Pesti Zsibongó

2024. április 29. hétfő
Szövegméret
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap arrow KÖZ-tér arrow Közösség arrow Kiégett orvosok, bizalomvesztett betegek
Kiégett orvosok, bizalomvesztett betegek
Írta: Dr. Bense Ildikó   

Bűnös vagy áldozat: az orvos mai helyzetéről

Probléma van az egészségüggyel és az orvosokkal. Ettől hangos ma minden. Ezért most az orvosok helyzetének elmélyültebb áttekintéséhez szeretnék néhány gondolattal hozzájárulni. Felhívni a figyelmet a struktúrából származó gondokra, a kiégés veszélyeire. A vizsgálatok, amelyekre utalok az írásomban, szinte mind Nyugat-Európából vagy a tengerentúlról valók, tehát ezek nem kimondottan a magyar egészségügy problémái, hanem "globálisak". Mi átvettük az eredményeket, a hozzájuk társuló problémákkal együtt. Ennek következménye például, hogy az orvosi hivatás szolgáltatássá változott. Erre a változásra talán igaz az a Tolsztojnak tulajdonított mondás, miszerint a Nyugat előttünk jár, csak tévúton.
 
A halálhoz való viszony alapkérdés...
Nemcsak a betegek, hanem az orvosok halálhoz való viszonya is alapkérdés

Az orvosokról kialakult kép nagy presztízsű, anyagi jólétben élő embereket mutat, akik élet és halál urai, és ahogy egy könyv címe (Mik vagytok ti, istenek?) és tartalma is mutatja: önelégültek, hatalmaskodók, élnek és visszaélnek a hatalmukkal. Orvosként tudom, hogy ez sajnos néha így van – de sokkal többször nincs így. Belülről látva ezt a világot, fájdalommal kísérem a közhangulat ilyetén alakulását, hiszen ez az orvosokon kívül a betegeket is sújtja. A bizalomvesztés a betegek számára is nagyon komoly teher.

Az orvosok rendszeresen találkoznak az elmúlás, az életveszély, a halál, a halálfélelem élményével, megtetézve azzal a teherrel, hogy nekik felelősségük van ebben a kérdésben, nemcsak elviselniük, hanem megküzdeniük is kell ezekkel az érzésekkel. Valamennyire rajtuk is múlik az élet végének ideje és módja, az ő döntésük is befolyásolja azt, hogy hogyan történik mindez. Az emberek életéért viselt ilyen mértékű felelősség a kívülálló számára nem könnyen elképzelhető megterhelés.

Egy konferencián a daganatos betegek kezelése során felmerülő pszichés problémákat jártam körbe. Ennek kapcsán jutottam el a kiégés kérdésköréhez, ami ennek az eszmefuttatásnak az írására inspirált.

A halál a rosszindulatú daganatokhoz irreálisan, különös erővel kapcsolódik. Számos más, éppen annyira veszélyes, halálos betegség létezik, ám azok hallatán az ember csak súlyos betegnek, veszélyben lévőnek érzi magát, de ha a „rák” diagnózisát kapja, akkor mintha a saját gyászjelentését tartaná a kezében. Ezért ez a betegség lélektanilag különös helyzetet teremt a betegnek, a családnak és a gyógyítóknak (orvos, ápolók) egyaránt. Itt a halál a központi elem a betegek és az orvosok számára is.
Tehát nemcsak a betegek, hanem az orvosok halálhoz való viszonya is alapkérdés.

 

A négy alapszorongás

Az egzisztencialista pszichoterápia szerint az élet a négy alapszorongás által meghatározott, belső konfliktus köré szerveződik. Ezek: a halál, a szabadság, az izoláció és az élet értelme.
Szorongás, mint rendező erő...
Szorongások köré szerveződik az élet

A halál az, amit sem elképzelni, sem elfogadni nem tudunk. Egyfajta némaság veszi körül, szavaink sem nagyon vannak. Elfojtani, eltagadni próbáljuk. Van az a kedves-tréfás mondás, hogy „Miért féljek a haláltól, amikor sosem találkozunk! Hiszen ahol én vagyok, ott ő nincs, ahol meg ő van, ott én nem vagyok”. Ez jó gondolat, és igaz is, de valahogy mégsem ad megnyugvást, hiszen arról szól, hogy egyszer én nem leszek (ott) – azaz az életben. A megsemmisülést sem elképzelni, sem elfogadni nem tudjuk.

A szabadság. A szabadság arra, hogy döntsünk. Megtegyük, vagy ne. Válasszuk, vagy hagyjuk. És ezen múlik az életünk, legalább is a minősége. Tehát szabadságunkban áll kibontakoztatni vagy elherdálni a képességeinket, az adottságainkat, a lehetőségeinket. Kiteljesedett vagy elvesztegetett életet élünk-e? Na, hát ezt a felelősséget azért mindenképpen szeretnénk elkerülni. Széles az arzenálunk, a genetikától a pszichológiáig (a kisgyerekkor által determinált élet), mindent bevetünk, csak hogy a saját felelősségünktől megszabaduljunk.

Az elszigeteltség, a magány a következő szorongástéma. Nem az egyedüllét okozta magány, hanem az a magány, amit a nagy, igazán felkavaró érzelmek során élünk meg. Azt, hogy ezt nem lehet megosztani. Ez az érzés a halálfélelemre is igaz. Egyedül vagyunk vele, a rettegéssel, a kétségbeeséssel, a dermedtséggel, és mindenki csak a partvonalról szurkolhat, de a távot egyedül kell lefutnunk. Az oldja valamelyest a magányunkat, ha azt érezhetjük, hogy a másik „lát” minket. Ha azt érezzük, hogy tudja, hogy mi zajlik bennünk. Ezt nevezhetjük empátiának is. Ez tehát a súlyos betegekkel dolgozók nehéz feladata, hogy „tudják”, mi az a halálfélelem, a rettegés. Ez csak akkor történik meg, ha ők közel engedik magukhoz ezeket az érzéseket. Ha hagyják, hogy átjárja őket, és kibírják, megküzdenek velük. Ez az, ami olyan különös teher az orvosok, a teljes egészségügyi személyzet vállán.
A félelem érzelmi teher...
Hatalmas érzelmi teher a félelem

A negyedik szorongástéma az élet értelmét firtatja. Van-e valami, tőlünk független értelem, vagy nincs. József Attila, aki ugye az égvilágon mindent tudott, erre is adott választ: „miért legyek én tisztességes, kiterítenek úgy is, miért ne legyek tisztességes, kiterítenek úgy is.” Ez a kérdés mintegy keretbe foglalja a korábbi témákat – mivégre mindaz, amivel és amiért küzdünk.

Ezek a kérdések súlyosak, leginkább elkerülni igyekszünk őket. Egy barátnőm mondta régebben: „Kb. tíz éve egyszer elgondolkoztam. Akkor úgy megijedtem, hogy azóta sem merek.”

Mindezek a témák a halál közelében felhangosodnak. Ebből származik az orvosok és az egészségügyben dolgozók különös feladata, nehézsége, mivel ők rendszeresen ki vannak téve ezeknek a megterhelő kérdéseknek. Valahogy meg kell birkózni ezzel. Menekülni, elhárítani, elfojtani, vagy közel engedni, elviselni mindezt. Azért, hogy minden nap munkaképes lehessen az ember, lelkileg is. A romlás, pusztulás, halál mindennapos tapasztalat az egészségügyben. Az orvosok ezzel az élménnyel rendszeresen meg kell, hogy küzdjenek. Ez hatalmas érzelmi teher. Emellett a teher mellett kell a folyamatosan nagy mennyiségű, igen bonyolult, tudást igénylő munkát végezni, aminek az eredményétől emberek egészsége-élete függ. Ez pedig óriási felelősség. Mint tudjuk, a felelősség és a döntés nagyon komoly stressz-faktor, akkor is, ha nem életek múlnak rajta.
Ez a konfliktus már az orvostanhallgatókat is meggyötri.

 

"Battered child"

Vizsgálatok kimutatták, hogy az orvostanhallgatók tanulmányaik kezdetén teljesen azonos mentális állapotban vannak, mint a más területeken tanuló társaik, de állapotuk jelentősen és rohamosan romlik. Kb. negyedéves korukra a depressziós tünetek és más pszichés problémák 20-30%-kal magasabbak, mint a kortársaké. Az öngyilkossági veszélyeztetettségük is jelentős; több mint 10 százalékuknak folyamatosan vannak öngyilkossági gondolatai. Erre a pályaválasztásban már jelen levő csapdahelyzet részben magyarázatot adhat.

A közgondolkozásban élő, hagyományos orvoskép (nagy tudású, empatikus, kedves, mindig kész a segítésre, áldozatos, hivatásának élő stb.) alapján választja az útját az a fiatal, aki az orvosi egyetemre jelentkezik. Mert ilyen akar lenni, és képesnek is érzi magát erre. Aki a korábban említett magas presztízs, anyagi jólét stb. miatt választotta ezt a „szakmát”, hamar felfogja, hogy nagyon rossz az ár/érték arány, mert nagyon nagy a befektetés (tanulás, érzelmi megterhelés), és közel sem olyan biztos az anyagi jólét, és ezért már (rég) elhagyta a pályát. Aki tehát a hagyományos értékek miatt jött, abban él az idealizmus, a hivatástudat és az elkötelezettség, ami különböző vizsgálatok által kimutathatóan, jelentősen magasabb értékeket mutat az orvosok körében, mint a más területeken tanuló/dolgozó csoportoké, és ez az idealizmus nem múlik el az egyetem után sem.

A pályaválasztás csapdája...
A pályaválasztásban lévő csapdahelyzet...      

Ez a beállítódás találkozik aztán, már az egyetem kezdetén, a halál sokkoló élményével – minden pszichés segítség nélkül –, viszont komoly teljesítménykényszer és magas külső-belső elvárás társul hozzá. Az első éves orvostanhallgatók, zömmel 18-20 évesek, úgy november tájékán találkoznak először a holttestekkel, hogy a boncolást és az anatómiát tanulják majd. Addig a bonctermekben elméleti oktatás folyik, majd egyszer csak ott teremnek a formalinban tartósított, kicsit összeaszott, különös szagú, tapintású testek, a boncmesterek kissé kaján pillantásával kísérve. Ők minden évben tanúi annak a jelenetnek, amikor a kissé önelégült ifjúság átéli a megrendítő pillanatot. A gyakorlatvezetők igyekeznek hétköznapian természetes eseményként kezelni ezt, és a boncolás- és anatómiatanításra koncentrálni. Mindenki úgy intézi el magában ezt az élményt, ahogy tudja. Nincs nyavalygás, érzékenykedés, kicsit olyan a helyzetük, mint a kopaszoknak a katonaságnál.

Aztán később sem szerencsés, ha túlzottan elsodornak az érzelmek valamely beteg láttán, vagy valamilyen beavatkozás során. Mindezt az érzelmi megpróbáltatást – még egymás elől is – jobb elrejteni, hiszen ez valami alkalmatlanságra utalna.

Az 1980-as évek elején „battered child”-nak, azaz „bántalmazott gyerek” szindrómának nevezték el az amerikai orvostanhallgatók állapotának vizsgálata során talált pszichés, pszichoszomatikus tünetcsoportot. Íme a bántalmazottság néhány releváns tünete: zárkózottság, szorongás, depresszióra, öngyilkosságra való hajlam, alacsony önértékelés, csökkenő teljesítmény. Végül is az egyetemről már eléggé megviselt fiatalok kerülnek ki, telve idealizmussal és komoly önkritikussággal.

 

És milyen környezetbe!?

Száz éve még a betegeket otthon ápolták, és rendszerint otthon is haltak meg. Így a betegség, a halál az élet természetes része volt. Akkor még volt családtag, aki el tudta látni ezt a feladatot, mert otthon volt, és mert tudott ápolni!!! Nem mellékesen az egész család részese volt a folyamatnak, tehát már gyerekkortól volt tapasztalat a szenvedésről, halálról és a gondoskodásról.

Mindez jelentősen megváltozott mára. A beteget kiragadják abból a környezetből, ami pszichés védelmet jelent a betegnek és az orvosnak is a gyógyítás folyamatában. Az orvostudomány eredményei a mindenhatóság illúzióját keltik az orvosban és a betegekben egyaránt (ld. az idézett könyvcím: Mik vagytok ti, istenek?). Életben kell tartani a beteget, mert ez lehetséges (még ha nem is…), és innen már csak egy kis lépés, hogy az orvos hibájává válik, ha nem élünk örökké. Ebben a helyzetben a gyógyítás technikai-szakmai üggyé válik, nem emberi történet többé.

Míg korábban az orvos is, a beteg is teljes emberi valójával volt jelen a gyógyítás aktusában, ma jellemzően a „fejnehéz” egészségügyi szakember találkozik a személytelen „beteganyaggal”. Azonban az ember lelki szerkezete, pszichés szükségletei nem változnak, legalábbis nem abban a tempóban, ahogy a technika. A betegség, pláne a haldoklás, nagyon mély, emberi történés. Ebben a helyzetben hatalmas igény van az emberi jelenlétre, kapcsolódásra.

Vajon miattuk nem élhetünk örökké...
Csak az orvos hibájává válik, ha nem élünk örökké...      

Korábban a struktúra személyessége biztosított védelmet, mert a valódi, személyes kapcsolatok védenek – az orvosnak is, a betegnek is – a szorongás, a halálfélelem ellen. Ma heroikus küzdelem zajlik a gyógyító személyzet részéről a nagyüzemi egészségügyi rendszer torzító hatásainak enyhítéséért. Egyre nagyobb apparátus áll a gyógyító rendelkezésére, ezt egyre nagyobb szaktudással kell és lehet használni/működtetni, ami egyre nagyobb „területet” foglal el az orvosból. Mert azért ő is, továbbra is csak 100 százalékkal rendelkezik. Ha a tudnivaló elfoglal 60–70–80 százalékot, akkor csak a maradékból lehet az egyéb funkciókat művelni. Például figyelmesnek, kedvesnek, empatikusnak lenni.

A fent említett idealizmus miatt nemcsak a betegek hibáztatják az orvost, de az orvos is hibáztatja saját magát, ha ezeket az igényeket nem tudja kielégíteni. Komoly belső konfliktus alakul ki az orvosban, mert a tőle elvártakat saját magától is elvárja, és a saját kudarcaként éli meg, ha nem tudja teljesíteni, nem pedig teljesíthetetlen igényként, téves szerepmintaként. A hivatástudat, az elkötelezettség belső konfliktusba kerül, ütközik, a teljesíthetetlen elvárásokkal.

 

Burnout

Ez a belső konfliktus, miszerint azonosul az idealizált, grandiózus orvosképpel, elvárásokkal, de mindezt nem tudja teljesíteni, létrehozza azt az állapotot, amit a 1970-es évek közepétől kiégésnek neveznek.

A kiégés: krónikus, érzelmi megterhelések, stresszek nyomán, lassan kialakuló, fizikai, érzelmi, mentális kimerülés állapota, mely a reménytelenség és az alkalmatlanság érzésével jár, s melyet a saját személyére, munkájára, illetve a környezetre vonatkozó negatív beállítódás jellemez.

Ez a leírás pontos és elég részletes. Legegyszerűbb meghatározása Kulcsár Zsuzsannától származik: az érzelmi kapacitás kimerülése. Természetesen nemcsak az egészségügyben, hanem általában az emberekkel való foglalkozás során más hivatásokban is kialakulhat – pedagógusok, szociális segítők, tűzoltók stb. A kiégés a növekvő kiábrándulás folyamata, és a legelhivatottabbak, legelkötelezettebbek esnek áldozatául először.
Burning out, a bűn tudata...
A kiégés: védekezés és bűntudat

A kiégés következményeként először az érzések tompulása, az együttérzés hiánya, türelmetlenség, és akár részvétlenség érzése is kialakul. További terhelés hatására már érzéketlen, cinikus, nemtörődöm viszony is létre jöhet a betegekkel, kollégákkal szemben, és mindezt jelentős bűntudat kíséri, emiatt eltávolodás, visszahúzódás, személytelenné váló kapcsolatok alakulnak ki. Ezzel párhuzamosan csökken a személyes hatékonyság érzete, haszontalanság, jelentéktelenség, elégtelenség érzése jelentkezik.

Fontos tudatosítani, hogy a kiégés tulajdonképpen védekezés az érzelmi túlterhelődés miatt kialakuló kimerülés ellen, és azt is nagyon fontos tudni, hogy jelentős bűntudat kíséri. Amikor a fenti jelenségekkel találkozunk betegként, a kimerülést, a bűntudatot, nem könnyű feltételezni, észrevenni, pedig jórészt a saját magával szemben magas elvárásokat támasztó és azokat teljesíteni nem tudó ember szégyenkezése van a háttérben.

 

Mai normák
Mi mennyi is vagyok...
Hány százalékon vagyok?

A korábbi századokban gyógyító és tanító rendek voltak, ahol munkamegosztás volt. A „házimunkát” más szerzetesek látták el, mint a gyógyítást-tanítást. Akkor még úgy vélekedtek, hogy a hivatás teljes embert kíván. Nem várható el megfelelő teljesítmény, ha túl sokfelé aprózódik egy ember.

Ma a „teljes életet élés” a norma. Tehát az orvos a hibátlan, elmélyült szaktudása mellett kedves, nyugodt, empatikus természetesen, és az ügyelet utáni harminckettedik órában sem vét ezen igények ellen. Jogos elvárás. Emellett gondos, példás családapa/anya, figyelmet, jelenlétet biztosít néhány gyerekének, élénk társasági életet él, jelen van a kulturális-művészeti eseményeken, értékes a hobbija is – persze mindezt jó minőségben.

Nem tudom kiszámolni, ez mekkora teljesítmény? Százötven, kétszáz százalék? És csak ismételni tudom, ezek az elvárások belül is feszítik az orvosokat. Ha nem így élnek, azt gondolják, ők a gyengék, a hibásak.

Mivel a kiégés – egy ideig legalább is – ciklikus folyamat, megfelelő segítséggel megelőzhetők lehetnek az orvosok körében közismerten magas szív- és érrendszeri megbetegedések, addikciók, öngyilkosság (férfi orvosoknál 40%-kal, a női orvosoknál 130%-kal gyakoribb az öngyilkosság, mint az átlagnépességben). Az orvosok egészségügyi ellátáshoz való hozzáférése ugyan jobb az átlagnál, de az orvosok viszonylag ritkán ismerik fel saját betegségeiket, és még annál is ritkábban kérnek segítséget.

A kiégés egyre jobban beépül a köztudatba, egyre több írás foglalkozik a témával és a megoldási lehetőségekkel is. Mivel ennek az írásnak a célja az orvosok helyzetének bemutatása egy sajátos aspektusból – aminek az eredménye sok esetben a kiégés –, itt most nem foglalkozom a megelőzés, a javítás módjaival.

Remélhetjük, hogy itthon is gyarapszik a már elindult kezdeményezések köre – a betegek és az orvosok jobb kapcsolatának, nagyobb bizalmának erősödését eredményezve.


Világok omlanak...
Könyvek a Pezsin

Cikkajánló

Olvasta: 3182
Hozzászólások (2)Add Comment
Segítség
Írta: Ervin, 2019.01.10. 16:32
Hát ez elég bonyolult téma, de persze teljesen jogos. Ezért is jó lenne megtudni, hogy hova forduljon az orvos és a beteg is, amikor nincs kihez fordulni? Az nem elég, hogy mindannyian bízzunk az Istenben, ahhoz még egyszerűbb és mindennapibb segítségek is kellenek.
Mutasd az orvosod
Írta: timur, 2019.01.11. 18:47
Szerintem az orvosok és a politikai, közpénz szétosztó elitnek az erkölcsiségével is van némi probléma. Nem kötelező orvosnak állni, de nem kötelező leköpni, lesajnálni sem a beteget, de minimum átnézni rajta, miért is vette a bátorságot, hogy pofátlanul a nyűgjeivel előhozakodjon. Hallottam orvost aki a fülem hallatára szerelt le egy kétségbeesett halálos beteg asszonyt, aki műtétért könyörgött, hogy még egy kicsit unokázhasson, és válaszul nem azt kapta, hogy maga már nem ér meg ennyit az OEP (GYEMSZI)-nek, hanem, hogy Ő, mármint az orvos is meg fog halni. Hozzászólásomat stílszerűen így fejezhetem be: no comment. Egyébként hallottam egy jó megfogalmazást: mutasd a zenédet, megmondom milyen ember vagy. Itt lehetne így: mutasd az orvosaidat, megmondom milyen állapotban van a társadalmatok. Persze ez igaz politikusra, tanárra, vízvezetékszerelőre, miegymás.

Szólj hozzá Te is!
kisebb | nagyobb szövegmező

busy
 
< Előző cikk   Következő cikk >
Ajánló

Jogunkban áll küzdeni

Kropkó Péter nyilatkozik
A triatlonos "Vasember" most az Óbudai Egészségolimpia tanácsadójaként kapcsolja össze a sportot az egészséggel.

Cikkajánló

 

REPUBLIC: Pozitív élmények sorozatban

Koncert-benyomások egy 15 perces filmetűddel...

 

A bor csodája

Zelnik József A NAGY SZERTARTÁS című megkerülhetetlen kötete, mely egy mély titkot is feltár...

 

Kepes András iskolái

Egy vérbeli újságíró szellemes önvallomása. Lehet tanulni tőle...

 

Libasültek

Márton-napra és azután...

 

Sütőtökszezon

A sütőtök a legolcsóbb téli vitaminforrásunk, de ha mindig sült tök formájában fogyasztjuk, hamar rá lehet unni...

 

Tök jó!

Sima vagy rücskös, kolbász vagy bunkó, repülő csészealj? Mindegyik tök, és mégis tök más...

 

Itt a világvége...

A világvége illemtana. Kell ez nekünk? A Meszlényi könyv kritikája...

 

Kelta zene, ír sztepp

Mi ez a tánc, fiatalok? Az 1994-es Eurovíziós fesztivál legnagyobb szenzációja...

 

Kisfarsangolunk

A hagyományos ünneprend szerint három farsangos időszakunk van: a kicsi, a nagy meg a zöld...

 

Ne köpd ki a szőlőmagot

A szőlőszem csodáit nagyrészt még ma is titok fedi...

Legfrissebb hozzászólások >>

Télvégi saláták
Imádom az almás feketeretek-salátát. Hetente megcsinálom, és a férjemmel együtt élvezzük, ...
Aranykönyves Júlia
Most tudtam meg, hogy Júlia meghalt 76 évesen. Nagyon szerettem a könyveit és az elképzeléseit...
A nagypénteki hal
Szerintem is butaság ez a nagypénteki ünnep. Akiknek ez fontos, azok megünneplik. Akiknek meg ne...
Illemhely-TUDOMÁNY
Ma már nemcsak Santa Monicában, hanem a tőlünk nyugatra lévő városok egy részében is elindu...
Az Állami lakótelep
Jó estét mindenkinek, remélem még működik ez az oldal, és olvassák is. Önökhöz képest e...
Búcsú Laci bácsitól
Most olvastam a réges-régen leírt sorokat Pesti László temetéséről. Annyira szép volt és m...
Szolnokon is "Kész a leltár"
Makón éltem át és örömmel a másfél órát vele a Hagymaházban.
Az Állami lakótelep
Még annyit szeretnék mondani, hogy néhai "LACI" bácsit természetesen jól ismertem, hiszen éde...
Támogatom a Pezsit >>
PayPal számlán keresztül
PayPal - a biztonságos és egyszerű módja az online fizetésnek!
Amennyiben cikkeink, vagy akár csak egyetlen anyagunk is tetszett, az hasznosnak bizonyult, örömöd lelted benne, vagy egyszerűen csak értékazonosságot érzel lapunk szellemiségével, és valamilyen szimbolikus, de anyagai értelemben vett módon szeretnéd támogatni a kiadvány megmaradását, az ilyen fajta közlésformák kiteljesedését, akkor megteheted ezt egyszerűen és biztonságosan, a PayPal globális internetes banknál létesített "Pesti Zsibongó támogatói számla" javára, a PayPal biztonságos fizetőkapuja segítségével, tranzakciós költségektől mentesen.
Bankkártyával is!
Ha nem rendelkezel PayPal számlával és nem is szeretnél nyitni, de támogatnád a Pezsit, akkor ugyancsak a PayPal biztonságos felületén >> PPal számla nélkül is utalhatsz bankkártyával.

Kapcsolódó cikkek

Mozilla Firefox

Ajánlott böngészőnk
Kattints a képre!

Ajánlott böngészőnk - kattints a képre és töltsd le...

A leggyorsabb és
legbiztonságosabb böngésző.
Magyarul beszél és ingyenes.
Ráadásul mindent látni fogsz...

Töltsd le és installáld
pillanatok alatt!

Pezsi blogger kamera >>

Kattints a képekre!

Pezsi Tipp!
Egy már nyitott kártya mellett, a balra és jobbra mutató billentyű-nyilakkal közvetlenül is lépegethetsz a filmek között, illetve egyszerre több filmkártyát is kinyithatsz, azokat tologatva elrendezheted. A lejátszás kezeléséhez vidd az egeret a film fölé...

Exkluzív

Billy Cobham >>
Kattints a képekre!
Nagyításhoz kattints a képre! Nagyításhoz kattints a képre!

Pesti kertek

Találkozás Pesti Lászlóval, a Népliget örökös főkertészével...

Pesti László írásai

Az első sorozat >>
Kattints a képekre!

Aki hallja adja át!
Pesti László, a Népliget örökös főkertésze és - ebben az első sorozatban állandó szerzőtársaként - Tarjányi Ferenc eredeti írásainak első sorozatát nyújtjuk át olvasóinknak. Az írások a "Pesti kertek" rovat szerves részei, melyeket Laci bácsi kérésének eleget téve teszünk közkinccsé. A cikkek és a kapcsolódó, Laci bácsi által rajzolt helyszínrajzok a fenti képek bármelyikére kattintva elérhetők. Az egérrel a képek fölé navigálva a cikkek, térképek címe is megjelenik ("alt tag"). A fenti állományt folyamatosan bővítve tesszük közzé, de az első sorozat teljes anyaga, összesen 13 írás, >> Varga E. Árpád-nak köszönhetően már elérhető a KIA Ökológiai Könyvtár >> honlapján...

Képforgó

Witherspoonsarga.jpg