Túrós-almás rétes Túrós-málnás rétes Túrós-szedres rétes Túrós-epres rétes Kapros-túrós rétes Gyümölcsös rétesek: Ismert, sós rétesek:
Különleges édes rétesek: És az igazi különlegességek: Cikkajánló {sidebar id=89}
E-mailben elküldöm
Olvasta: 6395 Hozzászólások (0)
Szólj hozzá Te is!
|
< Előző cikk | Következő cikk > |
---|
Blogger kameránk szemüvegén keresztül >>
Egy már nyitott kártya mellett, a balra és jobbra mutató billentyű-nyilakkal közvetlenül is lépegethetsz a filmek között, illetve egyszerre több filmkártyát is kinyithatsz, azokat tologatva elrendezheted. A lejátszás kezeléséhez vidd az egeret a film fölé...
Mozi-cikkek filmjeinkről...
Télvégi saláták |
Aranykönyves Júlia |
A nagypénteki hal |
Illemhely-TUDOMÁNY |
Az Állami lakótelep |
Búcsú Laci bácsitól |
Szolnokon is "Kész a leltár" |
Az Állami lakótelep |
Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!
A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...
Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!
Pezsi blogger kamera >>
Pezsi Tipp!
Egy már nyitott kártya mellett, a balra és jobbra mutató billentyű-nyilakkal közvetlenül is lépegethetsz a filmek között, illetve egyszerre több filmkártyát is kinyithatsz, azokat tologatva elrendezheted. A lejátszás kezeléséhez vidd az egeret a film fölé...
Aki hallja adja át!
Pesti László, a Népliget örökös főkertésze és - ebben az első sorozatban állandó szerzőtársaként - Tarjányi Ferenc eredeti írásainak első sorozatát nyújtjuk át olvasóinknak. Az írások a "Pesti kertek" rovat szerves részei, melyeket Laci bácsi kérésének eleget téve teszünk közkinccsé. A cikkek és a kapcsolódó, Laci bácsi által rajzolt helyszínrajzok a fenti képek bármelyikére kattintva elérhetők. Az egérrel a képek fölé navigálva a cikkek, térképek címe is megjelenik ("alt tag"). A fenti állományt folyamatosan bővítve tesszük közzé, de az első sorozat teljes anyaga, összesen 13 írás, >> Varga E. Árpád-nak köszönhetően már elérhető a KIA Ökológiai Könyvtár >> honlapján...