Pesti Zsibongó

2024. április 28. vasárnap
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow ÉLET-tér arrow Értetek arrow Harmadszor is: ÉRTETEK
Harmadszor is: ÉRTETEK
Írta: Bogdán Éva   
Az óbudai San Marco Szabadegyetem előadásaiból megjelentetett könyvsorozat immár harmadik kötetében Vizi E. Szilveszter és Freund Tamás agykutatók, Kásler Miklós onkológus, Topolánszky Ákos lelkész-szociológus, Ócsai Lajos epidemiológus és Henter Izabella dietetikus előadásai olvashatók. Nemhiába nevezte Vizi professzor a Mindentudás Egyeteme folytatásának az óbudaiak kezdeményezését. A neves szakemberek izgalmas témákat helyeznek látótérbe. Tanulás és tudás - az agykutatók szemszögéből nézve, a rákgyógyászat rákfenéi, a kábítószer mint áldás és átok, az influenzajárványok természete, az emberiség táplálkozástörténetének tanulságai. A Püski Kiadó által kötetbe foglalt előadáscsokor témái mellett a megközelítésmódok is érdekesek, sőt olykor egészen szokatlanok.

 

Tudomány és erkölcs

A cím mindjárt egy szokatlan fogalompárosítás. Prof. Dr. Vizi E. Szilveszter farmakológus-agykutató, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke a tudomány erkölcsi vonatkozásait boncolgatva különös figyelmet szentel az anyanyelv fontosságának. Nobel-díjas tudósainkra emlékeztet, akik a világ bármely tájára kerülve mindvégig magyarul tanultak és gondolkodtak. A magyar nyelv kifejezetten alkalmas arra, hogy a gondolatainkat tömören, gyorsírásszerűen, összetetten fejezzük ki. A jó iskolarendszer mellett ez a gyors gondolkodásmód is segítheti a tudományos eredmények elérését.

Persze nem ülhetünk a babérokon a nyelvünkkel, mert a tudományt művelni is kell. Egyrészt ez alapozza meg a szellemi tőke működőképességét egy országban (ahogyan Széchenyi István mondta: „egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik”), másrészt a tudomány művelése tartja fenn az innovációs láncot. Magyarországnak pont az volt a múltban az egyik legnagyobb baja, hogy a hazai felfedezések nem hasznosultak a gyakorlatban. Ahogyan például Jedlik Ányos felfedezése sem – ő egyszerűen leírta a dinamó-elvet, Siemens viszont Bécsben megvalósította. Végül pedig a tudomány biztosítja az oktatás magas színvonalát. Ezért is üdvözölte a professzor olyannyira az óbudaiak (a Szent Margit Rendelőintézet és a San Marco Alapítvány) szabadegyetemét, amelyet a 180 részes televíziós ismeretterjesztő sorozat, a Mindentudás Egyeteme folytatásának tekint.

Tanulási folyamatok és belső világunk

Egy másik agykutató, Prof. Dr. Freund Tamás egészen más megközelítésből, az idegsejthálózatok szintjén közelít a tudáshoz. A laikus számára is érthető magyarázatot ad az agyunkban lévő memórianyomok keletkezésének izgalmas jelenségeire, valamint ezeknek a nyomoknak a tanuláshoz szükséges hatékony és kreatív előhívására. Az agykéreg alatti belső világ szállítja az érzelmi és motivációs impulzusokat, és testünk általános fiziológiás állapotáról ad információkat. Ezekhez azonban szervesen hozzátartozik az emberiség több ezer éves kulturális öröksége, amely viszont már tanult és agykérgi szinten tárolt információként jelenik meg.. A hatékony tanulás kulcsa a belső világ impulzusainak társítása a külvilági információ-csomagokkal a tárolási folyamatok során. Az előadás az idegsejtektől az agyban megjelenített belső világ működésén keresztül izgalmas társadalmi, kulturális, erkölcsi kérdések tárgyalásáig jut el.

 

Kábítószer: veszély és esély
Pápai kábszer: Mariani-bor, a Coca-Cola mámor előszele...
Kábítószer pápai áldással: a XIII. Leo pápa által aranyéremmel kitüntetett Mariani-bort 1863-tól kezdve gyártották bordói vörösborból és koka-cserjéből. A Viktória angol királynő által is kedvelt ital a kokainhoz hasonló alkotórészt (etilészter) tartalmazott

Topolánszky Ákos lelkész-szociológus egy ismeretlen ismerőssel, a kábítószerrel szembesíti az olvasót. A kétarcú szer egyszerre áldás és átok volt az emberiség egész története során. Gondoljunk csak a különböző opiát-, kokain- és kannabisztartalmú gyógyszerekre, amelyekkel számos betegséget kezeltek vagy gyógyítottak a krónikus köhögés csillapításától kezdve a fogfájásig bezárólag. Ha csak az európai kultúrkörben tájékozódunk, rögtön látjuk, hogy ide tartoznak a gyógynövényekben található herbáldrogok is, amelyek a népi és természetes gyógyászat magától értetődő segédanyagai voltak.

Csakhogy magának a „drog” szónak a jelentése sem egyértelmű. Gyógyszerészeti szempontból ugyanis hatóanyagot jelent, míg kultúrtörténetileg nézve csak azokat a szereket soroljuk ide, amelyek kábulatot okoznak. Jogilag viszont pszichoaktív szerekről helyesebb beszélni, amelyeknek a használatát különböző nemzetközi egyezmények szabályozzák.

A szociológiai vizsgálatokkal alátámasztott előadás a mai magyar társadalomban meglévő ellentmondásokra világít rá. Egyrészt egyoldalú elutasítás és irreális veszélyképzetek uralkodnak az illegális drogokkal kapcsolatban, miközben a legális szerekkel – az alkohollal és a nikotinnal – szemben túlságosan is engedékenyek vagyunk. Holott az ún. „elkerülhető haláleseteknek” mindössze 0,2 százaléka írható a kábítószer-fogyasztás számlájára, miközben 60 százalékért a dohányzás, mintegy 20 százalékért pedig az alkoholfogyasztás a felelős. Sajnos ugyanezen a hamis képen alapulva az orvosi kezelés is tévutakon jár.

 

A magyar onkológia helye Európában

Dr. Kásler Miklós professzor, az Országos Onkológiai Intézet igazgatója egy mindenkit nyomasztó probléma, a daganatos betegségek leküzdésének lehetséges stratégiáit foglalja össze. Miközben az orvostudomány számos területe látványos eredményekkel büszkélkedhet, az onkológia eredményessége nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon elmaradt a várakozásoktól. Ezért is hirdetett a WHO globális küzdelmet a rák ellen, és kérte fel a világ kultúrországait, hogy mindegyik dolgozza ki a saját nemzeti rákellenes stratégiáját, és nevezze meg a kitörési pontokat. Az biztos, hogy a diagnózis felállítása ma ugyanúgy csapatmunkává vált, mint maga a gyógyítás és annak ellenőrzése. A professzor az egységes ellátórendszer fontossága és az onkológiai szakma teljes spektrumát átölelő rákcentrumok létjogosultsága mellett érvel.


Katonai járványkocsi az első világháború végén
Az 1918-1919-es spanyolnátha volt az első huszadik századi influenza-világjárvány, amelyet a H1N1 egyik variánsa okozott

Évszázados félelem – a spanyolnáthától napjainkig

Valószínű, hogy az influenza vírusa már az emberiség előtt jelen volt a Földön, és az állatvilágban okozott megbetegedéseket. Mára az influenzával úgy-ahogy megtanultunk együtt élni, de az újabban menetrendszerűen megjelenő, változó elnevezésű világjárványokkal már nem tudunk mit kezdeni. Dr. Ócsai Lajos epidemiológus, az ÁNTSZ Járványügyi főosztályának vezetője előadásában az influenzajárványokkal kapcsolatos tévhiteket próbálja eloszlatni. Megismertet a vírusok viselkedésével, a pandémia, azaz a világjárvány kialakulásának törvényszerűségeivel, és az ellene való védekezés lehetőségeivel. Röviden elmagyarázza, hogyan készül az oltóanyag, és azt is, hogy miért ne higgyünk az áltudományos bulvárhíreknek.


Gasztronómiai időutazás
Középkori konyha tűzhellyel - egy augsburgi kiadványból
Középkori konyha tűzhellyel - egy augsburgi kiadványból

E súlyos témák után mintegy felüdülésül Henter Izabella dietetikus egy gasztronómiai időutazásra hívja az olvasót az őskortól napjainkig. A manapság divatos paleodiétákat látva különösen érdekes összehasonlítani az őskori étrendet a maival. Az előadásból kiderül, hogy a fehérjefogyasztás magasabb volt, míg a szénhidrátbevitel alacsonyabb, mint ma. A zsírbevitel kb. azonos, viszont az ősember a növényi olajokból, illetve a halak, tengeri állatok zsírjából jobb minőségű zsírsavakhoz jutott, mint mi. Sőt a rostok és az antioxidánsok is bőségesebben voltak jelen a táplálkozásukban a gyűjtögetett, frissen szedett növényekből, bogyókból. Ezzel szemben nekünk a sóbevitelünk lett magas – túlságosan is.

A táplálkozástörténetet nyomon követve azt látjuk, hogy valahol az osztálytársadalmak megjelenésétől kezdve nemcsak az emberiség nagyobbik része szegényedett el, hanem vele a táplálkozása is, miközben a másik véglet, a tehetősek gasztronómiai tobzódása is végigkíséri a történelmet. A mi kultúrkörünkben az utóbbi száz évben bekövetkezett drasztikus életmódváltás idézte elő a legnagyobb fordulatot a táplálkozásban. Az előadás meglepő tanulsága, hogy a huszonegyedik század elején nem minden szempontból élünk jobban, mint az ősember tette. Összességében változatosabb volt az őskorban élt emberek étrendje, mint a miénk, ráadásul jóval többet mozogtak nálunk. A számítógépek előtt gubbasztva emiatt vesszük fel lassacskán az előember görnyedt testtartását. De ez már egy másik történet.

 

A könyv kapható:
a Püski Kiadó könyvesboltjában (Budapest, I. ker., Krisztina krt. 26., Tel: 375-7763, 214-3905),
a Szent Margit Rendelőintézetben, a földszinti könyvárusnál (Budapest, III. ker., Vörösvári út 88–96.),
valamint az óbudai San Marco Szabadegyetem rendezvényein.

Ára: 1500 Ft


Cikkajánló

Könyvek a Pezsin

Olvasta: 7981
Hozzászólások (1)Add Comment
Esély
Írta: Okosh, 2011.10.03. 21:08
Ebből a könyvből a kábítószerrel kapcsolatos cím ütötte meg a szememet. Hogy veszély és esély! Érdekes eszmefuttatás. De ha továbbmegyek, akkor megállapíthatom, hogy az emberiség ezen a téren is eljátszotta az esélyét. Visszaélt a lehetőséggel, és az áldásból átok lett.
Ugyanezt csináljuk egyébként a tudomány más területein is (lásd génpiszka, atomkutatás, most részecskekutatás). Nem(csak) a tudósok felelőssége, ha a találmányokat rendeltetésükkel ellentétesen használják fel. A z emberi mohóság nem ismer határt. Ezért hát ne az ételt hibáztasd, ha elcsaptad a gyomrod.

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Frank Júlia a Könyvhéten

Aranykönyv-díjat kapott az Óriás szakácskönyv
Frank Júlia interjúnk itt olvasható...

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...
Támogatom a Pezsit >>
PayPal számlán keresztül
PayPal - a biztonságos és egyszerű módja az online fizetésnek!
Amennyiben cikkeink, vagy akár csak egyetlen anyagunk is tetszett, az hasznosnak bizonyult, örömöd lelted benne, vagy egyszerűen csak értékazonosságot érzel lapunk szellemiségével, és valamilyen szimbolikus, de anyagai értelemben vett módon szeretnéd támogatni a kiadvány megmaradását, az ilyen fajta közlésformák kiteljesedését, akkor megteheted ezt egyszerűen és biztonságosan, a PayPal globális internetes banknál létesített "Pesti Zsibongó támogatói számla" javára, a PayPal biztonságos fizetőkapuja segítségével, tranzakciós költségektől mentesen.
Bankkártyával is!
Ha nem rendelkezel PayPal számlával és nem is szeretnél nyitni, de támogatnád a Pezsit, akkor ugyancsak a PayPal biztonságos felületén >> PPal számla nélkül is utalhatsz bankkártyával.

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!

Pezsi blogger kamera >>

Kattints a képekre!

Pezsi Tipp!
Egy már nyitott kártya mellett, a balra és jobbra mutató billentyű-nyilakkal közvetlenül is lépegethetsz a filmek között, illetve egyszerre több filmkártyát is kinyithatsz, azokat tologatva elrendezheted. A lejátszás kezeléséhez vidd az egeret a film fölé...

Exkluzív

Billy Cobham >>
Kattints a képekre!
Nagyításhoz kattints a képre! Nagyításhoz kattints a képre!

Pesti kertek

Találkozás Pesti Lászlóval, a Népliget örökös főkertészével...

Pesti László írásai

Az első sorozat >>
Kattints a képekre!

Aki hallja adja át!
Pesti László, a Népliget örökös főkertésze és - ebben az első sorozatban állandó szerzőtársaként - Tarjányi Ferenc eredeti írásainak első sorozatát nyújtjuk át olvasóinknak. Az írások a "Pesti kertek" rovat szerves részei, melyeket Laci bácsi kérésének eleget téve teszünk közkinccsé. A cikkek és a kapcsolódó, Laci bácsi által rajzolt helyszínrajzok a fenti képek bármelyikére kattintva elérhetők. Az egérrel a képek fölé navigálva a cikkek, térképek címe is megjelenik ("alt tag"). A fenti állományt folyamatosan bővítve tesszük közzé, de az első sorozat teljes anyaga, összesen 13 írás, >> Varga E. Árpád-nak köszönhetően már elérhető a KIA Ökológiai Könyvtár >> honlapján...

Képforgó

eperzsel_ht.jpg